Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Αποτελέσματα σύσκεψης για την πορεία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών

Αποτελέσματα σύσκεψης για την πορεία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 (27/6/2011) 

Σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη για την εξέταση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών πραγματοποιήθηκε
 σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα συσκέψεων (Βασ. Όλγας 198), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διευθυντές και εκπρόσωποι των επτά αναπτυξιακών εταιρειών που εκτελούν τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών στις επτά περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι αρμόδιοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης στην έναρξη της σύσκεψης,  η πορεία εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών εξελίσσεται αποτελεσματικά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Π.Κ.Μ. - παρά την καθυστέρηση που υπήρξε στη χρηματοδότηση των έργων - και σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με στόχο:
-         Την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης των έργων καταπολέμησης κουνουπιών (προβλήματα, αδυναμίες, προτεινόμενες λύσεις)
-         Την έγκαιρη διάγνωση (monitoring, κοτόπουλα) για την αντιμετώπιση ασθενειών (επιδημιών) μεταδιδόμενες μέσω των κουνουπιών. 
-         Το συντονισμό των ενεργειών και την ανάληψη κοινής δράσης των φορέων σε περίπτωση εμφάνισης επιδημίας (με προτεινόμενες ενέργειες – δράσεις) προς τα αρμόδια Υπουργεία.
-         Την κοινή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τις διάφορες φάσεις εκτέλεσης των έργων.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι το ενιαίο συντονιστικό όργανο θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ή αναπληρωτή του, εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, τον διευθυντή Υγείας και τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους επτά (7) διευθυντές των αναπτυξιακών εταιρειών των περιφερειακών ενοτήτων της Π.Κ.Μ.   καθώς και  τους τεχνικούς υπεύθυνους των έργων καταπολέμησης κουνουπιών.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όλα τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της πορείας εφαρμογής των προγραμμάτων και τακτής ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και του κοινού, ώστε οι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος ανακύψει, με προτάσεις και δράσεις που έχουν ως βασικό στόχο την προστασία  της υγείας των πολιτών.