Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεγχόμενη χρεοκοπία και… στο βάθος όλεθρος

Καμία  απήχηση στις αγορές δεν έχουν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Μπαρόζο και του Ρεν που αφού τις  προηγούμενες ημέρες τροφοδότησαν τα σενάρια  χρεοκοπίας, σήμερα βγαίνουν και
δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως έχει εξασφαλιστεί η έκτη δόση…χωρίς φυσικά να εξηγούν πως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που  η  κυβέρνηση  δεν έχει εκπληρώσει τον παραμικρό δημοσιονομικό στόχο και λαμβάνει διαρκώς   νέα μέτρα τα οποία βαθαίνουν την κρίση.
Πληροφορίες από σοβαρούς παράγοντες της χρηματαγοράς αναφέρουν ότι το καλύτερο σενάριο  είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση , όπως έχουν ήδη προβλέψει εδώ και δυο μήνες οι οίκοι  αξιολόγησης και το χειρότερο ο  … όλεθρος της άτακτης χρεοκοπίας ,  όπως ανέφερε  η Μέρκελ.
Κι αυτά δεν είναι εικοτολογίες  αλλά η  σκληρή πραγματικότητα  καθώς   μόνο σήμερα το spread  του δεκαετούς έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και βρίσκεται στις  2.300  μονάδες ενώ (σς κρατηθείτε) το  CDS ( ασφάλιστρο χρεοκοπίας)  ανήλθε  στις  5.700 μονάδες !
Κι επειδή η χρηματαγορά  μιλά πάντα με αριθμούς ,  μας υπενθυμίζει ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε  με   7.000   μονάδες  CDS στα ετήσια ομόλογα ενώ σήμερα  έχουμε  5.700 στα δεκαετή !  Καταλαβαίνετε λοιπόν τη διαφορά.