Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για τη «φυγή» από τη Βέροια του τμήματος Μηχανικών στο ΑΠΘ

Αντιδράσεις προκαλεί στη Βέροια η απόφαση για μετεγκατάσταση του Τμήματος Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Η Σύγκλητος άναψε «πράσινο φως» για τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μεταφερθούν οι 350 φοιτητές, πιθανότατα στις αρχές του 2013, ενώ στο δήμο Βέροιας έχει
ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων.
Το Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 2004 με έδρα τη Βέροια αποτελώντας το νεότερο τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ο στόχος που είχε τεθεί εκείνη την εποχή για τη δημιουργία και άλλων σχολών στη Βέροια, που θα πλαισίωναν το Τμήμα Μηχανικών, αποδείχτηκε ανέφικτος με την πάροδο των χρόνων για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές. Αυτό είχε ως συνέπεια να μείνει το τμήμα μόνο του και να παρέχονται στους φοιτητές μειωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
«Οσο έμενε το τμήμα εκεί οι φοιτητές δεν απολάμβαναν τις ίδιες παροχές με τους συμφοιτητές τους στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος εξηγώντας πως δεν υπάρχει οργανωμένη βιβλιοθήκη, ενώ προέκυψαν προβλήματα με τη σίτιση και την έρευνα. Αυτοί ήταν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν το θέμα στη Σύγκλητο, η οποία το συζήτησε σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις και στην τελευταία αποφάσισε την οριστική μετεγκατάσταση του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. Οπως ανέφεραν οι διοικούντες, οι χώροι έχουν εξασφαλιστεί και οι 350 φοιτητές θα «μετακομίσουν», κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο εαρινό εξάμηνο, δηλαδή στις αρχές του 2013.
Ανάστατη η τοπική κοινωνία
Αδικη χαρακτήρισε την απόφαση η δήμαρχος της Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη εξηγώντας ότι η πόλη έχει επενδύσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Εχει επιληφθεί του θέματος η Νομική Υπηρεσία του δήμου», επισήμανε η δήμαρχος και πρόσθεσε: «Ο δήμος, πριν ακόμη εγκατασταθεί το τμήμα, προσέφερε στο πανεπιστήμιο αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση και συνεχίζει το ίδιο μέχρι τώρα, παρά τις τάσεις φυγής που αναπτύχθηκαν μετά την αλλαγή της πρυτανικής αρχής. Πριν από δύο χρόνια αποφασίστηκε να παραχωρηθούν 20 στρέμματα από το δήμο για την ανάπτυξή του», τόνισε η ίδια.
«Το ΑΠΘ δε φεύγει από τη Βέροια»
«Εμείς εξηγήσαμε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την πανεπιστημιούπολή μας στη Βέροια και γι' αυτό το θέμα ανατέθηκε σε ειδική επιτροπή, η οποία, αφού συζήτησε με εκπροσώπους όλων των τμημάτων και των σχολών, κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησής της», υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος τονίζοντας ότι αυτό προβλέπει τη λειτουργία θερινών σχολείων (π.χ. για αρχαιολόγους λόγω της γειτνίασης με τη Βεργίνα), σεμιναρίων, μεταπτυχιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει πάρει απόφαση να δρομολογηθεί η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, ενώ, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας προωθεί το σχέδιο «Αθηνά» και σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος με τα ιδρύματα για τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

http://www.agelioforos.gr/