Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα προβλέπει τα εγκλήματα!

Μας το έστειλε το ysterografa.gr..... Ευχαριστούμε πολύ

Ένα βήμα πιο μπροστά από τις απλές κάμερες παρακολούθησης επιχειρεί να πραγματοποιήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύσσεται στην Αμερική, με
την χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό, με την ονομασία «Mind’s Eye», δεν θα αρκείται στην παρακολούθηση μιας περιοχής για τυχόν εγκληματικές ενέργειες, αλλά θα προβλέπει πότε κάποιος είναι έτοιμος να διαπράξει ένα έγκλημα!
Το λογισμικό αυτό, σε σύνδεση με τις κάμερες παρακολούθησης, θα χρησιμοποιεί περίπλοκους αλγορίθμους για να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των ατόμων, να διαπιστώσει τυχόν ύποπτες συμπεριφορές και, αν χρειαστεί, θα ενημερώνει τις αντίστοιχες αρχές. Ο στόχος έγκειται στην ανίχνευση επικίνδυνων συμπεριφορών με τον ίδιο τρόπο που τις αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους. Δηλαδή η τεχνητή αυτή νοημοσύνη, όχι μόνο θα έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει ενέργειες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κουβάλημα και το κυνηγητό, αλλά με την κατάλληλη επεξεργασία θα βγάζει συμπεράσματα για το αν αποτελούν επικίνδυνη συμπεριφορά ή όχι. Η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε χώρους, όπου ο εντοπισμός ύποπτων συμπεριφορών θεωρείται μεγάλης σημασίας, όπως τα αεροδρόμια, οι σταθμοί τρένων, τα λεωφορεία, τα λιμάνια, καθώς και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος προχωρά και μάλιστα, ερευνητές από το Carnegie Mellon στο Pittsburgh της Πενσυλβάνια, παρουσίασαν ένα άρθρο για το πώς μπορεί η τεχνολογία «activity forecasting»(πρόβλεψη δραστηριότητας) να λειτουργήσει ενσωματωμένη σε ένα λογισμικό.
Βέβαια, η χρησιμοποίηση ενός τέτοιου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης προσκρούει σε ηθικά κωλύματα και θυμίζει αρκετά την ταινία του Χόλυγουντ «Minority Report», όπου οι άνθρωποι τιμωρούνται για εγκλήματα προτού τα διαπράξουν, με βάση τις προβλέψεις ενός υπερυπολογιστή.