Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ενισχύσεις καπνοπαραγωγών


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη  24 Οκτωβρίου  2011

Ενισχύσεις  καπνοπαραγωγών και καπνοπαραγωγικών περιοχών

Ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο
πλαίσιο των  Δράσεων  1.4. και  2.3 του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για καπνοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγικές περιοχές βρίσκονται στην διαδικασία υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς εδώ και  έξι μήνες, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Πρόκειται για τις Κ.Υ.Α.:
α) «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013»
β) «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 1.4. «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013»
Την περσινή περίοδο λόγω καθυστερήσεων και έλλειψης της απαραίτητης προετοιμασίας των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθούν οι δράσεις αυτές με αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί και οι αγρότες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές να μην έχουν την δυνατότητα να εισπράξουν την ενίσχυση που προβλέπεται από τα παραπάνω μέτρα.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις δύο Κ.Υ.Α. (δικαιούχοι, προϋποθέσεις ένταξης, διαδικασία αξιολόγησης) η υλοποίηση των δράσεων είναι χρονοβόρα, ενώ οι καπνοπαραγωγοί δύσκολα θα μπορέσουν να ενταχθούν αφού προβλέπονται κριτήρια και προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με την καπνοκαλλιεργητική πρακτική.
Συγκεκριμένα στην Κ.Υ.Α. ««Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» (Κεφάλαιο Β, άρθρα 5  «δικαιούχοι» και 6 «κανόνες εφαρμογής») προβλέπεται πως ο δικαιούχος καπνοπαραγωγός θα πρέπει να καλλιεργεί τα ίδια αγροτεμάχια για 5 χρόνια, κάτι που δεν εφαρμόζεται στην καπνοκαλλιέργεια.
Ο κ. Παπαγεωργίου μετά από την πολύμηνη καθυστέρηση για την υπογραφή των δύο Κ.Υ.Α. που αφορούν γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για καπνοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγικές περιοχές ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει η προκήρυξη και η υλοποίηση των δύο δράσεων  1.4. και  2.3 του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.