Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τα ΤΟΠΕΚΟ & ΤΟΠΣΑ

Μας το έστειλε η ΕΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων ή ΤΟΠΕΚΟ

και Τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση ή ΤοπΣΑ


Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των
ΠΟΛΙΤΩΝ διαμαρτύρεται για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ & ΤΟΠΣΑ και οργανώνει Forum ενημέρωσης για τις κοινωνικές αναπτυξιακές συμπράξεις και τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, στις 17.30, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).
Στο Forum θα παρουσιαστούν δραστηριότητες του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου, ενέργειες των κοινωνικών αναπτυξιακών συμπράξεων Αττικής-Πελοποννήσου, και προτάσεις για ΤΟΠΕΚΟ-ΤΟΠΣΑ. Σημαντικό είναι και το Workshop για τη συγκρότηση των κοινωνικών συνεταιρισμών, που αφορά άτομα που ενδιαφέρονται να συστήσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, και για συντομογραφία «Πανελλήνιο Παρατηρητήριο», διαμαρτύρεται για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του προγράμματος «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων ή ΤΟΠΕΚΟ» και «Τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση ή ΤοπΣΑ», που παρεκκλίνει από τους στόχους  του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) που φαίνεται ότι γίνεται προς χάριν της διαιώνισης  της υφαρπαγής των πόρων από φορείς δημόσιου χαρακτήρα. Ενώ οι χρηματοδοτήσεις προορίζονται για ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού, τελικά χρησιμοποιούνται για την συντήρηση ζημιογόνων δραστηριοτήτων και εταιριών του δημοσίου και των συντεχνιακών τους συμφερόντων.
Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οι πολίτες φαινόμενα, όπως συνέβησαν στο παρελθόν με τα προγράμματα  «Stage». Τότε οι χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων κατέληξαν, επί της ουσίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, στις «τσέπες» των επιτηδείων και όχι στους πραγματικούς αποδέκτες τους, δηλαδή τους κοινωνικά αποκλεισμένους.
Σήμερα φαίνεται ότι συνεχίζεται η ίδια παρελκυστική τακτική, παρά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν, ότι από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται για την κατάρτιση των ανέργων, ωφελούνται θεωρητικά μόλις το 1,2 % του συνόλου των ανέργων που τελικά βρίσκουν εργασία. Δηλαδή αυτοί που θα έπρεπε να είναι οι τελικώς ωφελούμενοι, απλά χρησιμοποιούνται ως «πολιτική δικαιολογία», για να συνεχίσουν να κατευθύνονται τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όχι σε αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία, αλλά σε «επιτήδειους», καλούς γνώστες των διαδικασιών, εκτός των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, στις 17.30, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), οι ενδιαφερόμενοι να συστήσουν Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση θα έχουν τη ευκαιρία να ενημερωθούν για «καλές πρακτικές» και όλοι να διεκδικήσουν την εφαρμογή των κανονισμών που διέπουν την διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, από «κακές τεχνικές». 
Πληροφορίες: 210 8226562, 211 1825967, panparat@yahoo.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382