Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Είμαστε δίπλα σας με έργα και όχι με λόγια

Συνεδρίαση Δ.Σ. στο Αιγίνιο


Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Είμαστε δίπλα σας με έργα και όχι με λόγια


   Κοντά στους επιχειρηματίες της Βόρειας Πιερίας βρέθηκε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας, το οποίο επέλεξε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της
27ηςΦεβρουαρίου 2013 στο Αιγίνιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας-Κολινδρού.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Πιερία, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί των επαγγελματιών της περιοχής, η διοργάνωση της 5ης ΕΒΕΠ – Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και το θέμα της λειτουργίας των διοδίων ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν παρουσία επαγγελματιών της Βόρειας Πιερίας, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους κατέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από ζητήματα που τους απασχολούν, τη δράση του Επιμελητηρίου, καθώς και τις βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν.



Οι προτάσεις για τα διόδια

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ.Ξανθίππη Βασιλειάδου, η οποία ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για την παρουσία του και τη συνεδρίαση στο Αιγίνιο. «Μ’ αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι δεν ξεχνάτε τη Βόρεια Πιερία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επιχειρηματίες», τόνισε η κα Βασιλειάδου, η οποία απηύθυνε προς το Δ.Σ. κάλεσμα για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στα διόδια του Αιγινίου την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013.

Στο θέμα των διοδίων αναφέρθηκε προ ημερήσιας διάταξης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί όλη την Πιερία. «Εμείς θα είμαστε δίπλα σας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με έργα. Ήδη έχω θέσει το θέμα στη συνάντηση που είχε η ΚΕΕΕ με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο Υπουργός γνώριζαν το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και επιθυμούν να βρεθεί λύση. Δυστυχώς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι πολύ ισχυρές και πολύ δύσκολο να ακυρωθούν ή ακόμη και να τροποποιηθούν. Η πρότασή μας είναι να μην λειτουργήσουν τα διόδια του Αιγινίου, αλλά μόνο εκείνα των Μαλγάρων, με την ανάλογη αύξηση του αντιτίμου, από το οποίο η εταιρεία θα λαμβάνει το αντίστοιχο ποσό. Αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο θα λειτουργήσει θετικά σε πρώτη φάση, ενώ προτείνουμε τα διόδια του Αιγινίου να μετατραπούν σε τουριστικά περίπτερα για την προβολή του νομού», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Επιπλέον, πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επικρατεί απογοήτευση πως ο αγώνας θα παραμείνει άκαρπος, αφού επί τρία χρόνια τα διόδια του Αιγινίου δεν λειτούργησαν χάρη στις προσπάθειες όλων.

Ενημέρωση για τις δράσεις του Επιμελητηρίου
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου κάλεσε τους επιχειρηματίες της Βόρειας Πιερίας να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λειτουργία του Επιμελητηρίου, τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των δράσεών του, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και το Δ.Σ. άκουσαν προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της κρίσης. Αναφερόμενος στις δράσεις του Επιμελητηρίου ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως την ενίσχυση των τουριστικών φορέων και του τουρισμού, χάρη στον οποίο επωφελούνται πολλοί κλάδοι επαγγελματιών, την εκπαίδευση των επιχειρηματιών, οι οποίοι με τα πιστοποιητικά που λαμβάνουν ενισχύονται με επιπλέον μόρια ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα, τη διοργάνωση της ΕΒΕΠ, που συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Πιερικών επιχειρήσεων, αλλά και τη συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Ακούμε πολλές φορές τη χαρακτηριστική ερώτηση “τί έκανε το Επιμελητήριο για μένα προσωπικά”. Ωστόσο, το Επιμελητήριο δεν λειτουργεί ατομικά και μεμονωμένα, αλλά αποτελεί ένα συλλογικό όργανο και εργαλείο. Δεν ανήκει ούτε στον πρόεδρο ούτε στα μέλη του Δ.Σ., ανήκει στα μέλη του. Όλοι λειτουργούμε με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματία, τη στήριξη της αγοράς και την πάταξη της ανεργίας. Αν δεν υπήρχε το Επιμελητήριο, τότε να είστε σίγουροι πως η επιχειρηματικότητα θα ήταν πολύ μικρότερη», επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Διοργάνωση της 5ης ΕΒΕΠ-Κεντρικής Μακεδονίας
Όσον αφορά στην 5η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας, ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση των συμμετοχών κατά ποσοστό 30%, καθώς και η συμμετοχή επιχειρήσεων από το εξωτερικό. Φέτος έχουν τεθεί αυστηρότεροι όροι, αφού επιβάλλεται η κατάθεση δύο φακέλων, για τα οικονομικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η ομάδα που θα ασχοληθεί με τη διοργάνωση της έκθεσης παραμένει η ίδια, και αποτελείται από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. Μάρκο Κουλούμογλου, Ελένη Ηλιάδου, Χάιδω Παπαχατζή, Δημήτρη Σκαμπαρδώνη, Πελοπίδα Βαβύλα Χαράλαμπο Τασχουνίδη, Σταύρο Κωνσταντινίδη, ενώ θα προστεθεί και ο νομικός σύμβουλος κ. Στέφανος Βαρδάκας. Σχετικά με τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν για τη διοργάνωση της Έκθεσης το Σεπτέμβριο, μήνα διοργάνωσης επίσης των Εμποροπανηγύρεων Κατερίνης και Αιγινίου και της Γιορτής του Αγρότη στην Καρίτσα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε πως υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, αφού άλλο χαρακτήρα έχει η εμποροπανήγυρη, άλλο η γιορτή και άλλο η έκθεση και η προβολή. Επιπλέον, στηλίτευσε για μια ακόμη φορά το φαινόμενο του παραεμπορίου, το οποίο οργιάζει κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης σε βάρος του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου. Αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα να γίνει πρόταση προς το δήμο Δίου-Ολύμπου ένταξης της Γιορτής του Αγρότη στην ΕΒΕΠ, κάτι που είχε προταθεί παλαιότερα και προς τον Καποδιστριακό δήμο Δίου και είχε απορριφθεί.

Μελέτη για τα φωτοβολταϊκά
Επιπλέον, εγκρίθηκε η σύσταση επιτροπής που θα επιλέξει τις εκθέσεις του ΟΠΕ στις οποίες θα συμμετέχει το Επιμελητήριο, εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από Πιερικές επιχειρήσεις καθώς και η χρηματοδότηση μελέτης από κοινού με το Επιμελητήριο Σερρών για τα φωτοβολταϊκά και την επίπτωση της επιβολής έκτακτης εισφοράς 35% επί του τζίρου. Τη μελέτη θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στο νέο κλειστό γυμναστήριο Κατερίνης θα τοποθετηθεί πινακίδα για τη στήριξη της τοπικής αγοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ θα διερευνηθεί και η δυνατότητα τοποθέτησης παρόμοιας πινακίδας και στο κλειστό γυμναστήριο Αιγινίου, όπου η Νίκη Αιγινίου αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία. «Πρέπει να δώσουμε σκληρό αγώνα και να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της Β. Πιερίας, που αυτή τη στιγμή καταφεύγουν στην πλειονότητά τους στη Θεσσαλονίκη για τις αγορές τους, να καταλάβουν πως πρέπει να στηρίξουν τον τόπο τους», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ομόφωνα εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας με το ποσό των 4.000 ευρώ, προκειμένου να συμμετέχουν σε 4 τουριστικές εκθέσεις. Τέλος, το Δ.Σ. έδωσε την έγκρισή του για τη δημιουργία τουριστικού εντύπου σε 4 γλώσσες, και συγκεκριμένα τη βουλγαρική, τη σέρβικη, τη ρουμάνικη και την ουγγρική. Το έντυπο αυτό στόχο έχει την προώθηση της προβολής της Πιερίας στο εξωτερικό, αφού θα μοιραστεί σε προξενεία, επιμελητήρια, αλλά και ξενοδοχεία.