Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΕΒΕ στηρίζει ενεργά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιφέρειας

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ
 Η νέα δυναμική στις εξαγωγές των επιχειρήσεων του Έβρου και της Αιτωλοακαρνανίας συζητήθηκε στις δύο εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒΕ στην περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα, στις 06/02/13 ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό
Επιμελητήριο Έβρου διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του Ν. Έβρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Τον ΣΕΒΕ εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), οι εκπρόσωποι του οποίου κκ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Άρης Κρεββατάς, Προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων, παρουσίασαν το Ασφαλιστικό πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» που αποτελεί συνδυασμό ασφάλισης και χρηματοδότησης των εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς στους  αγοραστές – πελάτες του εξωτερικού και υλοποιείται με τη συνεργασία του ΟΑΕΠ και Ελληνικών τραπεζών.

Στις 09/02/13 ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν εκδήλωση στο Αγρίνιο με θέμα: «Νέα δυναμική στις εξαγωγές των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του Regional Marketing». Τον ΣΕΒΕ εκπροσώπησαν ο  Αντιπρόεδρος, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης.

Με μότο «Παράγω στην Ελλάδα και Εξάγω από την Ελλάδα στον κόσμο», ο ΣΕΒΕ παρουσίασε το πρόγραμμα Regional Marketing για το νομό Έβρου και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές. Στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής, η δημιουργία μιας στρατηγικής εξαγωγών και η αναβάθμιση της παραγωγικής και της εξαγωγικής βάσης.  Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των δύο νομών.

Όχημα για την ενίσχυση των εξαγωγών ανά περιοχή αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε θέματα διεθνούς εμπορίου. Ο ΣΕΒΕ έμπρακτα στηρίζει τους Έλληνες εξαγωγείς υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας και εξαγωγικών διαδικασιών. Τα προγράμματα δίνουν στα στελέχη των ελληνικών ΜμΕ, εκτός από την εκπαίδευση, την ευκαιρία της εξατομικευμένης υποστήριξης από πιστοποιημένους συμβούλους εξαγωγών – μέντορες καθώς και δικτύωση με άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής με στόχο τις συνέργιες στη λογική των clusters για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Τα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», σε συνεργασία με τον ΣΕΒ καθώς και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ και τους άλλους εξαγωγικούς φορείς της χώρας.

Η ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων ήταν πολύ μεγάλη, καθώς 40 επιχειρήσεις από το νομό Έβρου και 30 επιχειρήσεις από το νομό Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τα Επιμελητήρια Κορινθίας και Ηλείας να μεταφερθεί και εκεί η συγκεκριμένη δράση.