Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Βρέθηκε η «συνταγή» για το καλύτερο κάστρο της άμμου


Τη «συνταγή» για το τέλειο κάστρο της άμμου δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports»,Ολλανδοί Γάλλοι και Ιρανοί ερευνητές, οι οποίοι πέρασαν,
σύμφωνα και με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, πολλές ώρες στο εργαστήριο τους, ασχολούμενοι με ένα από τα πιο ιδιαίτερα «χόμπι» της παραλίας που, απ' ό,τι φαίνεται φέρνει χαμόγελα, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους... επιστημονικά καταρτισμένους ενήλικες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μυστικό για την επιτυχημένη κατασκευή ενός ψηλού και γερού κάστρου από άμμο βρίσκεται στο νερό. Η θεωρία που επικρατούσε ως τώρα, σύμφωνα με την οποία ένα κουβαδάκι νερού αναλογεί σε οκτώ κουβαδάκια άμμου είναι μάλλον ανεπαρκής, για όσους θέλουν να φτιάχνουν τα καλύτερα «παλάτια στην άμμο». Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1%. Αυτό το μίγμα (99% άμμου προς 1% νερού) επιτρέπει στους καλλιτέχνες της αμμουδιάς να φτιάχνουν κάστρα που θα έχουν ύψος ως και 5 μέτρα, ανάλογα βέβαια και με το πόσο μεγάλη θα είναι η βάση τους. Μια μεγάλη βάση επιτρέπει στο κάστρο να αναπτυχθεί προ τα πάνω. Οι επιστήμονες λοιπόν εξηγούν πως η ιδανική ποσότητα νερού συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας ένα είδος «υγρών γεφυρών» ανάμεσα στους κόκκους της.
Κάποιο ανάλογο «μυστικό» πρέπει να γνώριζε και ο Έντ Τζάρετ, ο «καστροκατασκευαστής» με το Ρεκόρ Γκίνες. Το δικό του παλάτι από άμμο, που ο ίδιος κατασκεύασε πέρυσι στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, είχε ύψος 12 μέτρα.