Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κόβουν συντάξεις του ΟΓΑ για να τα βρουν με την Τρόικα

Ο χρόνος πιέζει αφόρητα και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ικανοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της τρόικας, περικόπτοντας 870 εκατ. ευρώ από τις
δημόσιες δαπάνες, μειώνοντας κατά 21% τις ετήσιες απολαβές των συνταξιούχων αγροτών.

Με στόχο να κλείσει η τρύπα των 2,5 δισ. για το 2013, στο πλάνο έχουν μπει και οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα η περικοπή 30 ευρώ από τις συντάξεις των 360 ευρώ που δίνει ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους του, και η περικοπή των δώρων.

Το σύνολο των περικοπών που σχεδιάζονται, αντιστοιχούν σε τρεις συντάξεις ανά έτος, για το σύνολο των συνταξιοδοτούμενων από τον ΟΓΑ.

Το βάρβαρο αυτό μέτρο που πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους συνταξιούχους στην Ελλάδα, αναμένεται να προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις κυρίων στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει θέσει μέχρι στιγμής ως «κόκκινη γραμμή» τη μη περικοπή των αγροτικών συντάξεων. 

Όμως και ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί και να ψηφίσει ένα τέτοιο οριζόντιο μέτρο.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε και την Πέμπτη για σύντομο χρονικό διάστημα με την τρόικα. Το υπ. Οικονομικών επιζητεί καθημερινές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου εντός των τριών επόμενων ημερών και πάντως πριν τη διεξαγωγή του Eurοgroup της 8ης Οκτωβρίου, να υπάρξει καταληκτική συμφωνία. 

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία διήρκεσε λιγότερο από 45 λεπτά.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί ζήτησαν εκ νέου να επιλυθούν ταχέως εκκρεμότητες, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων).

zougla.gr