Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο πατέρας στο χοιροτροφείο, η μάνα στο ΚΚΕ, ο γιος αρχιδικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο...


Μια ισχυρή συνείδηση κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς και το σκληρό εργασιακό του ήθος, που το έμαθε μεγαλώνοντας στο αγρόκτημα των γονέων του, έδωσε στον αρχιδικαστή του Ανωτάτου
Δικαστηρίου Νότιας Αυστραλίας, Κρις Κουράκη, μια πιο ανεπίσημη προσέγγιση στο κορυφαίο αυτό νομικό πόστο.
«Δικηγόροι και δικαστές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο σκοπός του νόμου είναι η πιο αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας» λέει ο πρώτος ομογενής αρχιδικαστής της Νότιας Αυστραλίας σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος".
«Βρισκόμαστε σ' αυτήν τη θέση για να κάνουμε τους τροχούς της οικονομίας και της κοινωνίας να γυρνούν πιο ομαλά».
Ο πρώτος ομογενής που διορίστηκε αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι πρακτικός, ξεκάθαρος, μπαίνει κατευθείαν στο θέμα, και έχει μια ευπαρουσίαστη προσέγγιση στον άκαμπτο κόσμο της νομικής. Σε έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από εκείνον των προκατόχων του, ο κ. Κουράκης είναι ανοιχτός -τόσο ανοιχτός όσο το κολάρο του χωρίς γραβάτα- και θέλει οι νόμοι της Νότιας Αυστραλίας να γίνουν εύκολα προσβάσιμοι και προσιτοί, ακριβώς έτσι όπως είναι και ο ίδιος.
«Το στυλ μου είναι πολύ πιο ανεπίσημο και περισσότερο συνεργατικό» λέει ο αρχιδικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «η επισημότητα έπαιζε μεγάλο μέρος στον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα γίνονταν στο παρελθόν». Έβαλε σκοπό του να επιφέρει αυτές τις αλλαγές.
Ο αρχιδικαστής Κουράκης βλέπει τους νόμους ως ένα σημαντικό κομμάτι του «κοινωνικού εποικοδομήματος».
«Ακριβώς όπως χρειαζόμαστε την υγεία, την εκπαίδευση και τις διάφορες κοινωνικές υποδομές, έτσι χρειαζόμαστε και τους νόμους - με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε να τους δούμε με το ίδιο μάτι και τόσο ξεκάθαρα όπως τα υπόλοιπα. Οι νόμοι κάνουν την κοινωνία των πολιτών να λειτουργεί μέρα με τη μέρα, η τήρηση της νομοθεσίας μας κάνει «καλούς πολίτες» και το να είμαστε νόμιμοι άνθρωποι είναι αυτό που μας προστατεύει από τους άλλους. Αν χάσουμε την πίστη μας σε αυτό -το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας- είμαστε χαμένοι».
Παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Ικαρία, ο κ. Κουράκης μεγάλωσε στην επαρχιακή πόλη της Νότιας Αυστραλίας, Πορτ Λίνκολν, όπου οι γονείς του διατηρούσαν χοιροτροφείο. Ήταν ένα από τα δέκα παιδιά της οικογένειας.
«Από τη μητέρα μου έχω αναπτύξει μια προοπτική κοινωνικής συνείδησης, λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων και της συμμετοχής της στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ο πατέρας μου είχε μια πολύ σταθερή επιρροή -ήταν σοβαρός άνθρωπος, με αίσθηση του χιούμορ εκτός της δουλειάς, και με μια σοβαρή προσέγγιση στην εργασία του». Εκεί ήταν και τα αδέλφια του - άλλα εννέα παιδιά. Τα έξι αδέλφια που ήταν πολύ πιο μεγαλύτερα από τον ίδιο, τού έδειχναν τον δρόμο της σύγχρονης Αυστραλίας, καθώς και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια του στην Αδελαΐδα, που συμμετείχαν στις κοινωνικές αλλαγές που επηρέασαν την Αυστραλία τις δεκαετίες '60 και '70.
«Αυτά ήταν αρκετά ταραχώδη χρόνια - ήταν η εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, τα χρόνια της εναλλακτικής πολιτιστικής σκέψης. Ήταν μια μη κομφορμιστική εποχή» λέει.
«Ήμουν επηρεασμένος από πολλές από αυτές τις ιδέες που προέρχονταν από εκείνη την εποχή - ακόμα κι αν ήμουν σχετικά μικρός».
Είχε το καλύτερο και από τους δυο κόσμους και δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια μεταναστών επηρεασμένος από τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα εκτεινόμενος στη σύγχρονη Αυστραλία.
«Βλέπω τα νεανικά μου χρόνια μεγαλώνοντας στο Πορτ Λίνκολν, ως ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που είχα. Το γεγονός ότι κατάγομαι από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο έχει παίξει, επίσης, σημαντικό ρόλο για το λόγο ότι σε βοηθά να διευρύνεις το οπτικό σου πεδίο και να καταλάβεις πληρέστερα τον άνθρωπο. Γίνεσαι ένα είδος κοινωνιολόγου, θα έλεγα, πράγμα που με τη σειρά του σε βοηθά να γίνεις καλός δικηγόρος, αλλά και καλός δικαστής».
Πατέρας τριών παιδιών σήμερα, ο Κρις Κουράκης διορίστηκε τον περασμένο Ιούνιο αρχιδικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νότιας Αυστραλίας, και λέει ότι αν και οι τελευταίοι πέντε μήνες ήταν προκλητικοί, είναι βέβαιος ότι θα μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πιστεύει ότι χρειάζεται το σημερινό νομικό σύστημα.