Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Προφυλάκισαν τον Άκη...

Τον δρόμο για τη φυλακή έχει ήδη πάρει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από τη μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή και τον εισαγγελέα και ύστερα από τη σύμφωνη
γνώμη των δύο δικαστικών λειτουργών.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, για διακίνηση και διαχείριση μαύρου χρήματος και για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες».
Ερωτήθηκε για όλα, ωστόσο οι απαντήσεις του δεν κρίθηκαν πειστικές. Όσον αφορά στα TOR M1, δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει και αναμένεται να επανέλθει. Κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής, επικίνδυνος για διάπραξη νέων αδικημάτων αλλά και λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Σήμερα θα περάσει τη νύχτα στη ΓΑΔΑ, ενώ το πρωί της Τρίτης  θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Αν και εκτός Βουλής πια, ο πρώην υπουργός είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο το οποίο προφυλακίζεται για τα σκάνδαλα που αφορούν στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR Μ1 και το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

To θρίλερ της μαραθώνιας απολογίας του


Στις 09.50 το πρωί της Δευτέρας διέβη το κατώφλι του ανακριτή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από την ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι νομικοί του σύμβουλοι ζήτησαν και νέα προθεσμία για να απολογηθεί, με το επιχείρημα της ογκώδους δικογραφίας, η οποία περιλαμβάνει 11.000 σελίδες, αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη. 

Στη συνέχεια υπέβαλαν υπόμνημα 15 σελίδων, το οποίο, αφού μελετήθηκε από τον ανακριτή, απερρίφθη επίσης. Ουσιαστικά η απολογία του Άκη άρχισε περί τις 13.00 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι και αργά το απόγευμα. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν εάν και κατά πόσο, μετά το πέρας της απολογίας του, ο εισαγγελέας και ο ανακριτής επρόκειτο να συναποφασίσουν την προφυλάκισή του.

Χαμογελαστός χωρίς... χειροπέδες

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσερχόμενος στην Ευελπίδων, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους, ζήτησε συγγνώμη… διότι από το πρωί βρίσκονται επί ποδός τα τηλεοπτικά συνεργεία και χωρίς να φορά χειροπέδες προχώρησε προς το γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. 



Ο κ. Τσοχατζόπουλος βρισκόταν πολλές ώρες στο γραφείο του ανακριτή -με διάλειμμα μισής ώρας- και η ακρόαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι συνήγοροί του έθεσαν θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Bαρύ κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001 απέκρυψε περιουσία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό - προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ιδίου από τις συμβάσεις των ρωσικών πυραύλων TOR M1, ενώ σε ό,τι αφορά στα γερμανικά υποβρύχια ο πρώην υπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, τα ποσά αυτά ακολούθησαν τον λαβύρινθο των off shore εταιρειών, για να καταλήξουν στην αγορά ακινήτων, έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ από τη Μεγάλη Τετάρτη κρατούνταν στο τμήμα Ανηλίκων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με την ομάδα των συνηγόρων του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Όλες αυτές τις ημέρες τον επισκεπτόταν τακτικά η σύζυγός του.

Άλλες δύο συλλήψεις για την ίδια υπόθεση έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρώην ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Μακεδονία», καθώς και τον Νίκο Ζήγρα, συγγενή του πρώην υπουργού. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη της λογίστριας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. Ένα τέταρτο πρόσωπο, ο επιχειρηματίας Οικονομίδης, ο οποίος καταζητείτο, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Και οι τέσσερις απολογούνται αύριο στον ανακριτή.

Η κίνηση των λογαριασμών Σαχπατζίδη και το ακίνητο στην Κεφαλληνίας



Η διακίνηση αυτή, ισχυρίσθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος, επρόκειτο για λάθος της τράπεζας.

Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου κατ' αρχάς σκόπευαν να ζητήσουν προθεσμία, αφού, όπως είχαν ανακοινώσει, δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να μελετηθεί μία δικογραφία 11.000 σελίδων σε διάστημα λίγων ημερών, ώστε να μπορεί ο κ. Τσοχατζόπουλος να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται.

Στην περίπτωση που δεν δινόταν προθεσμία, οι συνήγοροι είχαν ετοιμάσει ένα υπόμνημα, όπου υποστήριζαν πως η υπόθεση έχει κλείσει μετά τη διερεύνησή της από εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν διαπίστωσε ποινικές ευθύνες για τον υπουργό. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι ακόμη και αν είχαν τελεστεί αδικήματα, αυτά έχουν πλέον παραγραφεί, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το συνταγματικό πλαίσιο.

Η αιτίαση δεν έγινε τελικά δεκτή.

Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου ισχυρίσθηκαν πως ο πρώην υπουργός υπέγραψε τυπικά τις συμβάσεις και πως κανένα έμβασμα δεν ήταν απευθείας προς τον ίδιο.

Ειδικά για το ζήτημα των υποβρυχίων, ο υπουργός προέταξε το επιχείρημα ότι εκείνος αποχώρησε το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

Επίσης ζήτησαν να μην κριθεί προφυλακιστέος, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός αφενός είναι αναγνωρίσιμος ευρέως κι έτσι η φυγή του είναι αδύνατη, αφετέρου μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα τέτοιο δικαίωμα, αφού όσες φορές τού έχει ζητηθεί από τις Αρχές να καταθέσει, το έχει κάνει.

Ήδη σε ανακοίνωσή της, η ομάδα των συνηγόρων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία της σύλληψης ως «θεατρική» και κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης περί Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων, Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια.

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση: 18.08
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 19:32


http://www.zougla.gr/politiki/article/ton-profilakisan