Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πιερική Γαστρονομία στο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Μας το έστειλε η ΕΝΑ Πιερίας..... Ευχαριστούμε πολύ 


Η Οργανωτική Επιτροπή του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών με πρόταση της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας καινοτόμησε εφαρμόζοντας απλώς τα αυτονόητα, στην υλοποίηση του Συνεδρίου στο μπαλκόνι των μουσών, στο Ελατοχώρι Πιερίας.
Καταγράφονται:
διαμονή σε ξενώνες μέσα σε όλο το Ελατοχώρι, εστίαση σε ταβέρνες μέσα σε όλο το Ελατοχώρι, αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου στην πλατεία του Ελατοχωρίου, βραδινό  με την συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και βέβαια διαιτολόγιο από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με την συμβολή του νεοσύστατου «Ινστιτούτου Πιερικής Γαστρονομίας», το οποίο προωθεί τοπικά προϊόντα, αυτόχθονες φυλές και ντόπιες ποικιλίες.
Οι τοπικοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων προσέφεραν:
  1. η Φάρμα Φωτιάδη καβουρμά
  2. η Δεληγιαννίδου Ελένη τσαντσιπέλ από ροζ ντομάτα Κατερίνης
  3. ο Νέστωρας Βαγγέλης γλιστρίδες, λαχανικά & αρωματικά φυτά
  4. η Τζιάτζιου Ελευθερία τρουφέλαιο Ολύμπου
  5. ο Ανανιάδης Γρηγόρης ορτύκια και αυγά ορτυκιού
  6. ο Κούρτης Απόστολος κρασιά από τους
  7. ο Αδάμου Μιχάλης κρασιά
  8. ο Χρυσοστόμου Ηλίας κρασιά
  9. ο Παντούλης Γιάννης κρασιά
  10. ο Παπαγιαννούλης Δημήτρης κρασιά
  11. ο Φωτιάδης Γιώργος μαύρο χοιρίδιο Ολύμπου και
  12. ο Ντούλιας Κωνσταντίνος κράνα
Την επιμέλεια είχε Μάστερ Σεφ Φωτιάδης Νικόλαος (αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πιερικής Γαστρονομίας), και την Παρασκευή των εδεσμάτων εκτέλεσαν οι μάγειρες Τσιανάκας Δημήτριος και Νέστωρας Βαγγέλης στην ταβέρνα Γεύσεις Βουνού, που ανέλαβε εθελοντικά και το σερβίρισμα.
Ανάμεσα στους «γευσιγνώστες» καταγράφηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθ Τσαυτάρης Αθανάσιος, ο Γεν Γραμμ Δρ Μελάς Δημήτριος, ο κ. Κυριόπουλος Κώστας (ΜΙΝΕΡΒΑ), ο Δήμαρχος Κατερίνης κ Χιονίδης Σάββας, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κκ Μπουρονίκος Νικόλαος & Βαινάς Δημήτριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Κεν Μακεδονίας κ Ευθυμιάδης Δημήτριος, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας κ. Δημήτριος Δαλαμήτρας, ο κ Πολυμενάκος Λεωνίδας, ο κ. Νίκος Γκλάρας (Πρόεδρος Τοπ. Κοινότητας), ο κ. Κόλλιας Βασίλειος, ο κ. Ζαφείρης Γιάννης, ο κ. Γκιοργκίνης Παναγιώτης, ο κ. Ηλιάδης Δημήτρης (ΕΚΑΓΕΜ), Δρ Αργυρίου Νότης, ο κ. Φωτιάδης Νίκος, η κα Μποστανίτου Αναστασία, ο κ. Γκλάρας Δημήτριος, ο κ. Δημαλής Γιάννης, ο κ. Αντώνης Παπαγεωργίου, η κα Παπούλια Κερασία, ο κ. Νταούκας Γιάννης και άλλοι.
Όταν το τοπικό τουριστικό προϊόν συμπληρώνεται με την τοπική γαστρονομία, με τοπικά αγροτικά προϊόντα και στοιχεία του τοπικού πολιτισμού και της ιστορίας, τότε γίνεται ασυναγώνιστο και συγκρατεί όλη την προστιθέμενη αξία στον τόπο δημιουργώντας προϋποθέσεις τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης.
Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, όπως η ΕΝΑ Πιερίας, προωθούν την Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα, και το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών έδωσε την ευκαιρία σε όσους πιστεύουν στον τόπο, να έρθουν αρωγοί.