Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Χρήστος Οικονόμου: Πέθανε ο αγαπητός δημοσιογράφος

Eφυγε από τη ζωή ένας παλιός κι αγαπημένος δημοσιογράφος και παρουσιαστής, που το όνομά του έχει συνδεθεί με την ασπρόμαυρη κρατική τηλεόραση και τα ανέμελα νεανικά μας χρόνια!

Τη Μεγάλη Τετάρτη κηδεύτηκε ο Χρήστος Οκονόμου, ύστερα από σύντομη νοσηλεία στην Εντατική,
διακομιστεί με αναπνευστικά προβλήματα. Η είδηση του θανάτου του πέρασε σχεδόν
 όπου είχε

 απαρατήρητη ακόμη και στη δημόσια τηλεόραση, όπου είχε γράψει λαμπρή ιστορία παρουσιάζοντας τις θρυλικές εκπομπές «Γράμματα και αριθμοί» και «Σάββατο μία και μισή»...

Ο Χρήστος Οικονόμου άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου σε ηλικία 88 χρόνων και κηδεύτηκε την επομένη στο κοιμητήριο της Κηφισιάς. Ο θάνατός του άφησε μεγάλο κενό στη λατρεμένη του σύζυγο Αντουανέτα Ροντοπούλου, με την οποία έζησαν μαζί εξήντα και πλέον χρόνια.


«Επασχε από αυξημένο σάκχαρο και υπέρταση, αλλά δεν πρόσεχε καθόλου» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η σύζυγός του. «Ηταν καλοφαγάς και έτρωγε μεγάλες ποσότητες, ακόμη και φαγητά που δεν επιτρεπόταν να φάει λόγω της πάθησής του. Τελείωνε πάντα το γεύμα του με ένα… κιλό παγωτό! Δεν πίστευε ποτέ ότι θα αρρωστήσει σοβαρά και γι' αυτό δεν έπαιρνε και τα φάρμακα που του είχαν δώσει οι γιατροί».

Το 2008 άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, με αποτέλεσμα για πολύ καιρό να καθηλωθεί στο κρεβάτι. Αν και ήταν φανατικός αντικαπνιστής, οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή βλάβη στους πνεύμονές του. Είκοσι μέρες προτού φύγει από τη ζωή νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα γνωστού νοσοκομείου. «Ο Χρήστος δεν ήθελε καθόλου τα νοσοκομεία και επέμενε να μένει στο σπίτι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά κινητικά προβλήματα» συνεχίζει η κυρία Ροντοπούλου. «Εκτός από τη δική μου συμπαράσταση σε όλες τις φάσεις της αρρώστιας του είχε στο σπίτι μας και τη βοήθεια άλλων ανθρώπων που τον περιποιόντουσαν. Οταν τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο, ήταν πια σε κατάσταση μη αναστρέψιμη».

Η ΕΡΤ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕ

- Τα τελευταία χρόνια είχε αναγκαστικά απομονωθεί και δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Υπήρξαν άνθρωποι που επικοινωνούσαν μαζί του ή όλοι τον είχαν ξεχάσει;
Καθόλου! Μιλούσε στο τηλέφωνο με φίλους του, έκανε πλάκες και δεν έφυγε ούτε ξεχασμένος από τους ανθρώπους με τους οποίους είχε πάντα μια σοβαρή και ειλικρινή σχέση ούτε πικραμένος για κάτι. Ηταν όπως πάντα δυνατός και αισιόδοξος.

- Πώς κρίνετε ότι στην ΕΡΤ, όπου εργάστηκε τόσα χρόνια παρουσιάζοντας αγαπημένες εκπομπές, πέρασε απαρατήρητος ο θάνατός του;
Δεν ξέρω, δεν ξέρω... Είμαι πολύ σοκαρισμένη ακόμη από τον θάνατό του και δεν ξέρω τι μου γίνεται...

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Ηθελε να γίνει γιατρός, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Το 1951 με την ιδιότητα του ελεύθερου και διπλωματικού συντάκτη δημοσίευσε τα πρώτα ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Αθηναϊκή».

Διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής στο Βιετνάμ για την εφημερίδα «Μεσημβρινή» και διακεκριμένος συντάκτης σε άλλες γνωστές εφημερίδες, όπως το «Εθνος» (την περίοδο πριν από τη δικτατορία), η «Ακρόπολις», το «Εμπρός» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε με το κρατικό ραδιόφωνο (στη δεκαετία του '50 που λεγόταν ΕΙΡ) και με τη δημόσια τηλεόραση την περίοδο μετά την πτώση της δικτατορίας μέχρι το 1992.

Αγαπήθηκε ως παρουσιαστής του θρυλικού τηλεπαιχνιδιού «Γράμματα και αριθμοί» (στο οποίο το έπαθλο ήταν ένα ποδήλατο!) και άλλων ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών («Σάββατο μία και μισή» με συμπαρουσιάστριες τη Νίτσα Θεοδωράκη-Λουλέ και τη Σεμίνα Διγενή, «Ταξίδι στο Χόλιγουντ», που περιλάμβανε συνεντεύξεις του από διεθνούς φήμης σταρ κ.ά.). Επίσης, το 1989 παρουσίασε τα καλλιστεία μαζί με τη Ρούλα Κορομηλά.

«Με τον θεσμό των καλλιστείων ήταν εξοικειωμένος από παλιά» μας λέει η σύζυγός του Αντουανέτα Ροντοπούλου, Μις Ελλάς του 1953. «Γνωριστήκαμε για πρώτη φορά το 1948. Οταν πήρα μέρος στα καλλιστεία δεν τον ρώτησα, με αποτέλεσμα αρχικά να έχει κάποιες αντιρρήσεις, φοβόταν μήπως δεν διακριθώ… Ολα όμως κύλησαν με τον καλύτερο τρόπο σε όλη τη διάρκεια της κοινής ζωής μας. Κάναμε ταξίδια, χαρήκαμε πολύ και ζήσαμε μια υπέροχη ζωή».

Η σχολή μανεκέν, η Κούλα Τσοπέη και η Βούλα Καρατζαφέρη

Η Αντουανέτα Ροντοπούλου ξεκίνησε ως μανεκέν και έχει γράψει τη δική της ιστορία στον χώρο της μόδας. Λίγα χρόνια μετά τη στέψη της στα καλλιστεία και τον γάμο της με τον Χρήστο Οικονόμου δημιούργησε μία από τις καλύτερες σχολές μανεκέν της χώρας μας και στη συνέχεια τη δική της ξεχωριστή μπουτίκ με υψηλού επιπέδου γυναικεία σύνολα.

Η λαμπρή καριέρα της είναι συνυφασμένη με τον λατρεμένο σύζυγό της, αφού εκείνος ήταν πάντα στο πλευρό της, ο μέντοράς της. Από τα «θρανία» της διάσημης σχολής μανεκέν Ροντοπούλου έχουν περάσει πάρα πολλά κορίτσια, τα οποία λίγα χρόνια μετά έγιναν μεγάλα ονόματα στο μόντελινγκ. Ανάμεσά τους, η μοναδική Ελληνίδα «Μις Υφήλιος» Κορίνα Τσοπέη.

«Το πραγματικό όνομα της Τσοπέη είναι Κυριακή, Κούλα την έλεγαν οι δικοί της» μας αποκαλύπτει σήμερα η κυρία Ροντοπούλου. «Τη “βάφτισα” Κορίνα και θα πρέπει να πω ότι τη στήριξα πολύ για να εκλεγεί Σταρ Ελλάς, αφού κάποιοι δεν την πίστευαν και τόσο πολύ. Παρακάλεσα τον τότε διάσημο σχεδιαστή μόδας Ντίμη Κρίτσα να της δώσει το φόρεμα των ελληνικών καλλιστείων να το βάλει και στα διεθνή καλ ιστεία, όπου έλαμψε κυριολεκτικά και κέρδισε τον τίτλο».

- Σας έχει αναγνωρίσει τη βοήθεια που της προσφέρατε;
Ε... τέλος πάντων, κάποια φορά είπε ότι έχει τελειώσει τη σχολή Ροντοπούλου.

- Είναι αλήθεια ότι από τη σχολή σας έχει περάσει και η Βένη Καρατζαφέρη, η σύζυγος του προέδρου του ΛΑΟΣ;
Βέβαια, η Βένη ήταν μαθήτριά μου και την αγαπάω πάρα πολύ! Οταν ήρθε στη σχολή για να γίνει μανεκέν, την έλεγαν Βούλα κι εγώ της έδωσα το όνομα Βένη. Εμενε στην Αθήνα με την αδελφή της, νομίζω είχαν πεθάνει οι γονείς τους. Επειδή όμως η αδελφή της θα μετακόμιζε στη επαρχία -ο άντρας της ήταν στρατιωτικός και έπαιρνε μετάθεση- ήρθε μια μέρα και μου είπε ότι θα εγκαταλείψει τη σχολή για να πάει να μείνει μαζί της. Ετσι, της πρότεινα να μένει στη σχολή μου, που στεγαζόταν σε έναν καταπληκτικό τεράστιο χώρο στο Κολωνάκι, και τα πρωινά να σηκώνει το τηλέφωνο κάνοντας, ας πούμε, και χρέη πρωινής γραμματέως. Ετσι κι έγινε.
»Κάποια στιγμή, ήρθε στη σχολή ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που τότε ασχολείτο με τη διαφήμιση και μου ζήτησε μια κοπέλα για να μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια σε μια κοσμική εκδήλωση που διοργανωνόταν σε ένα μεγάλο κέντρο της παραλίας. Του έστειλα λοιπόν τη Βένη κι έτσι πλέχτηκε το ειδύλλιό τους... Τη Βένη τη λατρεύω, ήταν από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από τη σχολή μου! Κι εκείνη, όταν τη ρωτάνε, λέει τα καλύτερα λόγια για μένα».

Το διαβάσαμε στο Espressonews.gr