Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Έλληνας αγρότης καλλιεργεί ροδάκινα σε σχήμα ντόνατ


Ροδάκινα που το σχήμα τους θυμίζει ντόνατς, νεκταρίνια σε άσπρο χρώμα εξωτερικά, κίτρινα δαμάσκηνα αλλά και βερικοκοδαμάσκηνα, που συνδυάζουν σε ένα φρούτο «διπλή γλύκα», είναι προϊόντα που δεν θα τα βρουν εύκολα οι καταναλωτές στα μανάβικα της γειτονιάς τους ή στις
λαϊκές αγορές. Αποτελούν ξεχωριστές ποικιλίες φρούτων που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται σε λίγα κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους «πόντους» στον ουρανίσκο των γκουρμέ πελατών, αλλά φέρνουν και ικανοποιητικά- σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία- κέρδη στο πορτοφόλι των καλλιεργητών.
Όταν ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης, αποφάσισε, πριν από λίγα χρόνια, να φυτέψει στα χωράφια του, στο χωριό Άγιος Γεώργιος του νομού Ημαθίας, τα ροδάκινα σε σχήμα ντόνατς αρκετοί ήταν οι συγχωριανοί του που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Το ροδάκινο είναι στρόγγυλο και όχι πλακέ, τού έλεγαν. Ο νεαρός αγρότης, όμως, αποφάσισε να ρισκάρει και να πρωτοτυπήσει. Έτσι, σε 100, από τα συνολικά 400 στρέμματα που διαθέτει, αποφάσισε να καλλιεργήσει τις ποικιλίες UFO και συγκεκριμένα Paraguayos (ροδάκινα με χνούδι επίπεδα) και Platerinas (νεκταρίνια επίπεδα).


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

karatzova.