Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«Ταξιδεύοντας» δίπλα απ’ τα κύματα

Μας το έστειλε ο Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος ..... Ευχαριστούμε πολύ


Της Σοφίας Συρίγου 
Τα σχολεία έκλεισαν...τα θερινά μαθήματα των φροντιστηρίων έληξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Απολαμβάνω λοιπόν τη δροσιά της θάλασσας παρέα με ένα βιβλίο (δεν έχει σημασία ποιο...) .
Καταλαβαίνω έτσι πως ο κόσμος των  γνώσεων και των εμπειριών δεν σταματά όταν κλείνουν και οι πόρτες των σχολικών κτιρίων.
Σίγουρα οι διακοπές είναι συνδυασμένες πάντοτε με την ξεκούραση, την ανεμελιά και για τους μαθητές κυρίως με την απομάκρυνση από οποιοδήποτε βιβλίο και την ενασχόληση με την νέα τεχνολογία. Και βέβαια έχουν δίκιο αφού το σύστημα τους εξαναγκάζει να διαβάζουν ασταμάτητα χωρίς καμία απόλαυση των γνώσεων που κερδίζουν.
Η ανάγνωση όμως όχι απλά αποτελεί μια ευχάριστη συντροφιά στις καλοκαιρινές μας ώρες αλλά προσφέρει σε όλους και κυρίως στους νέους την διαδρομή μονοπατιών που ίσως (και σίγουρα κατά την γνώμη μου) τους οδηγήσουν σε μια καλύτερη και πιο θετική αντιμετώπιση της σχολικής μελέτης.
Και τα παραπάνω δεν αφορούν συγκεκριμένα αναγνώσματα. Είτε ένα λογοτεχνικό έργο, είτε ένα επιστημονικό, είτε ποίημα, εφημερίδα ή και περιοδικό (και γιατί όχι και ένα σταυρόλεξο;) έχει τη δική του αξία στον πολιτισμό, τη δική του αξία στην μετάδοση των γνώσεων και των συναισθημάτων και στον εμπλουτισμό του ψυχικού μας θησαυρού.
Ας οδηγήσουμε τους νέους στην εθελούσια αναζήτηση της συντροφιάς ενός βιβλίου χωρίς όμως να τους το επιβάλουμε καθώς αυτομάτως αυτό το μαγικό ταξίδι της αναζήτησης θα χάσει την αξία του.

Πέντε βιβλία από τον Ψυχογιό για το Καλοκαίρι
Το Πινάκιο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός σας στέλνει στην παραλία με βιβλία.  
Πέντε τίτλοι βιβλίων που σας περιμένουν να τους «ψηλαφίσετε» πάνω στην άμμο.


ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ 
ΖΑΧΑΡΕΝΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ 
ΟΣΤΡΑΚΟ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ 
ΑΓΑΠΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ 
ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΖΕΝΗ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 


Για να αποκτήσετε κάποιο από τα παραπάνω δεν έχετε παρά να στείλετε e-mail στο pinakio.blogspot@gmail.com με την ένδειξη Ψυχογιός – Καλοκαίρι 2012 Επειδή όμως ακολουθούν κι άλλοι διαγωνισμοί τις προσεχείς ημέρες κάντε like στο http://www.facebook.com/pinakio 

ΥΓ: Οι νικητές ενημερώνονται με απαντητικό e-mail και δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους
 ΥΓ2: Όσοι αποκτήσουν τα βιβλία θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις στους συγγραφείς σχετικά με το περιεχόμενο σε συνάρτηση με τα θέματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.