Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ live: Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» από το Αιγίνιο Πιερίας

«ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 13:00
Εκπομπή 7η: Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη - Θρακιώτικο γλέντι

Το «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο τραγουδιστή της Θράκης, τον Χρόνη Αηδονίδη. Γιορτάζοντας μια πορεία 60 χρόνων στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της
θρακιώτικης μουσικής 
κληρονομιάς, ο 84χρονος ερμηνευτής μιλάει στον Λάμπρο Λιάβα για τη ζωή και τη βιωματική σχέση του με το τραγούδι, για τα μουσικά ιδιώματα, τα όργανα και τους χορούς της Θράκης, για τους μαθητές του και τη νεότερη γενιά που καλείται να συνεχίσει την παράδοση.

Μας προσκαλεί σ' ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι, σχολιάζοντας τις διαφορές ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές: Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη. 
Στην παρέα συμμετέχουν οι μαθητές του Νεκταρία Καραντζή και Βαγγέλης Δημούδης, ενώ ο Νίκος Αλβανόπουλος με το κλαρίνο 
και ο Κυριάκος Πετράς με το βιολί έρχονται από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή μεταφέροντας το «χρώμα» 
και τεχνική παιξίματος της θρακιώτικης κομπανίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα παλαιά λαϊκά όργανα της Θράκης: τη γκάιντα, 
τη φλογέρα-καβάλι και τη θρακιώτικη λύρα, που απειλούνται με εξαφάνιση, γι' αυτό και επιβάλλεται να προβληθούν και περάσουν στους νεωτέρους. 

Στο γλέντι κυριαρχούν οι θρακιώτικοι χοροί με τον πλούτο και την πολυμορφία τους: συρτά, καρσιλαμάδες, χασάπικα, ζωναράδικα,
συγκαθιστά, μαντηλάτοι, μπαϊντούσκες, ξέσυρτοι, «ταπεινοί» χοροί του γάμου, καθώς και ιδιότυποι τοπικοί χοροί από την Ανατολική Ρωμυλία, το Σουφλί κ.ά. 
Συμμετέχουν η χορευτική ομάδα του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» από το Αιγίνιο Πιερίας (πρόσφυγες από το Καβακλή της Βόρειας Θράκης) με την επιμέλεια του Γιάννη Πραντσίδη, καθώς και χορευτές από την Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας με την επιμέλεια του Γιώργου Παντζιαρίδη. 

Παράλληλα, ο Χρόνης Αηδονίδης ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα αργά καθιστικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης, 
που έχουν άμεση σχέση με τη βυζαντινή μουσική παράδοση, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «θρακιώτικο τραγούδι βυζαντινό τροπάρι»!

Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS


Πατήστε για να δείτε live
http://www.ert.gr/webtv/index.php/web-tv-live/et1live.html