Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Λαοθάλασσα κατά της λιτότητας σε Ισπανία - Πορτογαλία: "Στο διάολο η τρόικα"...

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Η κυβέρνηση Ραχόι επινόησε το σχολικό λεωφορείο του μέλλοντος με μηδενικά λειτουργικά έξοδα... Μ' αυτό πήγαν χθες τα παιδιά της Πόμπλα δε Βαλμπόνα στο σχολείο τους. Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση κατάργησε πολλά δρομολόγια σχολικών λεωφορείων μην αφήνοντας άλλη επιλογή σε μαθητές και γονιούς απ' το να περπατήσουν μέχρι το σχολείο...
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας στην Ιβηρική καθώς τις πρωτοφανείς σε συμμετοχή
διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου διαδέχτηκε χθες απεργία των σιδηροδρομικών στην Ισπανία που παρέλυσε τις συγκοινωνίες μεταξύ των πόλεων κρατώντας κλειστά τα μετρό σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 300 συρμοί σε όλη τη χώρα ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας της απεργίας ενώ η κινητοποίηση επηρέασε και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Βαρκελώνη. Εκατοντάδες υπάλληλοι των σιδηροδρόμων διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, ενώ στον κεντρικό σταθμό Ατότσα συνελήφθησαν τρεις διαδηλωτές κατηγορούμενοι για αντίσταση κατά της αρχής. Στη Βαρκελώνη ορισμένα λεωφορεία έγιναν στόχος επιθέσεων - άγνωστοι έσκασαν τα λάστιχά τους και έσπασαν τα τζάμια τους.
Οι απεργίες διαδέχτηκαν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών καθώς την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί συνέρρευσαν στη Μαδρίτη από κάθε γωνιά της Ισπανίας για να συμμετάσχουν στην κεντρική κινητοποίηση κατά της λιτότητας που διοργάνωσαν τα συνδικάτα. Οι ηγέτες του αριστερού CCOO Φερνάντο Τότσο και του προσκείμενου στο Σοσιαλιστικό Κόμμα UGT ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις περικοπές και τόνισαν ότι η Μαδρίτη θα φιλοξενήσει στις 25 Σεπτεμβρίου μια συνάντηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων με στόχο τη διοργάνωση μιας πανευρωπαϊκής κινητοποίησης.
Στην πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση της Κυριακής εργαζόμενοι από όλη τη χώρα με σφυρίχτρες στο στόμα και φορώντας φανέλες διαφορετικού χρώματος ανάλογα με το επάγγελμά τους διαδήλωσαν κατά των περικοπών στον δημόσιο τομέα κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων "Αρκετά!" και "Βυθίζουν τη χώρα".
Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισσαβώνα και σε αρκετές άλλες πόλεις της Πορτογαλίας διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο ως αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 από την τρόικα.
"Ας πάει στον διάολο η τρόικα", "Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία", "Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν" ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει τον επόμενο χρόνο τους μισθούς κατά 11% έως 18%.