Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Άλμα του Facebook στο... ταμπλό, με στόχο 16 δισ. $


Η υψηλή ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές τροφοδοτεί εκτιμήσεις ότι η τιμή των μετοχών θα εκτιναχθεί στα ύψη. Ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Γης θα βρεθεί μέσα σε 24
ώρες ο ιδρυτής της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης πουλάει συνολικά το 15% των μετοχών της
Στις πρώτες θέσεις των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη αναμένεται να φτάσει σε μόλις μία ημέρα ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ύστερα από τη χθεσινή εισαγωγή της μεγαλύτερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στο χρηματιστήριο με αρχική τιμή μετοχής 38 δολάρια.
Στόχος των ανθρώπων του Facebook είναι να αντλήσουν συνολικά από την τρίτη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία των ΗΠΑ, τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η υψηλή ζήτηση ιδιαίτερα από ιδιώτες επενδυτές τροφοδοτεί εκτιμήσεις ότι η τιμή των μετοχών θα εκτιναχθεί στα ύψη. Βέβαια, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Nasdaq, όπου γίνεται η διαπραγμάτευση, οι εκτιμήσεις για τη διακύμανση της τιμής των μετοχών διαφέρουν, με αρκετούς να πιστεύουν ότι η υψηλή τιμή έναρξης θα περιορίσει το περιθώριο κέρδους κάπου ανάμεσα στο 10%-20%, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι, εάν δεν ξεπεράσει το 50% της αρχικής τιμής, τότε θα θεωρηθεί αποτυχία.
Συνολικά το Facebook πουλάει το 15% των μετοχών του και η αρχική τιμή της μετοχής του είναι 38 δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση αναμένεται να φτάσει τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που κατατάξει την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Ζούκερμπεργκ στην ίδια θέση με την Amazon και μπροστά από τη Hewlett Packard, την Dell και τη Cisco.
Ερωτηματικά
Το γεγονός ότι η ζήτηση είναι μεγάλη, παρότι η ερώτηση για το κατά πόσο το Facebook έχει τη δυνατότητα να παράγει κέρδος μακροχρόνια παραμένει αναπάντητη, ήταν και ο λόγος που τελικά η αρχική τιμή της μετοχής ορίστηκε στο ανώτατο εύρος των 34-38 δολαρίων και όχι στο αμέσως προηγούμενο που είναι 28-35 δολάρια. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, το Facebook τη βδομάδα που πέρασε αύξησε επίσης και τον αριθμό των μετοχών που θα διαπραγματευτεί κατά 25%, δηλαδή κατά περίπου 100 εκατομμύρια μετοχές.
Ετσι, συνολικά, θα διατεθούν 180 εκατομμύρια νέες μετοχές και επιπλέον 241,2 εκατομμύρια μετοχές των υφιστάμενων μετόχων.
Το hedge fund «Tiger Global» γνωστοποίησε ότι αντί για 3 εκατομμύρια μετοχές του Facebook θα πουλήσει τελικά 23 εκατομμύρια, ενώ το DST Group, που εκπροσωπεί Ρώσους επενδυτές, όπως ο Γιούρι Μίλνερ, θα διαπραγματευτεί το ένα τέταρτο του μεριδίου του. Αντίστοιχα και η Goldman Sachs θα δώσει 29 εκατομμύρια μετοχές της αντί για 13 εκατομμύρια που είχε αρχικά σχεδιάσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Πυρά από την General Motors
Παρότι η εισαγωγή του Facebook στο χρηματιστήριο έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον για αρκετούς επενδυτές, υπάρχουν και άλλοι, όπως η General Motors, που δεν είναι ευχαριστημένοι. Η General Motors,ανακοίνωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που λειτουργούν οι διαφημίσεις στο Facebook και γι' αυτό σταμάτησε να διαφημίζεται .
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.ethnos.gr/