Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΥΠΕΚΑ για αυθαίρετα: Πρόστιμο με βάση την αντικειμενική αξία και εισφορές ΙΚΑ



Τέλος στα αυθαίρετα στην Ελλάδα, πρόστιμα με βάση την αντικειμενική αξία των περιοχών που ανεγέρθηκαν. Επίσης, στα πρόστιμα  θα ενσωματωθεί και
ποσοστό της  εισφοράς που θα έπρεπε να είχε καταβληθεί στο ΙΚΑ, εάν δεν είχε ανεγερθεί αυθαίρετα ένα κτίσμα. Αυτές τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα προαναγγέλλει ο ίδιος  ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Υποστηρίζει ότι με το  νομοσχέδιο αυτό μπαίνει οριστικά τέλος στα αυθαίρετα.  Αυτό θα επιτευχθεί πρωτίστως, με την «πλήρη απαγόρευση μεταβίβασης μετά την 1/1/2012 αν δεν υπάρχει δήλωση μηχανικού ότι είναι απολύτως νόμιμο το κτίσμα ή έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Επίσης με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, που θα υπάρχει πια για όλα τα κτίσματα, και είναι μία πραγματικά μεγάλη τομή».
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη γίνεται η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ενώ την επόμενη εβδομάδα έρχεται στην Ολομέλεια για ψήφιση.

 Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε τη διαφοροποίηση των προστίμων ανάλογα με την αντικειμενική αξία της περιοχής όπου έχουν ανεγερθεί. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε:
« Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι ότι θέλουμε να κάνουμε μια διαφοροποίηση των προστίμων, θέλουμε να κατεβάσουμε τα πρόστιμα, ιδιαίτερα σε ακίνητα, τα οποία είναι αν θέλετε σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, πρώτες κατοικίες, δηλαδή σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τα πρόστιμα εκεί που πραγματικά έχουν γίνει αυθαιρεσίες. Σε πιο ακριβές περιοχές, αν θέλετε, και σε περιοχές και σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αυθαιρετήσει, όχι επειδή υπήρχε και κάποια ανάγκη, αλλά επειδή έτσι το επέλεξαν. Άρα, θα κάνουμε μια διαφοροποίηση των προστίμων και στις δύο αυτές κατευθύνσεις».
Εισφορά για το ΙΚΑΑπαντώντας στην ερώτηση εάν επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σ’ αυτή τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσουν για το ΙΚΑ ένα ποσοστό της τάξης του 30% με 40% των εισφορών που θα κατέβαλαν εάν εξέδιδαν νόμιμη οικοδομική άδεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε:
«Το αρμόδιο Υπουργείο έχει θέσει ένα θέμα που έχει να κάνει με τις πληρωμές των εισφορών που διαφεύγουν. Εδώ μελετάμε και συζητάμε μαζί τους, κι επί της αρχής, εμείς αυτό το δεχόμαστε, δηλαδή να υπάρχει και μία πρόβλεψη να πάρουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάποιες απ’ αυτές τις εισφορές, ένα κομμάτι αυτών των εισπράξεων.
Όμως, προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο που δεν θα φορτώσει περαιτέρω τα πρόστιμα που μπαίνουν, δηλαδή δεν θα είναι τόσο το πρόστιμο και να προσθέσουμε και άλλα τόσα για το ΙΚΑ, αλλά θα είναι ένα συνολικό νούμερο και, από εκεί και πέρα, εμείς θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Εργασίας τι θα αποδοθεί και, βεβαίως, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών». Στην ερώτηση δε, εάν μπορεί να αποδοθεί, απάντησε ότι «ένα κομμάτι μπορεί να αποδοθεί», ενώ σε άλλη ερώτηση που αφορά  «στο εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και στον προορισμό που πρέπει να έχουν αυτά τα χρήματα προκειμένου να μην τιναχθεί το όλο εγχείρημα στον αέρα», ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το υπουργείο απαντά «αρκετά πειστικά σε αυτό στο νόμο - είναι πώς κάποιος εντάσσει μια τέτοια ρύθμιση σε ένα γενικότερο σχεδιασμό».
Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα ψηφιστεί εκτός από το ΠΑΣΟΚ, « απ’ ό,τι φαίνεται και από τη Νέα Δημοκρατία και πιθανόν και από άλλα κόμματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση για ένα μείζον θέμα».