Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ποιές δενδροκομικές καλλιέργειες ευνοούνται απο την νέα απόφαση

Κερδισμένα ΄΄βγαίνουν΄΄ τα Θερμοκήπια απο την απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για τον Καθορισμό προωθούμενων ειδών, ποικιλιών
δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και άλλων δραστηριοτήτων.

Για όλες τις υπό κάλυψη καλλιέργειες προωθούνται:......
α) η εγκατάσταση νέων θερμοκηπίων με τον εξοπλισμό τους.
β) ο εξοπλισμός και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων και νέων θερμοκηπίων με τα απαιτούμενα συστήματα, υλικά, μηχανήματα και εγκαταστάσεις, όπωςαποστράγγιση, ανάπλαση εδάφους, αδρανή υλικά καλλιέργειας, πάσης φύσεως συστήματα άρδευσης, μηχανήματα και συστήματα για την φυτοπροστασία, συστήματα αφαλάτωσης νερού κ.α., σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
γ) τα συστήματα αποφυγής θερμικών απωλειών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
2. Για την αποτελεσματικότερη καλλιέργεια του σπαραγγιού, προωθούνται στις φυτείες τα παρακάτω:
• πολλαπλασιαστικό υλικό (στις νέες φυτείες)
• έγγειες βελτιώσεις
• σύστημα άρδευσης
• μηχανήματα − εργαλεία κ.λ.π.
• σύστημα θέρμανσης για πρωίμιση της παραγωγής.
3. Για τις καλλιέργειες μανιταριών προωθείται η εγκατάσταση, ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία μονάδων παραγωγής αυτών, οικογενειακής μορφής, υπό την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη γεωργική εκμετάλλευση,θα έχει εξασφαλίσει με σύμβαση την προμήθεια του υποστρώματος καλλιέργειας από σύγχρονη μονάδα παραγωγής του.
4. Για τις περιοχές όπου καλλιεργείται πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα προωθείται η εγκατάσταση συστήματος αντιπαγετικής προστασίας.
5. Προωθούνται επίσης οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίων ριζωτηρίων για ανθοκομικά και δενδροκομικά είδη καθώς επίσης και των υπόστεγων σκίασης για κηπευτικά, ανθοκομικά και δενδροκομικά είδη.
6. Για τις καλλιέργειες πεπονιού, καρπουζιού, σπαραγγιού, αγγουριού, μαρουλιού, μελιτζάνας, πιπεριάς,τομάτας, φράουλας, καθώς και για φασολάκια, κολοκυθάκια, σαλάτες και άλλα καθώς και καλλωπιστικών (γαρίφαλου, γλαδίολου, τουλίπας, γυψοφίλης, διάτσιντο, solitagum και άλλα), προωθείται η εγκατάσταση υψηλών τολ. (μονόρρικτα ή πολύρρικτα) μη θερμαινόμενων, στις ευνοϊκού μικροκλίματος ζώνες, των περιοχών Κρήτης, Νησιών Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και της περιφέρειας Αττικής μετά από σύμφωνη γνώμη των τοπικών Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τους παρακάτω όρους:
α) Για τα μονόρρικτα τολ το άνοιγμα (πλάτος στη βάση) να κυμαίνεται από 5,0 μέχρι 8,0 μέτρα, το ύψος από 2,20 μέχρι 3,10 μέτρα και το μήκος να μην υπερβαίνει τα 60,0 μέτρα.
β) Για τα πολύρρικτα οι διαστάσεις κάθε κατασκευαστικής μονάδας (τολ) να είναι ίδιες με αυτές του μονόρρικτου τολ, επαναλαμβανόμενα. Μέγιστο ύψος επένδυσης 300.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση.
γ) Για κάθε γεωργική εκμετάλλευση ή έκταση, ενιαία ή μη, με εγκαταστάσεις υψηλών τολ, που μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης και να επιδοτηθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30,0 στρέμματα για το καρπούζι και τα 60,0 στρέμματα συνολικά για τα υπόλοιπα κηπευτικά, ανά καλλιέργεια ή για περισσότερες εξ' αυτών.
Για τις ανθοκομικές καλλιέργειες μέχρι 10,0 στρέμματα ανά καλλιέργεια.
δ) Για τις περιοχές όπου επικρατούν δυνατοί άνεμοι προωθείται η χρήση αντιανεμικών διχτύων.
Διαβάστε την απόφαση:http://www.et.gr/

Πηγή... http://www.agroschannel.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5118:2011-04-06-16-42-19&catid=35:georgia1&Itemid=57