Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Όταν ο γιος αντικατέστησε τον πατέρα! (VIDEO)

Η περίπτωση του Άρνορ και του Έϊντουρ Γκούντγιονσεν(υποψήφιου αποκτήματος της ΑΕΚ), δεν είναι μια... τυπική σχέση, πατέρα και γιου, αλλά ξεχωρίζει για μια ιδιαίτερη στιγμή, που καταγράφηκε και στο βιβλίο Γκίνες
Όταν ο γιος αντικατέστησε τον πατέρα! (VIDEO)

Ο πατέρας και ο υιός Γκούντγιονσεν συνέβαλαν ώστε μια -μάλλον αδιάφορη- αναμέτρηση, ανάμεσα
στην Εσθονία και την Ισλανδία (για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας), στο Ταλίν, να μπει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας και να γίνει σημείο αναφοράς, ακόμα και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Το απόγευμα, λοιπόν, της 24ης Απριλίου 1996, ο 35χρονος σέντερ φορ της Εθνικής Ισλανδίας, Άρνορ Γκούντγιονσεν, αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο, για να δώσει τη θέση του, στο 18χρονο γιο του, Έϊντουρ! Ποτέ άλλοτε, στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο και μόνο η περίπτωση του μεγάλου Βραζιλιάνου μπασκετμπολίστα, Οσκάρ Σμιντ, που έπαιζε συμπαίκτης με το γιο του, στη Φλαμένγκο, μπορεί να συγκριθεί, ως προς την ιδιαιτερότητα.
Ο Άρνορ Γκούντγιονσεν υπήρξε, πριν το γιο του, πιθανότατα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της "μικρής", στο χάρτη του αθλήματος, Ισλανδίας. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, μεταγράφηκε από τη Λόκερεν στην -πολύ καλή, εκείνη την εποχή- Άντερλεχτ και εκεί, στις Βρυξέλλες, καλλιεργήθηκε και το πάθος του μικρού γιου του, για το ποδόσφαιρο. Ήθελε να γίνει συμπαίκτης με τον πατέρα του, για να τον βλέπει περισσότερο, καθώς λόγω των υποχρεώσεών του, έλειπε συνεχώς από το σπίτι! Ο Έϊντουρ δοκιμάστηκε στις ακαδημίες της Άντερλεχτ, αλλά οι τότε προπονητές του, δεν διέκριναν κάποιο ταλέντο (που να ήξεραν). Ο μικρός δούλευε με τις ώρες και τελικά άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, με ξεκάθαρο πρότυπο τον πατέρα του.
Πέρα, όμως, από την αλλαγή, στο ματς της Εσθονίας, ο Έϊντουρ, δεν κατάφερε να βρεθεί ταυτόχρονα με τον πατέρα του, στο ίδιο γήπεδο, παρότι ο Άρνορ αγωνιζόταν μέχρι τα 40 του χρόνια. Οι δυο τους επρόκειτο να αγωνιστούν στην αναμέτρηση της Ισλανδίας με τη FYROM, περίπου δύο μήνες, μετά τον ιστορικό αγώνα του Ταλίν, αλλά ο Έϊντουρ έσπασε το πόδι του και έμεινε περίπου ενάμισι χρόνο εκτός δράσης.
Όταν επέστρεψε, ο πατέρας του μετρούσε αντίστροφα την πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα. Έγινε, όμως, ο ατζέντης του και ο αρωγός του, στη σπουδαία, ανεπανάληπτη για Ισλανδό ποδοσφαιριστή, "περιπέτεια" που ακολούθησε.




Λημναίος Κώστας