Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Στον ΠΑΟΚ όσο αντέξει η ψυχή μου»

Για όλους και για όλα μίλησε για δύο περίπου ώρες στην Τούμπα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Η διαδικασία άρχισε με το μέλος της διοίκησης, Γιώργο Φαρλαλή, να αναλύει οικονομικά δεδομένα της σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως άνοιγμα 2 εκ. ευρώ που υπάρχει στην ΠΑΕ οφείλεται στις ευρωπαϊκές
 υποχρεώσεις που είχε ο ΠΑΟΚ στην περίοδο, στο ότι τα πριμ, εξαιτίας της καλής πορείας, ήταν αυξημένα, στάθηκε στους φόρους των συμβολαίων, στα πρόστιμα, αλλά και στα έσοδα των εισιτηρίων που ήταν μειωμένα. Είπε ακόμη ότι τα έργα που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στις θύρες 7-8 στην Τούμπα, ώστε να δώσει η ομάδα το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην έδρα της, «... υλοποιήθηκαν μέσα 25 μέρες, σύμφωνα με όσα ήθελε η UEFA, έχοντας πάρει τη χαμηλότερη προσφορά, στοίχησαν 800.000 ευρώ και δεν πρέπει να απολογούμαστε γι΄αυτό».

Καταλήγοντας ο κ. Φαρλαλής είπε: «Θα βαδίσουμε στα χνάρια που έχουμε βαδίσει ως τώρα σε όλα. Θα μειωθεί το μπάτζετ, αλλά θα εξαρτηθεί από τα έσοδα και έξοδα που θα έχει η ομάδα. Είμαστε εγγυητές της φερεγγυότητας του ΠΑΟΚ. Μην απομονώνετε νούμερα».

Τη "σκυτάλη" πήρε ο πρόεδρος του "Δικεφάλου" που είπε αρχικά: «Δε μιλάω συχνά. Δεν είμαι εδώ για να δίνω συνεντεύξεις Τύπου. Σημασία έχει, όταν το κάνω, να απαντάω σε όλα τα ερωτήματά σας».

Στη συνέχεια ο Ζαγοράκης ανέφερε: «Πλέον τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο αλλάζουν. Οι ομάδες πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα της UEFA σαν εταιρείες. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα δεδομένα. Βλέπετε οι καμπάνες "χτυπάνε" δεξιά -αριστερά, δε θέλουμε να "χτυπήσουνε" στο... σπίτι μας. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Το θέμα της αδειοδότησης είναι σοβαρό, δύο χρόνια τώρα, με ανακοινώσεις και από την ΕΠΟ, ο ΠΑΟΚ έχει τον πιο πλήρη φάκελο».

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της θητείας του είπε: «Οσο περνάει ο χρόνος υπάρχει φθορά για οτιδήποτε. Πόσω μάλλον για πρόεδρο ομάδας. Η ομάδα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με χιλιάδες προβλήματα. Στόχος ήταν να τα μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο και να κάνουμε ανταγωνιστική ομάδα. Ο πρώτος χρόνος περιμέναμε πως δε θα ήταν αυτό που θέλαμε. Την επόμενη χρονιά είπαμε ότι θα κάνουμε ομάδα με "μέταλλο", που θα είναι ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ ότι σήμερα το έχουμε πετύχει αυτό σε μεγάλο ποσοστό. Ο ΠΑΟΚ είναι μία ανταγωνιστική ομάδα και αυτά που ακούω για μειώσεις μπάτζετ, για παίκτες μικρότερους ηλικιακά, είναι για κατανάλωση. Φέτος το θετικό είναι ότι αρχίσαμε από το "Α", ότι κλείσαμε προπονητή. Πέρυσι έγινε τελευταία στιγμή αυτό, λάθος, και το πληρώσαμε. Η ομάδα αυτό που είχαμε πει και το πιστεύαμε, έγινε. Γίναμε ανταγωνιστικοί, διεκδικήσαμε, δεν πετύχαμε να πάρουμε τίτλο που το θέλαμε πολύ».

Επισήμανε ακόμη:

Για τον οικονομικό έλεγχο που "τρέχει" από τον ΑΣ ΠΑΟΚ, μέσω της επιτροπής διαφάνειας:
«Ο Ερασιτέχνης έχει τα πάντα. Με τον κ. Κατσαρή έχω επικοινωνία και ξέρει τα πάντα για την ΠΑΕ. Στο άκουσμα του ελέγχου, στην αρχή ενοχλήθηκα, στην πορεία κατάλαβα ότι μας κάνουν μάγκες. Οσους ελέγχους και να κάνουν δε θα βρουν τίποτα. Ο Ερασιτέχνης, η "μαμά" του συλλόγου, πρέπει να κάνει ουσιαστικά πράγματα. Μιλάμε τόσα χρόνια για το γήπεδο. Είπανε για επιτροπή γηπέδου, πού είναι αυτή η επιτροπή; Ο Ερασιτέχνης πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για το γήπεδο. Ωραία, να μπει μπροστά η ΠΑΕ, εδώ ό,τι και να κάνουμε υπάρχει αμφισβήτηση. Αμφισβήτηση για το αθλητικό κέντρο, για την 7-8, για μεταγραφές. Για ποιο λόγο να μπούμε μπροστά για το γήπεδο, που είναι όνειρο όλων μας; Για να αμφισβητηθούμε και πάλι;

Γιατί επισημάνθηκε απουσία της ΠΑΕ στην πρόσφατη συνέλευση του Ερασιτέχνη;
Γιατί φάνηκε τώρα αυτό; Ό,τι ψηφίσουν τα μέλη του Ερασιτέχνη, είμαστε εδώ. Εχουμε καλή σχέση. Πριν από τρία χρόνια, όταν κλείσαμε τη συμφωνία με τη Μεσήμβρια, φωνάξαμε τον Ερασιτέχνη, είπαμε να ξεκινήσουμε διαδικασίες να πάει νόμιμα το έργο στη "μαμά" του συλλόγου και ακόμη είμαστε στα λόγια. Ακόμη περιμένουμε και το θέλουμε αυτό, γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται αύριο. Δικό μας είναι το αθλητικό κέντρο; Πριν από τρία χρόνια θέλαμε να διαφυλάξουμε το έργο, να πάει στον Ερασιτέχνη».

Για τους στόχους της ομάδας τη νέα περίοδο: «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα, ώστε να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια, με τη διαφορά ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας, να έχουμε συνέχεια και, γιατί όχι, να πάμε και καλύτερα. Εφτασε η ώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, να δούμε και παιδιά που αξίζουν από τις ακαδημίες. Μη νομίσει ο κόσμος ότι θα έρθει να δει ομάδα με 7-8 ταλαντούχα παιδιά. Και εγώ να το έβλεπα αυτό θα με έπιανε πανικός. Η ομάδα δε θα διαταραχθεί. Είπαμε ότι κλείνει ο κύκλος, όχι ότι έκλεισε. Το ξέρουν και οι ποδοσφαιριστές. Αν ήταν θα έπαιζα και εγώ ακόμη ποδόσφαιρο. Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση. Το "μέταλλο" πρέπει να μείνει. Είπα, σωστές επιλογές, σωστό πλάνο. Θα μειώσουμε το μπάτζετ, αλλά τι πάει να πει αυτό; Εδώ είμαστε. Είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε στο ίδιο επίπεδο, και αυτό πρέπει να αγχώνει θετικά. Η ομάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί. Πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές. Θα ανέβουν νεαροί ποδοσφαιριστές δίκαια, και αυτό είναι μείωση μπάτζετ. Αν δείτε ποιοι θα έρθουν, ποιοι έφυγαν, θα καταλάβετε τι κάνουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία».

Για ενδεχόμενες πωλήσεις παικτών: «Όλα πωλούνται, όλα αγοράζονται στην κατάλληλη τιμή. Ο ΠΑΟΚ δυστυχώς δεν είναι εταιρεία να βάζουν δύο-τρεις άνθρωποι από εκατομμύρια. Κάποια πράγματα έγιναν από πωλήσεις παικτών. Είναι δυνατόν να θέλουμε να δώσουμε σε ανταγωνιστική ομάδα ποδοσφαιριστή; Επίσημη πρόταση στα χέρια μας για κάποιον δεν έχουμε. Πρέπει να έρθουν έσοδα στην ομάδα. Δεν ξέρουμε, μπορεί να είμαστε καλά και να χρειαστεί να αγοράσουμε παίκτες. Δε θέλω να παίζω με τις λέξεις. Φαίνεται πως χρειαζόμαστε έσοδα. Όλα θα φανούν αρχές Ιουλίου. Το άγχος μας είναι πώς θα παρουσιαστούμε αγωνιστικά».

Σε ερώτηση για τη διαιτησία είπε: «Δε νομίζω ότι μας στέρησε φέτος κάτι η διαιτησία. Σαν γενική εικόνα είναι για μένα αυτό».

Για τον Λάζλο Μπόλονι: «Δεν είναι τωρινό ότι μας απασχόλησε η περίπτωσή του. Ό,τι και να πω, αν κοιτάξει κανείς ένα βιογραφικό, θα καταλάβει πολλά. Το να πω χαρακτηριστικά του δεν είναι σκόπιμο. Τον καλύτερο προπονητή του κόσμου να φέρεις, θέλει δουλειά, "χημεία", δέσιμο. Ο προπονητής μας μπορεί να το κάνει».

Για το ενδεχόμενο παραχώρησης του Αντελίνο Βιεϊρίνια: «Ο Βιεϊρίνια έχει ρήτρα 15 εκ. ευρώ, με 12-13 το συζητάμε».

Παραδέχτηκε ότι στη σεζόν που πέρασε «... γίνανε λάθη. Για να έρθει ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής πρέπει να τον πείσεις. Με τα λόγια δε χορταίνει κανείς. Αυτό θα γίνει και τώρα. Η ομάδα ξέρετε πόσα παιχνίδια έδωσε; Ακόμη κι εγώ αναρωτιέμαι αν η περυσινή χρονιά είναι πετυχημένη ή όχι. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τη διαχωρίσω σε Ευρώπη, πρωτάθλημα και κύπελλο. Χρειάζεσαι ποδοσφαιριστές. Αυτή η ομάδα, που λέμε ότι γίνανε λάθος επιλογές που κοστίσανε, έχει αφήσει και "προίκα". Ξέρετε ότι με τους 17.000 πόντους που πήραμε φέτος θα είμαστε για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη στους ισχυρούς. Και δε θέλω να δικαιολογήσω τις λάθος επιλογές».

Για τις επιλογές Δερμιτζάκη, Χάβου: «Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνση του Μπερέτα είπαμε να βρούμε έναν προπονητή που να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και να ξέρει την ομάδα. Με τον κ. Δερμιτζάκη παίξαμε δύο παιχνίδια με τον Αγιαξ, δύο με τη Φενέρ και η ομάδα δεν πήγε άσχημα. Με το που ξεκίνησε το πρωτάθλημα δεν ήμασταν καλά και πάρθηκε η απόφαση από κοινού να τελειώσουμε. Εκεί πρέπει να αποφασίσεις, τι να κάνεις, να ρισκάρεις; Επειδή όλα γινόντουσαν πολύ γρήγορα και από ομολογίες ποδοσφαιριστών μας, λέγανε ότι με τον κ. Χάβο είμαστε καλά, μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε τι θα κάνουμε. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με τον κ. Χάβο. Αν ήταν λάθος επιλογή, αυτό θα το κρίνει ο καθένας».

Για επαφές με επενδυτές για τον ΠΑΟΚ: «Οποιοι είναι να έρθουν, καλώς να έρθουν να βάλουν χρήματα. Το ότι γίνονται συζητήσεις και ψάχνουμε ανθρώπους να επενδύσουν είναι γεγονός. Για τους Αραβες, σαν ΠΑΕ τι κάναμε; Βγάλαμε μία ανακοίνωση και είπαμε είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον, οτιδήποτε άλλο κάνει κακό στην ομάδα. Είχα προσωπική επαφή με κάποιον που προσυπογράφει. Εσείς βγάζατε διάφορους, γιατί δεν τους ρωτάτε και τώρα τι γίνεται; Εμείς λέγαμε "Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα", η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν ανοικτή για όλους. Στα λόγια δε μένουμε. Το μόνο που είπα είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωπο μην ξαναπιάσουν στο στόμα τους τον ΠΑΟΚ. Οσο υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εμείς είμαστε εδώ. Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν. Αν θέλει ο οποιοσδήποτε να μπει και να συζητήσει ακόμη και κάτι περισσότερο είμαστε εδώ».

Σε ερώτηση για το θέμα του Ζήση Βρύζα: «Το έχετε κάνει... κινηματογραφική ταινία. Ακόμη και κάποιες μικροπαρεξηγήσεις να υπήρχαν, δεν υπάρχουν. Η πρόταση επίσημη, ανεπίσημη, έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Βλέπουμε μαζί παιχνίδια. Το ότι πήγα στην Αθήνα και τον βρήκα ήταν και γι΄αυτό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Φτάνει. Ο Ζήσης αυτό, ο Ζαγοράκης εκείνο, αυτό είναι το τεράστιο θέμα του ΠΑΟΚ; Σοβαρό θέμα είναι, αλλά το έχετε απλώσει πάρα πολύ. Εχω επικοινωνία με τον Ζήση και χθες μιλούσαμε. Ακουγα και σήμερα "έκπληξη ετοιμάζει ο Ζαγοράκης για τη συνέντευξη". Πώς με κόβετε, να είμαι εδώ και να μοιράζω δώρα;».

Για την περυσινή ψήφο για την προεδρία στη Σούπερ Λίγκα στον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Δε νομίζω ότι κάναμε λάθος. Ψηφίσαμε κάποιον. Οσο για τον κ. Μπέο, πριν από κάποιους μήνες παραιτήθηκε ο κ. Βιολίδης, το είδαμε σαν ομάδα, όχι σαν πρόσωπο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο ΠΑΟΚ είναι "άρμα" από μόνος του. Δεν πάει πουθενά. Ο ΠΑΟΚ έχει λόγο, έχει προτάσεις, για να τελειώνουμε».

Για την παρουσία του στην ΠΑΕ: «Θα είμαι εδώ όσο αντέχει η ψυχή μου. Από εκεί και πέρα, ήταν κάποιες στενάχωρες ενέργειες που μας πίκραναν όλους. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ούτε φήμες επαληθεύτηκαν ότι φεύγω, ούτε τίποτα άλλο».

Για τη ρύθμιση των χρεών: «Ένα που δεν πετύχαμε ως τώρα είναι αυτό. Τρέξαμε, μιλήσαμε. Το μόνο που μένει είναι να τρέξουμε σε καμιά πλατεία να πούμε εδώ είμαστε. Υπάρχει μέσω υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών κάθε εβδομάδα ενόχληση. Θέλουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Βλέπετε τι γίνεται στη χώρα. Όλα μας περνάνε από το μυαλό, γι΄αυτό προσπαθούμε. Κάναμε τις πιο ωραίες προτάσεις με τον υπουργό, ενοχλούμε μια-δυο φορές την εβδομάδα και δεν είναι μόνο η τωρινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη».

Για τη δήλωσή του στην αρχή της σεζόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος: «Πίστευα ότι θα πάμε για πρωτάθλημα. Για την αποχή που έγινε στην ομάδα, στήριξα και είπα ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν δίκιο».

Για το αθλητικό κέντρο στη Ν. Μεσημβρία
: «Πρέπει να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις για τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο και γιατί βλέπετε ότι μειώνεται μπάτζετ, έχει παρθεί η απόφαση κάποια έσοδα να πηγαίνουν στο αθλητικό κέντρο. Ξέρετε όλοι πόσο θέλουμε να πάει η ομάδα στη Μεσημβρία».

Για τον Μπάνε Πρέλεβιτς: «Μιλάμε για μεγάλη προσωπικότητα. Όταν του έκανα την πρόταση να έρθει ήταν ανενεργός σε όλα τα πράγματα του ΠΑΟΚ. Θεώρησα ότι πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Ξέρω ότι είναι άνθρωπος του μπάσκετ. Μιλάμε για τον Πρέλεβιτς, όχι σε παιδάκι. Δεν μπορώ να επιβάλω εγώ τι θα κάνει. Αν θέλει να πάει στο μπάσκετ ή όχι. Είναι ένα θέμα που δεν έχει γεννηθεί καν».

Για το νέο οικονομικό σύμβουλο στην ΠΑΕ: «Εχουμε έναν οικονομικό σύμβουλο που έχει απεριόριστη εμπειρία, τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι αφιλοκερδώς εδώ και βάζει τα πράγματα σε μια τάξη. Από τη στιγμή που είμαι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, υπεύθυνος είμαι εγώ. Ο άνθρωπος έχει εμπειρία από εταιρείες και ο ΠΑΟΚ πρέπει να λειτουργεί σαν εταιρεία».

Για ενδεχόμενη ενασχόλησή του με τον ΑΣ ΠΑΟΚ:
«Εγώ είμαι μόνο για το ποδόσφαιρο. Οπου μπορούμε να βοηθήσουμε στα τμήματα του συλλόγου θα το κάνουμε με χαρά. Υπάρχει πρόεδρος στον Ερασιτέχνη και η σχέση μας είναι μια χαρά».

Για το χλοοτάπητα στην Τούμπα: «Αυτός είναι ο εφιάλτης μου. Ξεκινάμε πάντα Ιούνιο με το χόρτο καλά και ως δια μαγείας μετά έχουμε μύκητες. Σε συνεργασία με τη Σούπερ Λίγκα θα μπει καινούργιος χλοοτάπητας».

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Μας απασχολεί. Πρέπει να λειτουργούμε. Ολες οι ομάδες έχουν πρόβλημα που αυτήν τη στιγμή η ΕΠΟ δε λειτουργεί. Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα λυθεί. Υπάρχουν αγωνιστικές εκκρεμότητες που μένουν πίσω».

Για τους υποστηρικτές του συλλόγου: «Βλέπετε τι γίνεται στη χώρα. Ο ΠΑΟΚ είναι όαση. Βλέποντας την κίνηση στα διαρκείας καταλαβαίνουμε πόσο αγαπάνε την ομάδα, ότι έχουμε κοινό όραμα και "πιστεύω". Αυτό κάνει πιο υπεύθυνο το δικό μας έργο».