Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Έντοκα γραμμάτια… υπάρχουν (ακόμη)!

Μας το έστειλε η Ελεύθερη Ζώνη..... Ευχαριστούμε πολύ 

11/12/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η είδηση πέρασε για άλλη μια φορά στα ψιλά: Σε έκδοση εντόκων γραμματίων-«μαμούθ», ύψους 5,4 δις ευρώ, προχωρά η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, καθώς τα κεφάλαια από τη δόση του μηχανισμού στήριξης δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, που λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δις ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, παρατείνεται επιπλέον κατά ένα μήνα η εξόφληση στις τράπεζες του ποσού των 3,4 δις ευρώ, που είχε δανειστεί το Δημόσιο τον περασμένο Αύγουστο, για να εξοφλήσει το ομόλογα ίσης αξίας που κατείχε η ΕΚΤ – ακριβώς λόγω της καθυστέρησης της δόσης, η οποία αν είχε καταβληθεί το ποσό θα επιστρεφόταν χωρίς να χρειασθεί νέα έκδοση γραμματίων. 

Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας (προσέξτε!) τεσσάρων εβδομάδων, ποσού 2.125 εκατ. ευρώ λήξης (ξαναπροσέξτε!) την 11η Ιανουαρίου 2013. Με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60% του αρχικού ποσού), όπως προβλέπεται από τον κανονισμό των δημοπρασιών, το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 3,4 δις ευρώ, όσο ακριβώς είναι οι λήξεις των εντόκων που λήγουν.

Η είδηση έχει κι’ άλλο: 

Η εξέλιξη αυτή δεσμεύει για ένα πεντάμηνο (Αύγουστος - Ιανουάριος) ρευστότητα από τις τράπεζες (και την οικονομία), οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της φυγής των καταθέσεων και την καθυστέρηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, μετά το πρώτο PSI.

Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, με ημερομηνία λήξης τους τη 16η Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι, μέχρι τότε, θα εκταμιευόταν η δόση. Εξ ου και η έκδοση νέων γραμματίων, λήξης 14 Δεκεμβρίου.

Αλλά και η 14η Δεκεμβρίου έφθασε, η δόση δεν… έφθασε και αυτή την εβδομάδα εκδίδονται και πάλι έντοκα γραμμάτια, με ημερομηνία λήξης την 16η Ιανουαρίου, ενός μηνός δηλαδή, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει εκταμιευτεί τη δόση. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σ’ αυτήν την πραγματικότητα κινείται η χώρα.

Εκδίδει γραμμάτια, πληρώνει μισθούς και συντάξεις, τα μετακυλύει, εκδίδει νέα γραμμάτια και ούτω καθεξής.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ερωτώνται όσοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια στον λαό, τι θα έκαναν στη διάρκεια του δικού τους χρηματοδοτικού κενού, που μάλιστα θα είχε και διάρκεια και μονιμότητα.

Φυσικά, όταν συστηματικά αποκρύπτουν από τον λαό πως η χώρα ζει με γραμμάτια, εύκολα παραπλανούν τον ταλαιπωρημένο λαό και τον οδηγούν στην βεβαιότητα πως… λεφτά υπάρχουν!

Φυσικά, στην (απευκταία) περίπτωση που θα εκαλούντο να εφαρμόσουν τις «πολιτικές» τους, δεν θα ήταν δυνατόν ούτε έντοκα γραμμάτια να εκδώσουν.

Διότι τα έντοκα γραμμάτια πωλούνται επειδή οι αγοραστές τους θεωρούν βέβαιη την – έστω και με καθυστέρηση – εκταμίευση της δόσης. 

Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε περίπτωση να προβούν σε τέτοιες αγορές.

Γι’ αυτό δεν χρεοκοπήσαμε στις 16 Νοεμβρίου και γι’ αυτό δεν θα χρεοκοπήσουμε στις 14 Δεκεμβρίου.

Τι δεν καταλαβαίνετε;