Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Έως 100 δισ. ευρώ το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών


Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ εξετάζουν ένα σχέδιο διάσωσης για τις ισπανικές τράπεζες που μπορεί να φθάσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε μια
ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
"Εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα ποσό που μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα", είπε η πηγή. 
Η ευρωζώνη ετοιμάζεται να ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση "την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα" σε αντάλλαγμα για μια βοήθεια για τις τράπεζές της, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
Θα τεθούν όροι στην ισπανική κυβέρνηση, "αλλά αυτοί θα αφορούν μόνον την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα", σημείωσε η πηγή αυτή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη για την Ισπανία.
Στην τηλεδιάσκεψη μετέχει και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, όπως γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό.
Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε προς το παρόν αν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες. Η Ισπανία δεν έχει ακόμη υποβάλλει επισήμως αίτημα για βοήθεια, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το περίγραμμα ενός τέτοιου σχεδίου. 
Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας.
Η ευρωζώνη έδωσε το πράσινο φως την Παρασκευή για «τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί», τόνισε μια από τις πηγές. 

Η ισπανική κυβέρνηση «αναλύει» την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία εκτιμά σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ τις ανάγκες των τραπεζών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι «αναμένει» τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Ευρωομάδας για να αποφανθεί σχετικά με ένα ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια. «Υπάρχει μια σύνοδος που έχει συγκληθεί από τις Βρυξέλλες. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και αναλύουμε την έκθεση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία κυβερνητική πηγή.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στη θέση της Ισπανίας, η οποία δεν ζητά ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο επικεφαλής της Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση για την ταχεία εξεύρεση λύσης στην ισπανική τραπεζική κρίση, την ίδια ώρα που η Μαδρίτη δέχεται πιέσεις για να ζητήσει βοήθεια. Σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Παρασκευής στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό DeutschlandradioKultur, ο Γιούνκερ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση».
Παράλληλα επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μαδρίτης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. 
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του το Σάββατο στο φύλλο της εφημερίδας Ruhr Nachrichten ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε πως είναι θέμα της Ισπανίας να αποφασίσει αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. «Η Ισπανία θα αποφασίσει μόνη της τι είναι σωστό να κάνει», τόνισε. 
Την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ είχε δηλώσει: «Είναι σαφές πως οι χώρες που επιθυμούν την αλληλεγγύη θα το ζητήσουν μόνες τους. Διαθέτουμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια σταθερή εξέλιξη της ευρωζώνης». Η Ισπανία δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές για να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια ώστε να προχωρήσει στη σωτηρία των τραπεζών της που έχουν ανάγκη 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, συνιστά στην Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αν έχει ανάγκη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή.
«Εάν η Ισπανία αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», αναφέρει ο Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Το σύνθημα δεν θα πρέπει να είναι: Προπάντων όχι στο ταμείο αρωγής. Το να ελπίζουμε στη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εκπληρώσουμε  τις υποχρεώσεις είναι ένας κακός δρόμος», προσθέτει, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο και δίνει μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.
Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα άνοιξαν μέτωπο κατά της Μέρκελ, συμφωνόντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης», στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα τον οδηγήσουν να επανεξετάσει-και πιθανότατα να μειώσει-το αξιόχρεο πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε το σεβασμό της προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, ενώ σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σημείωσε ότι δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα βοήθεια από το ΔΝΤ.