Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη Δημάρχων Ημαθίας: "Αν βουλιάξει ο δήμος, θα βουλιάξει και η κοινωνία"

Πολύ κοντά στην στάση πληρωμών βρίσκονται οι δήμοι. Αυτό τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι τρεις δήμαρχοι της Ημαθίας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, Φώτης Δημητριάδης και Τάσος Καραμπατζός. Σύμφωνα με τους δημάρχους, αν δεν αλλάξει κάτι και δεν επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα οι χρηματοδοτήσεις, οι δήμοι θα καταρρεύσουν και αυτό θα έχει επίπτωση στην κοινωνία.


Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου σημείωσε: «ταλαιπωρείται η κοινωνία και η αυτοδιοίκηση. Διανύουμε την χειρότερη αυτοδιοικητική περίοδο των τελευταίων 60 χρόνων. Θα προστεθούν άλλες 125 αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, και η κατάσταση έχει πάει στο απροχώρητο. Είμαστε οι πιο άτυχοι των τελευταία 60 χρόνων. Οι δήμοι είναι οι εγγυητές της κοινωνικής συνοχής. Σχολεία, παιδικοί σταθμού, η καθαριότητα, ο χώρος που προστρέχουν αυτοί που έχουν ανάγκη, οι συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν στο περιβάλλον και τις πόλεις και χωριά, όλα αυτά περνάνε από τους δήμους. Αν κάνουμε στάση πληρωμών, το Σεπτέμβριο πάνω από 50 δήμοι θα αδυνατήσουν να πληρώσουν, θα παραλύσει η χώρα. Συνεχίζουν να μην μας λένε την αλήθεια...
...Δίνουν λίγα χρήματα και δεν ξέρουμε πώς να λειτουργήσουμε. Στην συνάντηση της ΚΕΔΕ με Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός έδειξε καλή διάθεση και προσπάθησε να δώσει λύσεις. Το οικονομικό επιτελείο όμως έβλεπε τελείως λογιστικά την κατάσταση. Έχουν καταθέσει προτάσεις αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο κ. Σταϊκούρας μας είπε ότι η κατάσταση είναι στο κόκκινο και το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 35 εκατομμύρια από τα παρακρατηθέντα. Είναι ψίχουλα. Δεν κάνουμε πίσω. Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, αλλά μόνο αυτά που προορίζονται για την αυτοδιοίκηση και παρακρατούνται. Είναι 2,7 δισεκατομμύρια που λειτουργούσαμε τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτά έβαλαν και την μεταφορά μαθητών και πρόνοια. Ζητάμε 380 εκατομμύρια της ΣΑΤΑ, 4η δόση παρακρατηθέντα (214 εκατομμύρια) και την απόδοση των αυτοδιοικητικών φόρων ζήθου και διαφήμισης. Πριν μερικούς μήνες κρατήθηκαν χρήματα των δήμων για τις συντάξεις ΙΚΑ. Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Λειτουργούμε πρόχειρα ως κράτος. Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες. Δεν παλεύουμε για εμάς αλλά για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είμαστε στην ίδια βάρκα δήμοι και πολίτες. Αν βουλιάξει ο δήμος, θα βουλιάξει και η κοινωνία. Πρέπει πολίτες και δήμοι να πορευτούμε μαζί. Θα ζητήσουμε από τους βουλευτές μας, τις περικοπές για τους δήμου να μην τις ψηφήσουν. Αν τώρα το κράτος δεν προχωρήσει σε πραγματική αποκέντρωση, θα χάσει την μεγαλύτερη ευκαιρία».

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης επεσήμανε: 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

periskopisi.blogspot.gr