Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τον αμφισβήτησε μόνον... η Λουκά


Με απώλεια του 75% της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, συγκριτικά με τις εσωκομματικές εκλογές το 2007, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξελέξη νέος αρχηγός του Κινήματος, χωρίς…
αντίπαλο.

Αν στην αναμέτρηση μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου συμμετείχαν περί τις 700.000 πολίτες, στη διαδικασία της Κυριακής, η συμμετοχή -σύμφωνα πάντα- με τα στοιχεία της Ιπποκράτους, άγγιξε τις 200.000.

Αυτή και μόνο η σύγκριση καταδεικνύει την κατάρρευση του ενός εκ των δυο πυλώνων του συστήματος την ώρα που και η δημοσκόπηση και του άλλου πόλου εξουσίας, δηλαδή της ΝΔ, είναι γεγονός.

Τα δύο κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης επιχειρούν ήδη από καιρό να στηρίξουν το ένα το άλλο, πιστά στο δόγμα «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο» προσπαθώντας να διαμορφώσουν συνθήκες συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, ώστε να μην διασφαλιστεί η σχέση τους με τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης και το ΔΝΤ.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών, Ιπποκράτους και Συγγρού, χτίζουν βήμα-βήμα το νέο γύρο συνεργασίας, υπό την παρακολούθηση της τρόικα, της ομάδας κρούσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ και βεβαίως του απεσταλμένου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε αύξησε κατά 3,5 δισεκατομμύρια τις περαιτέρω απαιτήσεις του (περικοπές, μεταρρυθμίσεις) από την Αθήνα.

Η επιστροφή των ασώτων 

Ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να ναι χαρούμενος με το εντυπωσιακό 96% που είναι το ποσοστό της νίκης του χωρίς... αντίπαλο. Οι αντιμνημονιακοί ψήφοι της Βάσως Παπανδρέου, της Μιλένας Αποστολάκη, του Θωμά Ρομπόπουλου ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού οι παραπάνω διαγραφέντες βουλευτές ψήφισαν κατά τη διαδικασία της Κυριακής, επιστρέφοντας στο… μαντρί.

Η επανάκαμψή τους νομιμοποιεί μέχρι ενός σημείου τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χρησιμοποιήσει εκ νέου τον όρο «Το Όλον ΠΑΣΟΚ», καθώς η απώλεια τουλάχιστον επτά πρώην βουλευτών του, οι οποίοι οδεύουν προς την Αριστερά, το γεγονός ότι οι κ.κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης δεν προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες, όπως και η άγνωστη μέχρι τώρα εκλογική συμπεριφορά του Κώστα Σημίτη, αφαιρούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έναν ισχυρό πυρήνα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Το μυστικό των αποδείξεων

Τα μεγάλο μυστικό της σημερινής διαδικασίας ήταν η μη έκδοση αποδείξεων σε όλα τα εκλογικά κέντρα, για όσους «φίλους» του Κινήματος έδωσαν 2 ευρώ για να ψηφίσουν.

Είναι απορίας άξιον πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέχτηκε μία τέτοια παράτυπη διαδικασία, η οποία καταδεικνύει ότι τίποτα δεν άλλαξε όσον αφορά τη νοοτροπία. Υποτίθεται πως μετά το σκάνδαλο Siemens, τις βαλίτσες Τσουκάτου αλλά και μετά το θόρυβο με τις επιχορηγήσεις στα κόμματα και τις δανειοδότησης από τις τράπεζες θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ευαισθησία ως προς τη συνεισφορά των πολιτών. Πέραν τούτου η διαδικασία αυτή, χωρίς αποδείξεις, είναι ξεκάθαρα παράνομη.

Επίθεση Τζουμάκα με αιχμές…


Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Στέφανος Τζουμάκας για την εκλογική διαδικασία.

«Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις που εκφράσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ:

-για τις συνέπειες των πολιτικών αποκλεισμών
-για την πολιτική αποχή από τη διαδικασία 175 και πλέον μελών του Εθνικού Συμβουλίου
-για το διάτρητο χαρακτήρα της σημερινής διαδικασίας και της ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ .

Οι μεθοδεύσεις αυτές συνδέονται πολιτικά με μελανές περιόδους της νεότερης Ιστορίας της χώρας. Πρωτοφανής και εκτεταμένη ήταν η νοθεία σε πανελλήνια κλίμακα με κύριες κατευθύνσεις την παραβίαση της αρχής της μυστικότητας και την αλλοίωση του αποτελέσματος. Σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν παρέχονταν λευκά ψηφοδέλτια. Το 2007 δίνονταν λευκά ψηφοδέλτια. Επίσης, δεν παρέχονταν φάκελοι γεγονός που συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής μυστικότητας -πολύ περισσότερο τώρα που μόνο το ένα εκ των δύο ψηφοδελτίων ήταν τυπωμένο- Το 2007 δίνονταν φάκελοι.

Δεν εδίδετο απόδειξη για τη συνδρομή και δεν τηρήθηκε ονομαστικός κατάλογος συνδρομών για να μπορεί να «φουσκωθεί», εκ των υστέρων το αποτέλεσμα. Το 2007 εδίδετο απόδειξη και τηρείτο ονομαστικός κατάλογος για την συνδρομή. Περιέφεραν ψηφοφόρους σε περιοχές της Αθήνας.

Μεθόδευση προκειμένου να προστεθούν ψηφοδέλτια ανεξέλεγκτα αποτέλεσε και η μη τήρηση ονομαστικών καταλόγων των ψηφισάντων. Το 2007 τηρούνταν ονομαστικοί κατάλογοι. ψηφισάντων. Συγκεκριμένα, έγκυρο θα πρέπει να είναι μόνο ένα αποτέλεσμα που θα περιλαμβάνει ονομαστικούς καταλόγους ψηφισάντων κατά Νομό και εκλογικό κέντρο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν ονομαστικοί κατάλογοι, προκειμένου να «προστεθούν» εκ των υστέρων ψηφοφόροι «μαϊμού» στους υπολογιστές.

Το 2007 προσήλθαν στη ψηφοφορία 770 χιλιάδες. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη δεν συνέπραξαν σε αυτή την αντιδημοκρατική παρακμή, δεν παρακολουθήσαν αυτές τις μεθοδεύσεις και γύρισαν την πλάτη σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. .

Τώρα τον αριθμό των ψηφισάντων θα τον προσδιορίσουν οι καλπονοθείες και οι μεθοδεύσεις μέσω των κομπιούτερ.

Αυτή δεν είναι πολιτική αρχών, είναι συνέχεια αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Αυτά δεν μπορούν να αποτελούν πολιτικές κατακτήσεις, όπως και η ανακήρυξη ενός υποψηφίου ως αρχηγού, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Στο ΠΑΣΟΚ η κρίση θα συνεχίζεται. Γιατί η χώρα χρειάζεται προοδευτική πολιτική ηγεσία και προοδευτική πολιτική εξόδου από τη κρίση που οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα αποτυχημένα μνημόνια, συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη Δεξιά που αποτελεί βέβαιη συνταγή για τη διαιώνιση της κρίσης και την αδιέξοδη πολιτική στη χώρα, καθώς και η υποστήριξη των κοινωνικών κινημάτων των εργαζομένων για να επανακτήσουν εισοδήματα και δικαιώματα και των ανθρώπων του επιχειρείν για να συγκροτήσουν επιχειρήσεις στο χώρο της πραγματικής οικονομίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ και των Ελλήνων πολιτών γενικότερα, γνωρίζει ότι ο μονόδρομος είναι ένας: Η οργάνωση και η συνέχιση των αγώνων για δημοκρατία, δικαιώματα, εργασία, παραγωγή, δημιουργία και αξιοπρεπή διαβίωση».

Tα «παρατράγουδα» της εκλογικής διαδικασίας

Τα ευτράπελα και οι στιγμές έντασης δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Λευκάδα μέχρι τη Μυτιλήνη στήθηκαν οι κάλπες…

Πριν πέσει η αυλαία των εσωκομματικών εκλογών μία γνώριμη φιγούρα έκανε την εμφάνισή της έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους.

Ο λόγος για την Ελένη Λουκά, η οποία φώναξε διάφορα συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ, της οικονομικής πολιτικής και όσων ψήφισαν σήμερα για την εκλογή νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος, με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας έφτασαν τα λευκά ψηφοδέλτια στα 16 εκλογικά κέντρα, ενώ παρατηρήθηκε και έλλειψη φακέλων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους ψηφοφόρους.

Στην Κάτω Αχαΐα, το εκλογικό κέντρο στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής έκλεισε τις πύλες του, με απόφαση της νομαρχιακής επιτροπής, καθώς ομάδες πολιτών επεχείρησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Στο εκλογικό τμήμα της Νέας Ερυθραίας, όπου παρουσιάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ξέμειναν από λευκά ψηφοδέλτια. Η ανταπόκριση της Ιπποκράτους δεν ήταν άμεση με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φτιάξουν μόνοι τους τα «λευκά» από απλά χαρτιά. Επίσης, στο νομό Λασιθίου, αγρότες απέκλεισαν την είσοδο με αποτέλεσμα οι κάλπες να ανοίξουν στις 12:00 το μεσημέρι.

Στον Κορυδαλλό, ομάδα περίπου 30 πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το εκλογικό τμήμα, φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών και πέταξαν χαρτιά με συνθήματα. Μαθήματα ήθους παρέδωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόσο έξω από την Ιπποκράτους, όσο και στη Νέα Ερυθραία, όπου στην πρώτη περίπτωση απομάκρυναν κακήν κακώς έναν συνταξιούχο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε και στη δεύτερη όταν στελέχη τοπικής οργάνωσης απαγόρευσαν την μετάδοση πλάνων από το σημείο.

Μικροένταση προκλήθηκε έξω από το πνευματικό κέντρο Βριλλησίων όπου έχει στηθεί η κάλπη για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων πέταξε γιαούρτια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πλήθους που βρισκόταν εκείνη την ώρα έξω από το πνευματικό κέντρο.
Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το μεσημέρι και στο Λουτράκι, όταν μικρή ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το εκλογικό κέντρο και φώναζε υβριστικά συνθήματα κατά του ΠαΣοΚ και των μελών του. Αργότερα, η ομάδα αυτή αποχώρησε.

Τη Δευτέρα η τελετή παράδοσης… παραλαβής!

Τη Δευτέρα στις 15:00 μετά το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αποχώρησε περίπου στις 9 το βράδυ της Κυριακής, από τα γραφεία της οδού Ιπποκράτους όπου είχε συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αποχωρώντας, πέρασε και από την αίθουσα Τύπου για να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους, τους οποίους πληροφόρησε για την αυριανή διαδικασία στην Ιπποκράτους, η οποία θα ακολουθήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί τη Δευτέρα, στη μία μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.


http://www.zougla.gr/politiki/article/ton-amfisvitise-monon-i-louka