Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Τσίπρας προς Σαμαρά: "Παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό"

Σκληρή επίθεση από το βήμα της Βουλής

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή, επιχειρώντας να αποδομήσει πλήρως τα βασικά σημεία των προγραμματικών
δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ σημείωσε ότι «σύντομα οι συσχετισμοί δυνάμεων της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στο Κοινοβούλιο».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μας τελείωσε αργά το βραδυ της 17ης Ιουνίου» και παρομοίασε την «προεκλογική επαναδιαπραγμάτευση» με το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

 

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση για «ασυνέπεια», επισημαίνοντας ότι «η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έγινε τώρα συνέχιση και επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών» και εξήγησε ότι «εχθές ακούσαμε την απόρριψη των προεκλογικών δηλώσεων των 3 αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση». 

Επιπροσθέτως, άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις, διαμηνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τις αποτρέψει. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω αν άκουγα προγραμματικές δηλώσεις νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ή ανάγνωση πωλητηρίου δημόσιας γης και επιχειρήσεων» και πρόσθεσε πως «το ξεπούλημα στη δημόσια περιουσία γιατί δεν το λέγατε προεκλογικά; Τόσες ειδικές συνεντεύξεις δώσατε για να αποδομήσετε την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ταμπακέρα δεν είπατε τίποτε. Όχι μόνο κρύψατε τις προθέσεις σας, αλλά συνειδητά παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό».

Επανέλαβε ότι η «λύση» δεν είναι η «επιτάχυνση της εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά η αντικατάστασή του»  ενώ επισήμανε ότι « η κυβέρνηση δεν είναι εθνικού σκοπού, αλλά ειδικού σκοπού. Ο ειδικός σκοπός είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου».

Τόνισε ότι επιχειρείται η πώληση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και άλλων οργανισμών με «τον γνωστό μανδύα ότι αν δεν τα πουλήσουμε, θα μειώσουμε μισθούς» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Τρόικα, λέγοντας ότι «δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο μέσος μισθός. Τι έκαναν 3 χρόνια τώρα;».

Είπε ότι όσες χώρες είχαν πρόβλημα και προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις «μόνο διαφθορά και πανακριβα τιμολογια για πολίτες απέκτησε. Το μοντέλο Θάτσερ απέτυχε παταγωδώς. Σας θυμίζουμε ότι τη δεκαετία αποκρατικοποιήσεων 2000 - 2010 το χρέος διπλασιάστηκε».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «θα λογοδοτήσουν όσοι προχωρήσουν στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Και προειδοποιούμε τους αετονύχηδες επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους».

Τόνισε δε, ότι ο κ. Σαμαράς παρέλειψε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων να μιλήσει για παιδεία, υγεία,για μείωση ΦΠΑ εστίασης, για αύξηση αφορολογήτου κ.ά.

Τέλος, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου», που θα έχει 4 βασικές προτεραιότητες :

-          Διασφάλιση απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

-          Πάγωμα μέτρων λιτότητας και όχι επιτάχυνσή τους

-          Μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων προς τρόικα μεχρι να έχουμε ανάπτυξη

-          Ενεργοποίηση προγραμμάτων επενδύσεων μέσω ευρωπαϊκών θεσμών και κοινοπρακτικών σχημάτων από διακρατικές συμφωνίες.

Για το λόγο αυτό, εξήγησε ότι τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει 3 νομοσχέδια:

-          Για την άρση μετενεργειας και επαναφορά του κατώτατου μισθού

-          Για την  νέα σεισάχθεια με μερική διαγραφή ή και πάγωμα δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριώνκαι αγροτών.

-          για απλή αναλογική