Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ετοιμάζονται διορθώσεις στο σύστημα εκτίμησης παραγωγής και εισφορών ΕΛΓΑ

Ετοιμάζονται διορθώσεις στο σύστημα εκτίμησης παραγωγής και εισφορών ΕΛΓΑ με αναπροσαρμογές κατά 20% προς τα πάνω ή προς τα κάτω


Θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών είναι να ανακοινωθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλαγές στο σύστημα εκτίμησης μέσης παραγωγής και εισφορών του ΕΛΓΑ που στόχο θα έχουν να γίνει το σύστημα περισσότερο ευέλικτο, δίκαιο αντικειμενικό και πιο αποδεκτό από τους παραγωγούς που το τελευταίο διάστημα
 εκφράζουν όλο και πιο έντονα την δυσαρέσκειά τους.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου ελήφθη απόφαση για την αύξηση ή μείωση της ασφαλιζόμενης αξίας κατά 20% κατά περίπτωση. Αν για παράδειγμα ένας αγρότης παράγει ροδάκινα, ντομάτες και φασολάκια και αυτό σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «δίνει» μια ασφαλιζόμενη αξία 1.000 ευρώ, τώρα ο παραγωγός μπορεί να πάει 20% κάτω. Αν γίνει αυτό μιλάμε σχεδόν για μηδενική αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης αυτοί που δέχονται να πληρώσουν εφάπαξ την ασφαλιστική εισφορά μέχρι τέλος Ιουλίου μπορούν σύμφωνα με τις αλλαγές που πρόκειται να ανακοινωθούν, να πληρώσουν σε μηνιαίες δόσεις με δύο προϋποθέσεις: κάθε δόση δεν θα είναι κάτω από τα 200 ευρώ και η τελευταία δεν θα καταβληθεί αργότερα από τα τέλη Νοεμβρίου.
Επίσης σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται ,ασφαλιστική εισφορά έως 20 ευρώ δεν εισπράττεται. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου πρόκειται να εισαχθούν στο σύστημα κάποιοι νέοι κωδικοί ώστε να γίνουν πιο κατανοητά τα πράγματα στους αγρότες. Για παράδειγμα στα κεράσια που υπήρχε ένας κωδικός με 1.300 κιλά και με 1,15 ευρώ μπαίνουν άλλοι δύο, ένας προς τα πάνω και ένας προς τα κάτω για τα ίδια κιλά. (1,53 ευρώ και 0,60 λεπτά). Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα γίνεται πιο ελαστικό.
Επιπλέον εισάγεται στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ το ξηρικό βαμβάκι σε Αττική και Χαλκιδική. Όσον αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα υπήρχε μια κατηγορία η οποία έλεγε: 2,5 τόνους με 0,49 λεπτά η οποία έβγαζε 49 ευρώ το στρέμμα. Με τις αλλαγές δημιουργείται μια νέα κατηγορία πάλι με 2,5 τόνους παραγωγή αλλά με 0,35 λεπτά που μας «βγάζει» 35 ευρώ το στρέμμα. Αν λοιπόν ο αγρότης ενταχθεί στην δεύτερη κατηγορία και πληρώνει 35 ευρώ το στρέμμα στην συνέχεια μπορεί να κάνει χρήση του 20% της μείωσης της ασφαλιζόμενης αξίας με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται πλέον από αυξήσεις για τις οποίες υπήρχαν τα παράπονα.

Μηδική

Αλλαγές θα έχουμε και στην μηδική. Μέχρι τώρα αν πάθαινες ζημία στην πρώτη κοψιά (στην μηδική γίνονται 5), επειδή γινόταν διαίρεση δια του 5 η αποζημίωση ήταν ελάχιστη. Με τις αλλαγές η κάθε κοψιά μηδικής θα θεωρείται ανεξάρτητη παραγωγή και ο αγρότης θα αποζημιώνεται αναλόγως. Η εισφορά είναι 8 ευρώ αλλά αν το διαιρέσεις δια του 5 (5 είναι οι κοψιές) φτάνει στα 1,5 ευρώ.
Τέλος να συμπληρώσουμε ότι στις ασφαλιστικές καλύψεις προστίθενται προϊόντα όπως: το γλυκό καλαμπόκι, το ντοματάκι Σαντορίνης κ.α. ενώ στα βιολογικά προϊόντα μειώνεται κατά 30% η εισφορά.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr