Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος: “Από την Άμυνα πάω στον …πόλεμο!”

Κάλεσμα σε κόμματα κι Αγανακτισμένους για την οικονομία

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τον προκάτοχό του εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έριξε γέφυρες συναίνεσης.
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κατάσταση
 που παραλαμβάνει. «Δεν αποδέχτηκα την θέση χωρίς δισταγμό. Φεύγω από την Άμυνα και πάω …στον πόλεμο, στον πραγματικό πόλεμο» τόνισε χαρακτηριστικά.
 Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δέχτηκε τη θέση από πατριωτισμό: «Αποδέχτηκα την ιδιαίτερα τιμητικά αλλά και προκλητική πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβω καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου.

Το έκανα με περίσκεψη, δεν το έκανα χωρίς δισταγμούς, το έκανα επειδή είναι το πατριωτικό μου καθήκον».
Συναίνεση με ΝΔ και «αγανακτισμένους»
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως θα δώσει τη μάχη για την πραγματική Οικονομία και δήλωσε πως θα ασκεί το έργο του «στο όνομα του ελληνικού λαού που είναι ο πραγματικός διαχειριστής της οικονομικής κρίσης. Μόνο με το λαό και με συναντίληψη της κοινωνίας θα σωθεί η χώρα. Πρέπει η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία, να αγωνιστούμε, να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό, να ανακτήσουμε την αισιοδοξία, έστω και αν είναι αρχικά τεχνητή. Έχω στο μυαλό μου τον κάθε άνεργο, τον κάθε συνταξιούχο που του κόπηκε η σύνταξη, τον κάθε υπάλληλο ή τον κάθε πολίτη, με το μυαλό μου στραμμένο στην Κοινωνία και στην αγανάκτηση της Κοινωνίας».

Απηύθυνε και πάλι έκκληση για συναίνεση, διάλογο και προτάσεις και ιδέες με τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και στους «αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος.

 «Δεν έχει καμφθεί η διάθεσή μας για συναίνεση, επιστράτευση και συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων. Η συστράτευση λειτουργεί ευεργετικά και μέσα και έξω από τη χώρα. Είναι απαιτούμενο για να ανακτήσουμε την κοινωνική συναίνεση.  Για τις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τα κοινά σημεία είναι εντυπωσιακά πολλά, ενώ οι διαφωνίες εντυπωσιακές λίγες.
Αμετανόητος Παπακωνσταντίνου

«Περήφανος για το έργο που αφήνει πίσω» και… χαρούμενος που αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  Τόνισε ότι «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα και την οικονομία» και παρουσίασε σαν επιτυχία του, ακόμα και τις αποκρατικοποιήσεις (που όμως ποτέ δεν έκανε).

 Αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις και ευχήθηκε στον κ. Βενιζέλο «καλό κουράγιο».