Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ

Μας το έστειλε η Ελίνα Διαμαντοπούλου..... Ευχαριστούμε πολύ
 «Ζήτημα επιβίωσης η εφαρμογή του νόμου»

Την επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί το στεγασμένο εμπόριο και οι Πιεριείς επιχειρηματίες από το παραεμπόριο, που βρίσκεται σε έξαρση, ειδικά στην παραλιακή ζώνη του νομού,
διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στη χθεσινή σύσκεψή που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΒΕ και με την παρουσία των εμπλεκομένων φορέων.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλει να κερδίσει παραπάνω, θέλει μόνο να επιβιώσει» επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι».
«Πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε το βάρος στην κυβέρνηση και στο κράτος και να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα σε τοπικό επίπεδο. Ή θα πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο ή με κάποιο τρόπο θα πρέπει να βρούμε το δίκαιό μας», ανέφερε.
Περιγράφοντας το φαινόμενο, ο πρόεδρος του ΕΒΕ αναφέρθηκε στην παράνομη πώληση προϊόντων ειδικά στις παραλίες του νομού από αλλοδαπούς μικροπωλητές οι οποίοι καταφθάνουν μαζικά στην Πιερία ,την ίδια στιγμή που οικογενειακές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν έχοντας να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις, όπως ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κ.α. Δεν έκρυψε μάλιστα το γεγονός ότι ήδη οι έμποροι ετοιμάζονται να λάβουν οι ίδιοι δραστικά μέτρα, προσλαμβάνοντας σεκιούριτι! «Ήδη μαζεύονται χρήματα για το λόγο αυτό», αποκάλυψε.
Αναφορά έκανε και στη λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων που, όπως τόνισε, λειτουργούν χωρίς έλεγχο. «Το τμήμα εμπορίου πήγε σε κανένα κινέζικο;» είπε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (με τη σειρά που μίλησαν)
Σ. ΜΑΥΡΙΔΟΥ
«Να θεωρήσετε σίγουρο ότι διαθέτουμε τις ίδιες ανησυχίες και τον ίδιο φόβο» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου τονίζοντας ότι η Π.Ε Πιερίας δίνει το «παρών» και τη στήριξη στην επιχειρηματικότητα. «Όσον αφορά τη δική μας αρμοδιότητα να είστε σίγουροι ότι κάνουμε αυτό που πρέπει» τόνισε αναφερόμενη στις αρμοδιότητες του τμήματος εμπορίου και συγκεκριμένα στα κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών που είναι αρμόδια για τους συγκεκριμένους ελέγχους. Αναφέρθηκε μάλιστα αναλυτικά στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχων.
Χ. ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ
«Είμαι βέβαιος για την ειλικρινή πρόθεση των αρμοδίων φορέων και για την ανελαστικότητά τους στην εφαρμογή του νόμου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης κ. Χαράλαμπος Μπρουσκέλης σημειώνοντας ότι το παραεμπόριο λειτουργεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή του νόμου. «Το χτύπημα του παραεμπορίου πρέπει να γίνει σε καίρια σημεία, όπως είναι τα τελωνεία, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο να απομονωθούν ακόμη και χώρες προέλευσης τέτοιων προϊόντων» πρόσθεσε.
Χ.ΛΕΝΟΣ
Στην αναγκαιότητα συνδρομής τόσο των υπαλλήλων του τελωνείου, όσο της εφορίας  αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Πιερίας, διοικητής αστυνομικού τμήματος Κατερίνης κ. Χρήστος Λένος, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική αστυνομία θα είναι παρούσα όπου ζητηθεί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι υπάρχει πλήρης νομοθεσία για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου με κύριους φορείς ελέγχου, όπως είπε, τα μικτά κλιμάκια της Π.Ε και της δημοτικής αστυνομίας, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθούν ενώ η συνδρομή της αστυνομίας θεωρείται δεδομένη, όπου ζητηθεί.
Β. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Την πρόθεση να συμμετέχουν σε όποιο κλιμάκιο χρειαστεί τόνισε ο υπολιμενάρχης Σκάλας Κατερίνης κ. Βασίλης Νικολόπουλος ο οποίος ανέφερε, ωστόσο, ότι οι αρμοδιότητες των λιμενικών στη στεριά περιορίζονται στα παράνομα κτίσματα και στο διοικητικό μέρος και όχι στο ποινικό.

Γ. ΙΤΣΙΟΣ
Στις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αστυνομία, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το νόμο, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κατερίνης αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία, Γιώργος Ίτσιος. «Αρμοδιότητά μας είναι να κατάσχουμε και να καταστρέφουμε τα δεσμευμένα προϊόντα, κάτι που κάναμε και πέρυσι», ανέφερε ο κ. Ίτσιος, αν και όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις η δημοτική αστυνομία έκανε ακόμη και το ντετέκτιβ.  Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει φόβος και είναι λογικό ένας άοπλος δημοτικός αστυνόμος να φοβάται».
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος επεσήμανε η προϊσταμένη της δημοτικής αστυνομίας Κατερίνης κ. Νόπη Παπαδοπούλου. «Εμείς πέρυσι, αν και δεν είχαμε αρμοδιότητα, φορέσαμε σε παραβάτες, ακόμη και χειροπέδες», ανέφερε. 
Κ. ΡΕΧΑΣ
«Το παραεμεπόριο θέλει πολιτική βούληση. Δεν πολεμιέται με συσκέψεις» ανέφερε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας, τονίζοντας την ανάγκη σύστασης δύο επιτροπών, όπως είπε, μία κεντρική και μία που θα κινείται περιφερειακά. «Οι παραβάτες θα πρέπει να συλλαμβάνονται επί τόπου. Να δημιουργηθεί ένα μικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή και της αστυνομίας αλλά και δημοτικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, το οποίο θα επεμβαίνει όλο το 24ωρο».  Χαρακτήρισε επίσης καθοριστική τη συμβολή των πολιτών.
Α. ΛΕΪΝΑ
«Ειδικά φέτος δεν πρέπει να φύγει κανένας τουρίστας δυσαρεστημένος» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Αφροδίτη Λέινα, σημειώνοντας ότι ήδη οι ξενοδόχοι έχουν δεχτεί παράπονα τουριστών για ενοχλήσεις από παράνομους μικροπωλητές στις παραλίες. Όσον αφορά την πληροφορία σχετικά με ξενοδοχεία που φιλοξενούν σε δωμάτιά τους, παράνομους αλλοδαπούς μικροπωλητές, ξεκαθάρισε ότι οι ξενοδόχοι το μόνο που μπορούν να ελέγξουν είναι το διαβατήριο και κατά πόσο αυτό είναι σε ισχύ, απαντώντας σε σχετική επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ για ευθύνη και αυτών που τους φιλοξενούν. Τόνισε πάντως ότι και η Ένωση Ξενοδόχων θα συνδράμει, όπως μπορεί, για την πάταξη του φαινομένου που πλήττει τις επιχειρήσεις.
Γ. ΒΕΪΔΑΜΕΝΙΔΗΣ
«Υποσχόμαστε ότι θα καταγράψουμε ποια είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που φιλοξενούν τους αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές και θα συνεργαστούμε με κάθε αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση του φαινομένου» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να παταχθεί η ρίζα του κακού, «δηλαδή από που καταφθάνουν όλοι αυτοί μαζικά».
Β. ΑΓΑΚΟΣ
Στην έξαρση του παραεμπορίου και στη Νότια Πιερία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Πόρων κ. Βασίλης Αγάκος. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», ανέφερε.   
Σ. ΧΙΟΝΙΔΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που με τις νέες αρμοδιότητες εμπλέκουν , όπως είπε, τα πράγματα. Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες είπε ότι θα πρέπει αρχικά να γίνει χωρική κατανομή της δικαιοδοσίας των υπηρεσιών. Αναφερόμενος στα κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών της Π.Ε στων οποίων την αρμοδιότητα είναι και ο έλεγχος των παράνομων πωλητών τόνισε ότι ο δήμος Κατερίνης μπορεί να συμβάλλει διαθέτοντας υπαλλήλους. Τόνισε ωστόσο ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει πλέον το ντετέκτιβ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εκθέσει ξανά υπαλλήλους του δήμου σε δουλειές που δεν νομιμοποιούνται να κάνουν. «Το καίριο χτύπημα είναι να χάσει το οικονομικό αποτέλεσμα ο παράνομος. Δεν χτυπήθηκε κανείς απ’ αυτούς» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι δουλειά του ΣΔΟΕ και της ασφάλειας.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΕΒΕ σημείωσε ότι η συνεργασία είναι επιβεβλημένη «αν θέλουμε», όπως είπε, «να διαφυλάξουμε την τουριστική μας ταυτότητα» και δεσμεύτηκε ότι ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου θα επανέλθει στο θέμα αν δεν λυθεί το πρόβλημα, απευθυνόμενος κατευθείαν στα αρμόδια υπουργεία.