Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ

Μας το έστειλε ο Ιωάννης Παπαζαχαρίας..... Ευχαριστούμε πολύ 

Άρθρο Γνώμης του Θανάση Παπαμιχαήλ με τίτλο "ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ"

Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ δηλώνει παρών και ενώνει τη φωνή του με εκείνη του Κοινού Τόπου

Καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε την τύχη αυτού του τόπου και των κατοίκων του.
 Κάθε φορά που η ματιά μου χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κάθε
φορά που το βλέμμα μου ταξιδεύει στις πλαγιές του Ολύμπου. Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι η φύση έχει προικίσει την περιοχή μας με τα καλύτερα στολίδια της, νιώθω τυχερός, πολύ τυχερός. Ταυτόχρονα όμως νιώθω και άτυχος γιατί η περιοχή μας θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς, πρότυπο αστικής ανάπτυξης με σεβασμό προς το περιβάλλον, μοντέλο αγροτικής μεταποιητικής οικονομίας και έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας.
Ζούμε στους πρόποδες του βουνού των Θεών. Διαθέτουμε απέραντες αμμουδιές και υπέροχες θάλασσες. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας. Συνδεόμαστε με το βασικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και απέχουμε μόλις μία ώρα από το αεροδρόμιο Μακεδονία. Παρόλα αυτά, βιώνουμε τη συνεχή υποβάθμιση του τόπου μας, της ποιότητας της ζωή μας και της καθημερινότητάς μας.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να αναστραφεί το συντομότερο δυνατό ώστε ο Δήμος Δίου- Ολύμπου να βγει άμεσα από τη μιζέρια και την αφάνεια. Το θέμα είναι να αναρωτηθούμε ποιους μπορούμε να εμπιστευτούμε και τι μπορεί να γίνει για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.
Για να χτίσουμε κάτι καινούριο ή να ανακαινίσουμε κάτι παλιό, χρησιμοποιούμε νέα και άφθαρτα υλικά. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό είναι υπεύθυνο για τη σημερινή  κατάσταση, άρα δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική πρόταση για το αύριο. Αυτοί που διοίκησαν και διοικούν το τόπο μας έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν δημεύσει το αύριο στις τράπεζες με τα δάνεια που κατά καιρούς έπαιρναν και δεν αξιοποίησαν για την ανάπτυξη του τόπου. Είναι υπόλογοι στη συνείδηση των πολιτών και σίγουρα δεν είναι εκείνοι που μπορούν να μας σώσουν.
Η λύση βρίσκεται σε νέα πρόσωπα που δεν θα ελέγχονται από κόμματα, αλλά θα ξέρουν να συνεργάζονται με όλους. Δεν θα είναι εξαρτημένα από τα οικονομικά κατεστημένα του τόπου, άρα δεν θα νιώθουν υποχρεωμένα να υποκύπτουν στα αιτήματά τους για κάθε λογής διευκολύνσεις. Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα σήμερα;

Η απάντηση είναι ναι υπάρχουν! Το νέο και άφθαρτο υλικό της γενιάς μου, της γενιάς των σαραντάρηδων με πολιτική σκέψη και ιδεολογία, απελευθερωμένο από κομματικές κηδεμονίες, με καθαρό μυαλό, με διάθεση συναίνεσης, χωρίς εξαρτήσεις και  δεσμεύσεις από τοπικούς κομματάρχες και οικονομικούς τοπάρχες.

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, θεωρώ ότι βασικός παράγοντας ανάπτυξης είναι η οργάνωση και η αποτελεσματική διοίκηση του Δήμου. Η καθιέρωση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων. Η υιοθέτηση δεικτών μέτρησης και αξιολόγησης αποτελεσμάτων που θα αποτυπώνουν την εικόνα και το επίπεδο λειτουργίας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση  του ανθρώπινου δυναμικού. Η καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας Δήμου – Πολιτών. Στη σύγχρονη κοινωνία πρέπει να μετακινούνται τα έγγραφα όχι οι πολίτες.

Επιπλέον, απαιτείται αναβάθμιση της δικτυακής υποδομής (ένα νέο και ταχύτατο δίκτυο οπτικών ινών) και ανάπτυξη των ΚΕΠ. Δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό. Προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Συνεργασία με ιδιώτες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ανάπτυξη αγροτικής μεταποιητικής οικονομίας. Δημιουργία  «πλατφόρμας έξυπνης πόλης» (Economist, Ο κόσμος το 2013, Σκαλίζοντας τα δεδομένα των πόλεων) ενός συνόλου θεσμών και υποδομών που βοηθά τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν «πράσινα σχέδια».

Σήμερα,
απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που θεωρούν ανυπόφορη τη σημερινή κατάσταση και πιστεύουν ότι τα πράγματα διαρκώς χειροτερεύουν. Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και απαιτεί συμμετοχή.

Σήμερα,
δεν αναρωτιόμαστε, αν μπορούμε να πετύχουμε. Θα πετύχουμε, με δυσκολίες, θυσίες, συναίνεση, αυτοπειθαρχία και ισορροπία μέσω της κοινής προσπάθειας.

Σήμερα,
είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, να ξεριζώσουμε το κρατικοδίαιτο σύστημα «ανάπτυξης»,  να εξαλείψουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τις εξαρτήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα,
δηλώνω παρών στην προσπάθεια για την ανάδειξη των υγιών δυνάμεων του κοινού μας τόπου που θα δώσουν στην περιοχή μας την υπεραξία που της αξίζει.

Αθανάσιος Παπαμιχαήλ
Δημότης Δίου - Ολύμπου