Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση αδελφοποιημένων Δήμων στην Αλεξάνδρεια

22-10-2011-1Αντιπροσωπείες δήμων από την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία και τη Ρουμανία φιλοξένησε από 14 μέχρι 19 Οκτωβρίου ο δήμος Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης αδελφοποιημένων δήμων για την υλοποίηση της δράσης «η αλήθεια πίσω από ένα
χαμόγελο» που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013».
Τις αποστολές των δήμων, στις οποίες συμμετείχαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, εκπαιδευτικοί και πολίτες,  υποδέχθηκε την Παρασκευή 14/10, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Φώτη Δημητριάδη. Ακολούθησε η επίσημη έναρξη της συνάντησης, με την παρουσίαση του προγράμματος και των αντιπροσωπειών από κάθε δήμο.
22-10-2011-11Η υλοποίηση της δράσης «η αλήθεια πίσω από ένα χαμόγελο» ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου 2011 στα Λεύκαρα της Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών από τους δήμους Αλεξάνδρειας, Λευκάρων, Μλάβα (Πολωνία), Κολίνδρες (Ισπανία), Μαντέλο ντελ Λάριο (Ιταλία), Νασάουντ (Ρουμανία) και Καβάνταρσι (ΠΓΔΜ).
Η ισότητα των δικαιωμάτων και η κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτικών ομάδων πληθυσμού, οι προτάσεις μέτρων για την υποστήριξη των νέων που λόγω οικονομικής δυσπραγίας παρατούν τις σπουδές τους, των ηλικιωμένων που μένουν αβοήθητοι και ξεχασμένοι από την κοινωνία, των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους και αυτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας σε άθλιες συνθήκες, αποτελούν την ατζέντα των συζητήσεων στις συναντήσεις των αδελφοποιημένων πόλεων που πραγματοποιούνται σε κάθε δήμο που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
22-10-2011-111Το Σάββατο 15/10 οι αντιπροσωπείες των δήμων συμμετείχαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας, με παρουσίαση εισηγήσεων για τη χρήση του διαδικτύου στην αναζήτηση εργασίας, τον τρόπο σύνταξης και παρουσίασης ενός βιογραφικού σε δυνητικούς εργοδότες, καθώς και για τον αγροτουρισμό και τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, με εισηγητή τον κ. Βασίλη Τσιλιόπουλο, στέλεχος Κ.Ε.Κ. Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Τις επόμενες μέρες οι αντιπροσωπειών των φιλοξενούμενων δήμων περιηγήθηκαν στην περιοχή μας και ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, για να γνωρίσουν την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου μας.
22-10-2011-1111Την Κυριακή 16/10 επισκεφτήκαν την Θεσσαλονίκη όπου ξεναγήθηκαν στα κάστρα, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στο κέντρο της πόλης. Την επόμενη ημέρα ξεναγήθηκαν στη Σχολή του Αριστοτέλη, επισκέφτηκαν την Έδεσσα και το νέο Μουσείο την Πέλλας. Την Τρίτη 18/10 επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ενώ οι προγραμματισθείσες επισκέψεις στο Λιτόχωρο και στη Βεργίνα ματαιώθηκαν εξαιτίας της απεργίας στα αεροδρόμια και της αλλαγής των πτήσεων επιστροφής στις χώρες τους.
Παράλληλα, οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τοπικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες της παραμονής τους στην Αλεξάνδρεια. Παρακολούθησαν αγώνες bodybuilding, συμμετείχαν στη γιορτή της πίτας, στην εκδήλωση των χορωδιών του δήμου που δόθηκε προς τιμήν τους, ενώ επισκέφθηκαν και τον Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «Το Ρουμλούκι» όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν λαογραφικά εκθέματα και να γνωρίσουν τη σύγχρονη ιστορία και παράδοση της περιοχής μας.
Οι ξένες αποστολές αναχώρησαν για τις χώρες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και δήλωσαν ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πλούσια ιστορία του τόπου μας, τον πλούτο του πολιτισμού μας και την ζεστή φιλοξενία που τους παρείχε ο δήμος Αλεξάνδρειας.

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6763:2011-10-23-06-10-49&catid=1:imathia&Itemid=59