Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μετακλήσεις Αλλοδαπών Εργατών


Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί
Οι αγρότες αναμένουν τη σχετική εγκύκλιο για να κάνουν αιτήσεις
Υπάρχουν ήδη δυσκολίες στο μάζεμα των σπαραγγιών στην Ημαθία
xorafi2
Το μεγάλο πρόβλημα με τις μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών στην Ημαθία, συνεχίζει να υφίσταται, καθώς παρότι μειώθηκε το ποσό
που θα πληρώνουν οι αγρότες όταν κάνουν αίτηση, ακόμη δεν έχει… έρθει η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως καταγγέλλουν παραγωγοί η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για αλλοδαπούς εργάτες στους δήμους και τα ΚΕΠ, ενώ προβλήματα υπάρχουν ήδη, από έλλειψη εργατών, στο μάζεμα των σπαραγγιών.
«Δεν είδαμε καμία επιτροπή»
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας είπε ο Γιάννης Βράνας μέλος της «Αυθόρμητης Κίνηση Αγροτών Ν. Ημαθίας. «Θυμάστε πως στο δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας δημιουργήθηκε επιτροπή για να επισκεφθεί το Υπουργείο. Πέρασαν δυο μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα», μας είπε.
Μας τόνισε ακόμη πως παρότι το πόσο που χρειάζεται να δώσουν οι αγρότες για να πάρουν τους μετακλητούς εργάτες μειώθηκε στα 500 περίπου ευρώ, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς αφορά μόνο τους πρώτους δυο μήνες. «Και ποιος σας είπε πως οι αγρότες έχουν 500 ευρώ αυτήν την στιγμή; Αφήστε που και να θέλαμε να κάνουμε αίτηση στους δήμους ή τα ΚΕΠ ακόμη δεν έχει βγει η εγκύκλιος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χρονοβόρα η διαδικασία
Οι παραγωγοί της Ημαθίας όπως μας είπε ο κ. Βράνας, φοβούνται πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι χρονοβόρα, καθώς μέχρι να έρθει η εγκύκλιος, να γίνουν οι αιτήσεις από τους αγρότες, στη συνέχεια οι αιτήσεις να πάνε στο προξενείο της Κορυτσάς και μετά να ξαναγυρίσουν στους δήμους, θα περάσουν γύρω στους δυο μήνες. Αυτό σημαίνει πως πάλι όλα θα γίνουν την τελευταία στιγμή, ενώ ήδη υπάρχουν προβλήματα με το μάζεμα του σπαραγγιού. «Ήδη έχουμε πρόβλημα στο να βρούμε εργάτες. Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε Έλληνες, αλλά τα πράγματα δεν είναι απλά. Εμείς θέλουμε ανθρώπους που να είναι μόνιμοι για όλους αυτούς τους μήνες και όχι να σταματάνε μετά από μερικές ημέρες».
Αναστάτωση
Θυμίζουμε την μεγάλη αναστάτωση που είχε φέρει στον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας η αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αφορά την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης. Η απόφαση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου 2012, ελάχιστες μόλις μέρες πριν την έλευση των πρώτων αλλοδαπών εργατών στην Ημαθία που είναι κυρίως Αλβανικής υπηκοότητας, για να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.
Με βάση την τότε απόφαση, ο αγρότης-εργοδότης καλούνταν να προπληρώσει συνολικά 1.056 ευρώ (176 ευρώ επί 6 μήνες) για κάθε εργάτη, ποσό που για πολλούς ξεπερνά τις 5-6.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μετακληθέντων εργατών γης.
Τελικά, μετά από αντιδράσεις βουλευτών κυβερνητικών και μη της Ημαθίας, υπήρξε τροποποίηση στην απόφαση και το ποσό μειώθηκε στα 500 περίπου ευρώ για κάθε αλλοδαπό εργάτη.
Τέλος οι εγγυητικές επιστολές
Υπογραμμίζουμε όμως πως μέχρι πέρυσι η διαδικασία γινόταν με μια εγγυητική επιστολή που έπαιρναν οι αγρότες από την Αγροτική Τράπεζα, δίχως να καταβάλλουν χρήματα, ενώ ο κάθε αλλοδαπός εργάτης γης πλήρωνε 150 ευρώ για την 6μηνη σύμβαση με τον αγρότη-εργοδότη, ποσό που κατέβαλαν οι αγρότες και στη συνέχεια το παρακρατούσαν από την αμοιβή του.