Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕΒΕ: 4 (ΤΕΣΣΕΡΑ) ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1

Εκδήλωση για τα Δικαιώματα Διανοητικής
Ιδιοκτησίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη “IPRforSEE”

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα Intellectual Property Rights for South Eastern Europe – IPRforSEE, οργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στην αίθουσα διαλέξεων του
ΕΒΕΘ, Τσιμισκή 29, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 18:30.

Το έργο ΙPRforSEE, το οποίο είναι διακρατικού χαρακτήρα και υλοποιείται από εταίρους που προέρχονται από την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα, έχει ως αφετηρία την αναγνωρισμένη ανάγκη ωρίμανσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε σχέση με τη χρήση εργαλείων για τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω μιας πιο συνειδητής χρήσης εργαλείων IPR και μέσω βελτίωσης της προστασίας ιδεών και προϊόντων. Το πρόγραμμα παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες υποστήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.



Κατά την εκδήλωση οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν:

· Πώς μπορούν να προστατεύσουν τα σήματα, τα προϊόντα και τις ιδέες τους
· Πώς να ενισχύσουν την καινοτομία των δραστηριοτήτων τους
· Πώς να αναπτύξουν νέες αγορές


Τα εργαλεία που παρέχει το Πρόγραμμα IPRforSEE στις επιχειρήσεις αποτελούν ένα πολύτιμο βοήθημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πειρατεία αγαθών, που ενσωματώνουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων σε μια πρόσφατη έρευνα ανακοίνωσε ότι το 5% του παγκόσμιου εμπορίου αφορά σε πειρατικά προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα διαπίστωσε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 5-7% του παγκόσμιου εμπορίου βασίζεται στην πειρατεία, που ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων έως και €300 εκατ. Ερευνώντας στο ίδιο επίπεδο ο ΟΟΣΑ τοποθετεί τις υπολογιζόμενες απώλειες στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της πειρατείας πάνω από το 5%. Τα ίδια ανησυχητικά νούμερα παρουσιάζονται και στον τομέα της απώλειας θέσεων εργασίας λόγω του φαινομένου της πειρατείας. Υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο στις ΗΠΑ και 100.000 θέσεις στην ΕΕ.

Η αδυναμία προστασίας των εμπορικών σημάτων, των ιδεών, των προϊόντων και των κατασκευών των επιχειρήσεων οδηγεί σε:
· Απώλεια εισοδήματος
· Απώλεια θέσεων εργασίας
· Μείωση επενδύσεων
· Απειλή για την προστασία του καταναλωτή
· Αδυναμία επιβολής των σχετικών νόμων και εφαρμογής των διεθνών υποχρεώσεων
· Διακύβευση του κύρους


Μέσω του Προγράμματος IPRforSEE οι επιχειρήσεις μπορούν να ενημερωθούν για το πώς να προστατευτούν και να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό θα απευθύνει ο κος Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ενώ η κα. Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) θα μιλήσει για τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τους επιχειρηματίες, η κα Μαίη Δεμερτζή, στέλεχος του ΣΕΒΕ θα αναφερθεί στο πρόγραμμα IPRforSEE και η κα Ειρήνη Ευθυμιάδου, Σύμβουλος Διαχείρισης Καινοτομίας i4G S.A. - Incubation for Growth θα ενημερώσει για τις Προσφερόμενες Πιλοτικές δράσεις & Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2

«Παράγω και εξάγω» πρότεινε ως νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας ο ΣΕΒΕ στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16.09.11, συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης κατά την 76η ΔΕΘ.

Η Διοίκηση του ΣΕΒΕ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Σαμαρά τις προτάσεις του Συνδέσμου αναφορικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της ελληνικής παραγωγής, με κεντρικό πυλώνα το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας. Ζήτησε συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο κοινής αποδοχής εξόδου από την κρίση και αποκατάστασης ενός κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς.

Για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο ΣΕΒΕ τόνισε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους, με δεδομένες μάλιστα τις αδυναμίες του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς έθεσε στον κ. Σαμαρά ως προτεραιότητα την ενίσχυση της εξαγωγικής πολιτικής, την αναδιάρθρωση του συστήματος εξαγωγών και τον συντονισμό των δράσεων και φορέων εξωστρέφειας, που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της δημιουργίας μίας «Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας», θέση η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο απασχολεί το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και ειδικά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε τη στήριξη του κ. Σαμαρά για την άμεση επιστροφή των ποσών που το Δημόσιο οφείλει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με αιχμή του δόρατος το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα από τη δέσμευση αντίστοιχου μέρους του δανείου που λαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λακασάς παρουσίασε στον κ. Σαμαρά τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για:

_ σύσταση και λειτουργία ενός νέου, εναλλακτικού μηχανισμού χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων
_ αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων - κυρίως μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους προσωπικού, ενέργειας και μεταφοράς - ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων, μέσα από αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από τους σχετικούς κοινοτικούς περιορισμούς για μια τριετία και επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με στόχευση στα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα και στήριξης της επιχειρηματικότητας
_ επιδότηση της εργασίας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις ως υποκατάστατο του επιδόματος ανεργίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%
_ καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν διεξοδικότερα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε στη συνέχεια ο ΣΕΒΕ με τους κκ. Χρήστο Σταϊκούρα - Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Νότη Μηταράκη, Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, Τομεάρχη Ανάπτυξης, Ιωάννη Βρούτση, Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών και Ευριπίδη Στυλιανίδη, Γραμματέα Προγράμματος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3


Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω δήλωση και να την αποστείλετε με φαξ στο 2310 543 232 ή e-mail: st@seve.gr (υπόψη κας Σοφίας Τσιφτσόγλου) έως τη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011.
Δήλωση Συμμετοχής

Επωνυμία επιχείρησης: ....................................................................................

Δραστηριότητα / Αντικείμενο:.........................................................................

Ονοματεπώνυμο / Ιδιότητα Εκπροσώπου:....................................................

Διεύθυνση: ............................................……………………………………………….…...

Τηλέφωνο: ............................... Fax: ........................... Ε-mail: ………........….…

Το έργο ΙPRforSEE, το οποίο είναι διακρατικού χαρακτήρα και υλοποιείται από εταίρους που προέρχονται από την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα, έχει ως αφετηρία την αναγνωρισμένη ανάγκη ωρίμανσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε σχέση με τη χρήση εργαλείων για τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Στόχος του έργου είναι η παροχή νέων υπηρεσιών για επιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας των δραστηριοτήτων τους, την προστασία των ιδεών τους και την ανάπτυξη νέων αγορών μέσω:

· Εργαλείων Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IPR): το κλειδί για την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ των επιχειρήσεων
· Πρακτικής βοήθειας για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ιδεών και των προϊόντων των επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά
· Καινοτόμων υπηρεσιών υποστήριξης για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ των επιχειρήσεων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4

Ελληνικές Εξαγωγές: 22,6% υψηλότερες από το pick του 2007. Το Οικονομικό μοντέλο «Παράγω και Εξάγω» φωτίζει το δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη

Εξωτερικό Εμπόριο ΕΕ-27 – εμπορ. συναλλαγές – Ιαν-Ιούνιος 2011
Στοιχεία: Eurostat
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Ιούνιος 2011, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν αύξηση κατά 15,8%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €2,1 τρις. Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν συνολικά κατά 15%. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 37% και σε αξία ανήλθαν σε €10,3 δις (μερίδιο 0,5% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές). Σημειώνεται ότι όλα τα ποσά είναι με πετρελαιοειδή.

Η ισχυρή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σαφώς και δεν οφείλεται μόνο στην μεγάλη πτώση που προηγήθηκε τα έτη της οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο (2008-2009), αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ελληνική οικονομία έχει πλέον ξεπεράσει το pick των εξαγωγών του 2007 και σε αξία οι εξαγωγές μας είναι κατά 22,6% υψηλότερες σήμερα.

Η Ελλάδα σε επίπεδο εξαγωγών στην ΕΕ-27 καταλαμβάνει και πάλι στην 20η θέση (που είχε παροδικά χάσει τους προηγούμενους μήνες λόγω ισχυρής ανόδου εξαγωγών της Βουλγαρίας και Λιθουανίας), ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 13η στις 17 χώρες για το εξεταζόμενο διάστημα.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 9,6%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την εξαγωγική επίδοση το πρώτο εξάμηνο του 2010. Με απουσία στοιχείων για τις 5 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 (Βέλγιο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27 για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Παρά την σημαντική άνοδο της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο συνεχίζουμε να υστερούμε σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, που υπολογίζεται σε 34,7% (βλ. πίνακα 1). Τα στοιχεία για το ΑΕΠ προέρχονται από την Eurostat και αφορούν σε τρέχουσες τιμές.

Στηρίζουν την ελληνική βιομηχανία οι εξαγωγές – Ιούλιος 2011
Στοιχεία: ΕΛΣΤΑΤ
Οι ελληνικές εξαγωγές προβάλλουν ως «καταφύγιο» και για την βιομηχανία. Η καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζεται ακάθεκτη, με μοναδική εξαίρεση όσους κλάδους στηρίζονται από τις διεθνείς πωλήσεις. Στην ανάλυση των ετήσιων μεταβολών του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 2,7% για τον Ιούλιο 2011 αποδίδεται σε δύο αντίθετες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών. Αφενός στην μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 8,6% και αφετέρου στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 14,9%. Η αύξηση στο δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς αποδίδεται κατά 21,1% στην ζώνη του ευρώ και κατά 14,2% στη ζώνη εκτός ευρώ. Ακόμα, η επιμέρους ανάλυση των δεικτών επιβεβαιώνει ότι οι βιομηχανικοί κλάδοι με εξαγωγικό προσανατολισμό έχουν καταφέρει να αντισταθούν ικανοποιητικά στην κρίση και συγκεκριμένα οι κλάδοι: φαρμακευτικά προϊόντα, βασικά μέταλλα και μηχανήματα & είδη εξοπλισμού.

Ωστόσο, η πορεία αυτή, δύναται να συνεχιστεί μόνο όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα ρευστότητας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, το οποίο οφείλεται αφενός στην αδυναμία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφετέρου στην άτυπη «στάση πληρωμών» του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.


Πίνακας 1. Εξαγωγική επίδοση (Εξαγωγές % ΑΕΠ), ανά χώρα της ΕΕ-27 για το διάστημα Ιαν-Ιούνιος 2007-2011

Ιαν-Ιουν
2007 (%)
Ιαν-Ιουν 2008 (%)
Ιαν-Ιουν 2009 (%)
Ιαν-Ιουν 2010 (%)
Ιαν-Ιουν 2011 (%)
Σλοβακία
79,0
80,0
62,1
73,2
84,0
Ουγγαρία
70,2
74,2
66,6
72,9
81,4
Ολλανδία
68,9
72,9
59,9
70,7
77,8
Τσεχία
70,6
71,4
58,6
67,4
77,3
Εσθονία
52,3
51,5
45,0
57,9
77,2
Σλοβενία
65,0
65,5
53,1
60,8
71,0
Λιθουανία
46,2
51,9
42,0
53,0
66,6
Βουλγαρία
46,2
49,3
33,6
43,3
54,1
Λετονία
30,1
30,1
27,6
37,8
46,4
Μάλτα
41,7
31,7
24,9
30,2
44,7
Αυστρία
44,2
45,2
36,2
39,8
43,8
Γερμανία
40,3
41,6
33,9
38,0
41,8
Ρουμανία
28,3
29,1
27,3
33,3
39,3
Πολωνία
34,1
33,0
32,3
34,4
36,8
Σουηδία
36,9
39,0
32,8
34,2
35,7
ΕΕ-27
31,7
33,1
27,8
31,2
34,7
Δανία
33,1
34,9
30,0
30,9
34,4
Φιλανδία
38,0
37,6
26,0
27,6
30,5
Ιταλία
23,3
24,0
19,3
21,4
24,3
Γαλλία
21,8
22,1
18,3
20,1
21,7
Ισπανία
17,1
17,4
14,4
17,0
19,7
Ελλάδα
7,8
7,5
6,4
6,6
9,6
Κύπρος
6,5
5,9
6,0
5,8
7,9
Βέλγιο
95,0
95,4
78,1
87,7
na
Ιρλανδία
47,5
47,1
53,4
55,1
na
Λουξεμβούργο
43,9
43,5
39,5
36,0
na
Πορτογαλία
23,1
23,5
18,4
21,1
na
Ηνωμένο Βασίλειο
15,6
16,9
15,7
17,6
na


 Πηγή: EurostatΕπεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ