Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Την παραίτηση του Μητροπολίτη από την προεδρία του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ζητά η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας


panagia_soumela
Την παραίτηση του Μητροπολίτη από την προεδρία του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ζητά με ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σεβόμενος τη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδότηση την οποία αποδέχθηκε το υπουργείο Παιδείας και αποκτά την ισχύ υπουργικής απόφασης.

Στην ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη σημείωνει:


"Ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε στις αρχές του έτους η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με κατάθεση αίτησης ακύρωσης του παράνομου Κανονισμού που διέπει το Ίδρυμα Π. Σουμελά, αποδείχθηκε καταλύτης θετικών εξελίξεων.

Η επιμονή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας να κλιμακώσει τις κινήσεις, με επαφές θεσμικών παραγόντων, με έκδοση δύο ψηφισμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας που καταδίκασε τις παράνομες μεθοδεύσεις της διοίκησης του Ιδρύματος Π. Σουμελά και η αταλάντευτη απόφαση της Ε.Λ.Βέροιας για έναρξη και δικαστικού αγώνα, τελικώς προκάλεσε πραγματική ασφυξία στη Διοίκηση του κ. Τανιμανίδη, που για πρώτη φορά αναγκάστηκε να αποχωριστεί την προεδρία του Ιδρύματος, για να αναλάβει ο Μητροπολίτης Βέροιας κ. Παντελεήμων, χωρίς βέβαια να καταφέρει ούτε και αυτός να συγκροτήσει νόμιμο 11μελές συμβούλιο, αφού ο Δήμος Βέροιας αρνήθηκε τη συμμετοχή του, καταδικάζοντας τις παράνομες πρακτικές του Ιδρύματος.

Θυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότηση του, αποφάνθηκε ότι αποκλειστικά αρμόδιο να εποπτεύει το Ίδρυμα και να ορίζει το Διοικητικό του Συμβούλιο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι η Ιερά Σύνοδος και ως εκ τούτου το Δ.Σ. του Ιδρύματος έχει μη νόμιμη συγκρότηση και οι αποφάσεις του είναι παράνομες.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, έλαβε την καθοριστική απόφαση να παρέμβει εγγράφως στο ΣτΕ (αρ. πρωτ. 59951/Α1/11-8-2011 με χαρακτήρα εξ. επείγον) υπέρ των θέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά το νέο Κανονισμό που πρότεινε ο Μητροπολίτης Βέροιας κ. Παντελεήμων προς την Ιερά Σύνοδο ως άκυρο, τη Διοίκηση του Ιδρύματος παράνομη και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ανίσχυρες. Επίσης αναφέρθηκε ρητά και στην αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού της διοίκησης του Ιδρύματος, με συμμετοχή των Ποντιακών Σωματείων και οικονομική διαφάνεια.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας πραγματοποίησε πρόσφατα για το θέμα αυτό συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο αλλά και με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία υπήρξε άψογη και γόνιμη συνεργασία, μετά άλλωστε την ξεκάθαρη έγγραφη τοποθέτηση και παρέμβαση του Υπουργείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ των θέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και την αποδοχή από την ίδια την Υπουργό της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προσδίδοντας στην γνωμοδότηση ισχύ Υπουργικής απόφασης.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν σταθμό στον αγώνα για αλλαγή του διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος Π. Σουμελά, και δικαιώνουν τους αγώνες που έδωσαν τα Σωματεία και το Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, με αιχμή του δόρατος την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, που βρήκαν επιτέλους θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων στο πρόσωπο της νυν Υπουργού κα Άννας Διαμαντοπούλου.


ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ο Μητροπολίτης Βέροιας οφείλει να σεβαστεί το ανώτατο Γνωμοδοτικό Όργανο της Χώρας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ειδικά όταν για μία τόσο σημαντική υπόθεση συνεδρίασε σε Ολομέλεια και εξέδωσε την ανωτέρω γνωμοδότησή του.

Επίσης οφείλει να σεβαστεί τις θέσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου διοικητικά υπάγεται, τις αποφάσεις του οποίου ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να σέβεται και να εφαρμόζει.

Οφείλει λοιπόν να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από την προεδρία του Ιδρύματος Π. Σουμελά, μαζί με τα υπόλοιπα παρανόμως διορισμένα μέλη του Δ.Σ. προς την καθ’ ύλη αρμόδια Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, η οποία και θα ορίσει νέο Δ.Σ. το οποίο και θα εποπτεύει για τη σύννομη λειτουργία του, λυτρώνοντας τον Ποντιακό χώρο και θέτοντας τέλος και στη δικαστική διένεξη όπου ο ίδιος ο κ.κ. Παντελεήμων με τις πρωτοβουλίες του έχει εμπλέξει, από τη μια την Ιερά Σύνοδο, και από την άλλη την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας (την οποία στηρίζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και τα 400 σωματεία που εκπροσωπεί) και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων".

http://www.pliroforiodotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20878:2011-12-28-18-37-46&catid=70:2010-07-15-06-36-01&Itemid=100124