Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η μεγαλύτερη σαΐτα στον κόσμο!

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που στη ζωή του δεν έφτιαξε και δεν έπαιξε με χάρτινες σαΐτες. Αγαπημένο παιχνίδι και ασχολία των μικρών παιδιών, γνώριμη εικόνα για όλους.

Πόσο προετοιμασμένοι όμως θα ήσασταν εάν βλέπατε μια χάρτινη σαΐτα μήκους 45 ποδιών
(περίπου 15 μέτρων) και με άνοιγμα φτερών 24 πόδια (περίπου 8 μέτρα) να διασχίζει τον ουρανό;

Οι Αμερικανοί πάντως απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ανήλικος για να παίζει με σαΐτες. Την ίδια δουλειά κάνουν και επιφανείς αεροναυπηγοί, εν προκειμένω οι ιθύνοντες του Pima Air & Space Museum στο Tucson των ΗΠΑ.

Οι οποίοι κατασκεύασαν την μεγαλύτερη σαΐτα της ιστορίας, εμπνευσμένοι από έναν διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος μικροί μαθητές της πόλης. Η σαΐτα του 12χρονου μαθητή Arturo Valdenegro ήταν αυτή που … κέρδισε το διαγωνισμό και πέταξε μακρύτερα από κάθε άλλη. Οι ιθύνοντες του Μουσείου αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ομοίωμά της σε διαστάσεις … αεροπλάνου και να χρηματοδοτήσουν ένα απίστευτο project ώστε το κατασκεύασμά τους να πετάξει πάνω από την έρημο της Αριζόνα!

Το πέτυχαν, αφού χρειάστηκε να επιστρατεύσουν ακόμα και ένα ελικόπτερο για να σηκώσει τη … «σαΐτα» στον αέρα. Το εγχείρημά τους πάντως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς η «σαΐτα», βάρους περίπου 400 κιλών, πέταξε για περισσότερα από 3 χιλιόμετρα σε ύψος 2.700 ποδών και με μέση ταχύτητα 98 μιλίων…





http://www.onlycy.com/