Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στο εδώλιο οι παράνομοι συνταξιούχοι

Χήρος εισέπραττε επί χρόνια τη σύνταξη από τη νεκρή σύζυγό του, παρότι ξαναπαντρεύτηκε, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με ποσό που φτάνει τις 30.000 ευρώ.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση παράνομης καταβολής σύνταξης που αποκαλύφτηκε από το ΙΚΑ και έφτασε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετική αναφορά του Ιδρύματος.
Ο συνταξιούχος κατηγορείται για απάτη και ήδη παραπέμφθηκε να δικαστεί στο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με απευθείας κλήση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται πως από το 2008 εισέπραττε τη σύνταξη χηρείας, από τη σύζυγό του που πέθανε, αλλά στη συνέχεια παντρεύτηκε εκ νέου, χωρίς να ενημερώσει το ΙΚΑ για την αλλαγή αυτή, με συνέπεια να μη διακοπεί η σύνταξη που έπαιρνε. Σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον τέλεσε νέο γάμο, παύει να είναι δικαιούχος τέτοιας σύνταξης και υποχρεούται ο ίδιος να ενημερώσει τον ασφαλιστικό φορέα.
Άλλος ένας, γιος συνταξιούχου γυναίκας που έχει πεθάνει, παραπέμπεται στο ίδιο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι εισέπραττε κανονικά τη σύνταξη της μητέρας του για μεγάλο διάστημα μετά τον θάνατό της. Ο γιος της συνταξιούχου είχε μαζί με τη μητέρα του κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Μετά τον θάνατο της γυναίκας, δεν ενημέρωσε το ΙΚΑ για να διακοπεί η χορήγηση σύνταξης, αλλά κατηγορείται ότι άδειαζε κανονικά τον τραπεζικό λογαριασμό της.
Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη έχουν τεθεί ακόμη οκτώ ύποπτες περιπτώσεις καταβολής συντάξεων από το ΙΚΑ, σε άτομα που δεν τη δικαιούνται, ενώ αναμένεται να φτάσουν και άλλες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα. Οι οκτώ περιπτώσεις αυτές, επειδή είναι σχετικά πρόσφατες και δεν εμπίπτουν σε παραγραφή λόγω παρέλευσης πενταετίας, έχουν ανατεθεί για περαιτέρω έρευνα σε πταισματοδίκη. Η ροή τέτοιων υποθέσεων πάντως αναμένεται να συνεχιστεί και από άλλα Ταμεία που έχουν εντοπίσει παρόμοιες περιπτώσεις.

Περισσότεροι οι χήρες και οι χήροι
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων καταβολής συντάξεων σε άτομα που δεν τη δικαιούνται αφορά χήρους και χήρες, οι οποίοι ξαναέφτιαξαν τη ζωή τους με νέους γάμους, αλλά εξακολουθούσαν να εισπράττουν χρήματα από τη σύνταξη χηρείας. Δεκάδες εκτιμάται ότι είναι και οι περιπτώσεις των συνδικαιούχων παιδιών, τα οποία «ξεχνούν» να δηλώσουν στα ταμεία τον θάνατο των γονέων τους και εξακολουθούν να εισπράττουν χρήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), οι περισσότεροι από τους 53.887 συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν και διακόπηκε η σύνταξή τους αφορά τέτοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα διακόπηκαν οι συντάξεις από 11.095 άτομα που εισέπρατταν χρήματα από το ΙΚΑ, σε 30.000 συνταξιούχους αναμένεται να διακοπεί τις επόμενες ημέρες η σύνταξη του ΟΑΕΕ, επειδή δεν απογράφηκαν, ενώ το ίδιο γίνεται και με 12.972 συνταξιούχους του ΟΓΑ.

makthes.gr