Η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων προσέφυγε ήδη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. κατά
δέκα μονάδες, από το 13% στο 23%, απειλώντας όχι μόνο την επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Όπως αναφέρουν στην προσφυγή, η αύξηση αυτή του συντελεστή ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης θα είναι καταστροφική, αφού εκατοντάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν με την παράλληλη μείωση της ζήτησης κατά 15%, οδηγώντας στην ανεργία 120.000 εργαζομένους, ενώ θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» για την τουριστική ανταγωνιστικότητα. Την ώρα μάλιστα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κατακόρυφη πτώση του ΦΠΑ, όπως στη Γαλλία, όπου μειώθηκε από το 19,6% στο 5,5%, δημιουργώντας 40.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, η αύξηση αυτή καθιστά τη χώρα μας τουριστικά αντι-ανταγωνιστική, καθώς έχει πλέον από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και σε γενικό επίπεδο και σε ειδικότερο, όπως στην εστίαση.
Στην προσφυγή που στρέφεται κατά της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών τονίζεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της φορολογικής ισότητας (άρθρο 4 παράγραφος 5), αλλά και της χρηστής διοίκησης. Μάλιστα αντιστρατεύεται την αρχή της αναλογικότητας, αφού έγινε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και όχι βάσει της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων. Οι συνέπειες, όπως σημειώνεται στην προσφυγή, θα είναι αλυσιδωτές.
Εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την οποία οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης διατηρούν το προνόμιο των χαμηλών συντελεστών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Η αύξηση του συντελεστή εστίασης στο ανώτατο ποσοστό 23%, ήτοι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, επιβάλλεται, όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, με σκοπό δηλαδή να αντιμετωπιστούν η οικονομική κρίση και η επερχόμενη ύφεση. Όλα αυτά όμως, σύμφωνα με την Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, είναι μία κυβερνητική δικαιολογία «εντελώς προσχηματική».
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=386687&cid=4