Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πρόστιμα 350.000 ευρώ σε 5 εταιρείες για τα ενεργειακά βραχιόλια


Λαγούς με πετραχήλια... ως προς τη βελτίωση της υγείας και τις καλύτερες επιδόσεις του σώματος έταζαν οι εταιρείες που πωλούσαν τα ενεργειακά βραχιόλια στους καταναλωτές.
Λαγούς με πετραχήλια... ως προς τη βελτίωση της υγείας και τις καλύτερες επιδόσεις του
σώματος έταζαν οι εταιρείες που πωλούσαν τα ενεργειακά βραχιόλια στους καταναλωτές.
Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισε ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών που ήθελαν τους πολίτες φορώντας τα βραχιόλια αυτά να έχουν ισορροπία, ενέργεια, δύναμη, υγεία και καλύτερες επιδόσεις στο σώμα είναι αναληθείς, ενώ και η προώθησή τους παραπλανητική. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάλεσε τις επιχειρήσεις αυτές να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την επαρκή επιστημονική τεκμηρίωσή τους, αλλά εκείνες δεν παρουσίασαν τίποτα.
Κατόπιν τούτων επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 350.000 ευρώ κι επιπλέον κάλεσε με επιστολή τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να ενημερώσει τα μέλη του προκειμένου να απομακρυνθεί όλο το προωθητικό υλικό με τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς.
Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι οι εξής:
1. «4Q ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ - ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» 105.000 ευρώ.
2. «Β.ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» 105.000 ευρώ.
3. ΠΑΦΑΡΜ ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία 65.000 ευρώ.
4. ΒΙΤΟΡΓΚΑΝ (VITORGAN) ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ? ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ? ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 50.000 ευρώ.
5. JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 25.000 ευρώ.
Οι πέντε εταιρείες υιοθέτησαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κατά την προώθηση και διάθεση προς πώληση, κυρίως μέσω των φαρμακείων, ενεργειακών βραχιολιών ή άλλων βραχιολιών με ολογράμματα, με διάφορες εμπορικές επωνυμίες (Power Balance, Bios Balance, Trymax, ENERGY BALANCE PERFORMANCE TECHNOLOGY, SB Super Balance κ.λπ.).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ