Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Απογειώθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ελάχιστα 24ωρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α. κάνει δυναμικό «come back» πάνω από τις 500 μονάδες, με ώθηση
από το «άλμα» 18% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE20. 

Στο ταμπλό, αυτή την ώρα (17:20), ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρίσκεται στις 550,10 μονάδες, με κέρδη 10,12% και τζίρο 81,49 εκατ. ευρώ.

Για αισιοδοξία της αγοράς αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα κάνει λόγο στο πρωινό της report η Beta Securities, αισιοδοξία η οποία αποτυπώθηκε και στην κίνηση του Χ.Α. στη χθεσινή συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν αρνητικά μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας και της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Moody's και εν όψει της κρίσιμης δημοπρασίας ιταλικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες (Baa3 από A3) και την Κύπρο κατά δύο (Ba1 σε Ba3), χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση.


Το ευρώ παρακάμπτει τις υποβαθμίσεις
Το ευρώ προσπάθησε να παρακάμψει τον νέο γύρο των χθεσινοβραδινών υποβαθμίσεων από τη Moody’s, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να κερδίζει έδαφος, παρά τις εντάσεις που τροφοδότησε η υποβάθμιση της Ισπανίας και η δημοπρασία μακροπρόθεσμου χρέους της Ιταλίας στις αγορές ομολόγων. 



Η Moody’s έφερε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας μόλις μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk, γεγονός που έδωσε νέα «τροφή» στην άνοδο των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να «χτυπά» το όριο επιφυλακής του 7%.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο βασικότερος λόγος υποβάθμισης της Ισπανίας και η απόφαση του οίκου να τη θέσει υπό αναθεώρηση για νέα υποβάθμιση εδράζεται στη διάσωση του τραπεζικού της κλάδου και στην πιθανότητα να αποδειχτεί ανεπαρκής, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε μια πλήρη δημοσιονομική διάσωση.

Σε υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε και η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου, πάνω από το 6,30%, μετά την «ακριβή» δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2015. 

Η μέση απόδοση στα 3ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 5,3% από το 3,91% αντίστοιχης δημοπρασίας στις 14 Μαΐου και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Επίσης, προχώρησε στην πώληση ομολόγων λήξης το 2019 με απόδοση 6,1% και το 2020 με απόδοση 6,13%. Συνολικά αντλήθηκαν 4,5 δισ. ευρώ, εντός του στόχου.

Έντονες διακυμάνσεις δέχθηκε η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, η οποία «ταρακουνήθηκε» μετά τη σημερινή απόφαση της SNB να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο του 3μηνου Libor στο 0,00%-0,25%, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα και σε κάθε χρονική στιγμή το όριο σύνδεσης του 1,2000 στην ισοτιμία EURCHF. Η ισοτιμία δέχθηκε μεταβολή από το επίπεδο του 1,2020 προς το 1,2007 περίπου.

Στις ΗΠΑ, μετά τις χθεσινές απογοητευτικές πωλήσεις λιανικής που υπογράμμισαν το πλήγμα της αμερικανικής καταναλωτικής βάσης, αναμένουμε σήμερα τα στοιχεία πληθωρισμού για περισσότερες ενδείξεις στην προοπτική ενός QE3. Μια μέτρηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση κάτω του εκτιμώμενου 1,8% τον Μάιο θα μπορούσε να πιέσει το δολάριο, φέρνοντας εγγύτερα το ενδεχόμενο μιας νέας στήριξης. 

Διεθνή Χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν την ίδια ώρα τα διεθνή χρηματιστήρια. 

Στις 15:27 ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο εμφανίζει πτώση κατά 0,67%.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης μειώνεται κατά 0,42%.

Ο CAC-40 του Παρισιού παρουσιάζει απώλειες κατά 0,50%.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,22% στις 8.568,89 μονάδες, ενώ πτώση 0,1% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης Topix, κλείνοντας στις 725,66 μονάδες.


Πληροφορίες από FXCM Hellas

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού


http://www.zougla.gr/