Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Απόφαση: 9,2% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2012!

Απόφαση 9,2% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2012 Μέση αύξηση 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και ανακοίνωσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Μετά την τριπλή αύξηση του ΦΠΑ στα ίδια τιμολόγια κατά το τρέχον
έτος, η νέα αύξηση μετατρέπει το ρεύμα σε είδος πολυτελείας!...
Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, σύμφωνα με το υπουργείο, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, διότι σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε παρουσιάσει η Επιχείρηση, σύντομα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Ταυτοχρόνως, καταργείται το μειωμένο τιμολόγιο που ισχύει μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Με βάση την παραπάνω Υπουργική Απόφαση η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κ.λπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη ΔΕΗ οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες, πρέπει:

- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.

- Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.

Επίσης το υπουργείο ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων. Το χρέος της ΔΕΗ θα είναι στο τέλος του χρόνου 4,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωσή του με αξιοποίηση ενός μέρους των εσόδων που αναμένονται από την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και από άλλα πάγια στοιχεία.

- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και το 2012 η μείωση προβλέπεται να φθάσει τα 692 εκατ.

- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο).

- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο

- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων, τα οποία εφαρμόζονται σε περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.

- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2% το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο 8,1% καλύπτει:

- Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5%.

- Αυξήσεις φόρων (2,6% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9% το τέλος λιγνίτη και 1,1% ΦΠΑ).


http://www.eklogika.gr/news/7368