Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ



Λάθος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα
καταφέρει να βγει από την κρίση, λόγω των σημαντικών αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Ο κ. Σαρκοζί, σε διάγγελμά του στους Γάλλους μετά τη Σύνοδο, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες και να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Έλληνες πολίτες από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τους φόρους.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη με ανακριβή στοιχεία και για αυτό δεν ήταν έτοιμη.

Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, επεσήμανε πως «εάν το ευρώ είχε ''εκραγεί'' το βράδυ της Τετάρτης, θα είχε ''εκραγεί'' η Ευρώπη. Εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα είχε βυθιστεί μόνο η Ευρώπη στην καταστροφή, αλλά ολόκληρος ο κόσμος».

Κατέληξε, λέγοντας πως στη Σύνοδο πήραν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες απέτρεψαν την καταστροφή.

Μέρκελ: Μεταρρυθμίσεις τώρα

Σε δηλώσεις της λίγες ώρες μετά την πολύωρη Σύνοδο Κορυφής, η «πρωταγωνίστρια» της Συνόδου, Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής είναι «καλό». Η ίδια εκτίμησε ότι καμία απόφαση από μόνη της δεν έχει τη δυναμική να επιλύσει την κρίση. «Πιστεύω ότι χθες ολοκληρώσαμε συλλογικά ένα καλό πακέτο, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα» τόνισε, διευκρινίζοντας πως μένουν ακόμα πολλά να γίνουν από καθεμία κυβέρνηση ξεχωριστά στην κατεύθυνση «των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσαν χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία».

«Δεν μπορούμε λοιπόν να επιτύχουμε τους στόχους μας μόνο με μία Σύνοδο, εάν δεν δουλέψουμε ταυτόχρονα στις διαρθρωτικές αλλαγές» κατέληξε η κα Μέρκελ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=407066&cid=8