Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Έχει η Μέρκελ στοιχεία για την Ελλάδα;


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣΗ Ελλάδα που θα έπρεπε να έχουμε αφήσει πίσω, στα χρόνια που προηγήθηκαν της παρολίγον χρεοκοπίας, μοιάζει
δυστυχώς να είναι ακόμη εδώ, μαζί μας. Αγέρωχη και αδιόρθωτη.
Το είπε ο Τζορτζ Σόρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Το επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε πλείστες συνεντεύξεις του στον γερμανικό Τύπο. Και σήμερα, το είπε και η Άνγκελα Μέρκελ, όσο πιο καθαρά μπορούσε: «Οι πλούσιοι Έλληνες έχουν προ πολλού βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό», βροντοφώναξε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Και συνέχισε ότι άμεση συνέπεια αυτής της διόλου πατριωτικής συμπεριφοράς, είναι να καλούνται τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να πληρώσουν το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης.
Η Άνγκελα Μέρκελ εστίασε σε έναν κεντρικό πυρήνα του ελληνικού προβλήματος. Που άπτεται των εθνικών ψευδαισθήσεων, οι οποίες αποτρέπουν την αποκάλυψη εκείνων που αντί να συνεισφέρουν στην εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης, και εν συνεχεία στην υπέρβασή της ύφεσης, ενδιαφέρθηκαν μονάχα για να… φυγαδεύσουν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως, περιμένοντας να χρεοκοπήσει η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, να επιστρέψει δηλαδή στο νομισματικό καθεστώς της δραχμής, προκειμένου να μπορέσουν να «αγοράσουν» τη χώρα μισοτιμής.
Οι παραπάνω καταγγελίες, που φτάνουν στα όρια των αποκαλύψεων, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Και μάλιστα σε δυο επίπεδα: Να υπάρξει πρωτοβουλία από την πολιτική ηγεσία του τόπου, όχι για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά για να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους. Να αναζητηθούν οι εθνικές ευθύνες τους.
Όσο για το δεύτερο επίπεδο παρέμβασης, αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη. Που θα έπρεπε φυσικά να έχει ήδη παρέμβει αυτεπάγγελτα. Μια φορά όταν μίλησε ο Τζορτζ Σόρος. Και μια δεύτερη, όταν τον μιμήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν δεν το πράξει ούτε σήμερα, που την καταγγελία εκστομίζει η ισχυρότερη πολιτικός της Ευρώπης και μεγαλύτερος… δανειστής της Ελλάδας, η Ιστορία θα είναι αμείλικτη στην ετυμηγορία της.