Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Δημήτρης Λακασάς: Θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας;


Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις θετικές εξελίξεις των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους μήνες καθώς και
στη σταθερή πορεία των εξαγωγών της Ηπείρου το 2010, έδωσε έμφαση στο ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο έχουν ξεκινήσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία ρευστότητας. Όπως τόνισε ο κ. Λακασάς «Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: Θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας; Και εφόσον απαντήσουν θετικά, να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ που εδώ και τόσο καιρό επίμονα και με σοβαρότητα έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας».

Κεντρικό θέμα της εισήγησης του Προέδρου του ΣΕΒΕ ήταν το Δόγμα «Παράγω & Εξάγω» συνολικά για την ελληνική οικονομία, αλλά και συγκεκριμένα για την περιφέρεια της Ηπείρου. Βασική συνιστώσα στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αναδεικνύεται η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλει να είναι ανταγωνιστική σε τιμήποιότητα καιπροηγμένη σε τεχνολογικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία σήμερα για την έξοδο από την ύφεση.