Προτάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Δημοτικές Υπηρεσίες, την λειτουργία των Δήμων και σε θέματα Δημοτικών Υπαλλήλων έκανε ο Βουλευτής
ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 18 Μαΐου 2011, στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις».
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως με αυτό το νομοσχέδιο θα λυθούν πάρα πολλά από τα προβλήματα στις σχέσεις πολιτών και δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι πολίτες στην επαφή και τη σχέση τους με το Δημόσιο και τις Δημόσιες Υπηρεσίες πάρα πολλές έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν δοκιμαστεί, έχουν χάσει ώρες, έχουν μια δυσπιστία απέναντι στην παροχή υπηρεσιών.
Σε επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε προτάσεις που αφορούν:
Καθήκοντα υπαλλήλων των ΚΕΠ
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου «στο άρθρο 45, στην παράγραφο 10, που αφορά τις δημοτικές ενότητες μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους και την αλλαγή του αντικειμένου εργασίας ή ανάθεση συναφών καθηκόντων στους υπαλλήλους των ΚΕΠ με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες. Η αίσθησή μου είναι ότι, επειδή συνωστίζεται όλος ο κόσμος στα αστικά κέντρα, πολλά από τα ΚΕΠ των άλλων δήμων με πάνω από πέντε χιλιάδες πληθυσμό έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κατ’ αυτήν την έννοια, προτείνω να γίνει δέκα χιλιάδες ο πληθυσμός μέχρι τον οποίο μπορούν να ανατεθούν συναφή καθήκοντα στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, αντί των πέντε χιλιάδων όπως είναι σήμερα. Είναι μια πρόταση που πρέπει να την αξιολογήσετε. Υπάρχει, δηλαδή, και η αίσθηση από μελέτες που έγιναν ότι και σε δήμους μέχρι δέκα χιλιάδες μπορούν να ανατεθούν στους υπαλλήλους και άλλα καθήκοντα»
Οφειλές Δημοτών προς τους Δήμους
Σε ότι αφορά τους συνεπείς και ασυνεπείς για οφειλές των δημοτών προς τους δήμους ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως «υπάρχει μια σωστή προσέγγιση, ότι σε ασυνεπείς πολίτες δεν μπορεί να ρυθμίζονται τα χρέη. Επειδή όμως δεν είχαμε τη δημοτική ενημερότητα μέχρι τώρα, υπάρχουν κάποια προβλήματα. Κάποιοι είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τους δήμους. Όμως, λόγω προβλημάτων συγκυρίας, θα σας πω κάποια στοιχεία που έχω από το Δήμο Κατερίνης. Το 2008 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές εννέα πολίτες της Πιερίας, τώρα έχουν γύρω στους σαράντα πέντε, από τραπεζοκαθίσματα, από το φόρο παρεπιδημούντων κ.λπ.. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι θα πρέπει να είναι λίγο πιο ελαστική η προσέγγιση που γίνεται για το παρελθόν και φυσικά να είναι σκληρή εφεξής, αφ’ ης στιγμής υπάρχει η δημοτική ενημερότητα. Δηλαδή, εάν υποτροπιάζει κάποιος οφειλέτης μετά τη ρύθμιση, να μην του ξαναγίνεται ρύθμιση. Θα έλεγα να το δείτε, γιατί έχει βάση η λογική που τίθεται στο νομοσχέδιο. Δείτε το λίγο πιο ανοιχτά, γιατί λόγω συγκυρίας και οικονομικής κρίσης πολλοί δεν ανταποκρίθηκαν σε παλιές ρυθμίσεις και τώρα δεν μπορούν να μπουν»
Εκπροσώπηση μικρών χωριών στο Δήμο
Στο πρόβλημα που προκύπτει στην εκπροσώπηση των μικρών χωριών στους «καλλικρατικούς» δήμους ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε: «Έχουμε στην Πιερία πέντε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από τριακόσιους κατοίκους. Αυτοί οι οικισμοί δεν ήταν κοινότητες. Βέβαια, στον «Καλλικράτη» υπάρχει πρόβλεψη. Κανείς δήμαρχος όμως δεν κινεί τις διαδικασίες να τους αναγνωρίσει ως κοινότητες, για να εκπροσωπούνται με έναν πολίτη, με έναν εκπρόσωπο. Υπάρχουν, όμως, αυτά τα πέντε διαμερίσματα με κατοίκους περίπου διακόσιους ενενήντα το καθένα που δεν έχουν εκπρόσωπο, διότι δεν ήταν κατά την ψήφιση του νόμου κοινότητες, ούτε διαμερίσματα. Δείτε το μήπως λυθεί σε ένα επόμενο νομοσχέδιο ή με μια διευκρινιστική εγκύκλιο ή με μια πίεση. Οι άνθρωποι μαζεύουν υπογραφές από τέτοιους οικισμούς στην Πιερία για να τα στείλουν σε εσάς, γιατί οι δήμαρχοι δεν κινούν τις διαδικασίες. Είναι κάτι το οποίο παρέλκει βέβαια στη σημερινή συζήτηση του νομοσχέδιου, αλλά οφείλω να το θέσω ως ένα πρόβλημα που τίθεται σε μένα κατά τις επισκέψεις μου σ αυτά τα χωριά».
Απώλειες επιδομάτων από μετατάξεις
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε αίτημα που αφορά υπάλληλους που έχουν μεταταγεί με βάση τον Ν. 3825/2010. Όπως είπε «υπάρχουν κάποιες αλληλογραφίες με το Υπουργείο -νομίζω με εσάς, κύριε Ντόλιο- και με έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και θεωρούν – οι υπάλληλοι - ότι δεν πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση των βασικών μισθών και των επιδομάτων. Δηλαδή, έπαιρναν κάποια επιδόματα ως δημόσιοι υπάλληλοι και δεν τα παίρνουν τώρα ως δημοτικοί υπάλληλοι. Χρειάζεται κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος, κάποια προσέγγιση».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι αυτές οι παρατηρήσεις, ιδιαίτερα οι πρώτες, που αφορούν το όριο μέχρι δέκα χιλιάδες για ΚΕΠ, αφορούν τους συνεπείς και μη συνεπείς και ιδιαίτερα την εκπροσώπηση των οικισμών, είναι παρατηρήσεις που μπορούν να ληφθούν υπόψη, αν μη τι άλλο, όχι σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά σε κάποια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, για να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το εγχείρημα του «Καλλικράτη», πιο αποτελεσματική τη διοίκηση και να διευκολύνουμε και τις υπηρεσίες και τους πολίτες οι οποίοι σηκώνουν το βάρος αυτής της κρίσης».