Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Επιστολή σε Αν Οικονομικών για επιστροφή ΦΠΑ αγροτών

Μας το έστειλε ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Κατερίνη 4 Απριλίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου
Να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή του Φ.Π.Α.  των αγροτών  

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, μετά από την έκδοση της
Απόφασης (ΠΟΛ 1084/30-3-2012) του Υπ. Οικονομικών για την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών, μεταφέροντας την αγωνία των αγροτών της Πιερίας για την έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ και πρωτίστως πριν το Πάσχα, είχε συζήτηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου και απέστειλε επιστολή στην οποία αφού παρουσιάζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση των αγροτών προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία έγκαιρου ελέγχου και απόδοσης του ΦΠΑ στους αγρότες.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου στην επιστολή επισημαίνει:
«Με την ανακοίνωση της Απόφασης (ΠΟΛ 1084 /30-3-2012) για την Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, υπάρχει προσδοκία στον αγροτικό κόσμο για είσπραξη αυτού του ποσού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο πριν την επιστροφή ΦΠΑ θα διενεργείται έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ιδιαίτερα σε επιστρεφόμενα ποσά άνω των 10.000 ευρώ.
Από την μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου αυτού έχει διαπιστωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις η διεκπεραίωση του ελέγχου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και τα χρήματα αποδίδονται στους αγρότες 7 και 8 μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα – όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των δικαιούχων - με τα κατατεθέντα δικαιολογητικά για την επιστροφή ΦΠΑ άνω των 10.000 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,
1. Επειδή η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι ιδιαίτερα δυσχερής και ταυτόχρονα έχουν να ανταποκριθούν σε υψηλά κόστη υλικών, εργαλείων και αγροεφοδίων προκειμένου να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την επόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
2. Επειδή δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα πίστωσης εκ μέρους των τραπεζών για την ανάληψη δανείων και εξασφάλισης ρευστότητας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις άμεσες καλλιεργητικές δαπάνες, αλλά και στα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών των αγροτών

 Παρακαλώ πολύ να καθορίσετε με εγκύκλιο – απόφασή σας να δοθεί άμεση προτεραιότητα από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, στην επιστροφή Φ.Π.Α. προς τους αγρότες ώστε:
1ον Ποσά μέχρι 3000 ευρώ  να αποδοθούν αμέσως χωρίς κανένα έλεγχο
2ον Ποσά από 3.001 μέχρι 10.000 να αποδοθούν μετά από τυπικό έλεγχο και σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την υποβολή των αιτήσεων δικαιολογητικών
3ον Ποσά από 10.001 και άνω να αποδοθούν μετά από κανονικό έλεγχο, αλλά να δοθεί άμεσα προκαταβολή μέχρι του 50% του αιτούμενου ποσού επιστροφής ΦΠΑ».