Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Kι ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης στη ΔΕΒ της Bologna

Στις 28 Mαρτίου θα συμμετέχει ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης (καλεσμένος του universita degli studi di Bologna ) στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Bologna, στη μεγαλύτερη έκθεση στο είδος της.
Το ελληνικό παιδικό και εφηβικό βιβλίο στην ΔΕΒ Μπολόνιας (28 –31 Μαρτίου 2011)

Με Εθνικό Περίπτερο συμμετέχει η Ελλάδα στην 48η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου Μπολόνιας (28-31 Μαρτίου), τη μεγαλύτερη παγκοσμίως Έκθεση στο είδος της (1.300 εκθέτες από 67 χώρες και 4.763 επαγγελματίες του παιδικού βιβλίου συμμετείχαν το 2010).
Aπό το 2011, αρμόδιος φορέας για την οργάνωση του Εθνικού Περιπτέρου στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου στο εξωτερικό είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με ανάθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΕΒΙ έχει προσκαλέσει τους Έλληνες εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου καθώς και τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου να συμμετάσχουν στο Εθνικό Περίπτερο, όπου παρουσιάζεται μια αντιπροσωπευτική εικόνα της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής.
Με γνώμονα τον καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα της Έκθεσης Μπολόνιας, που αποτελεί την πιο σημαντική αγορά δικαιωμάτων, το Ελληνικό περίπτερο, 32 τ.μ. με καλαίσθητο και λειτουργικό σχεδιασμό, παρουσιάζει περισσότερους από 600 τίτλους παιδικού και εφηβικού περιεχομένου, χωρισμένους σε πέντε θεματικές ενότητες:

Έκθεση βιβλίων ανά ηλικία: παρουσιάζονται βιβλία της τελευταίας διετίας που προτείνουν οι συμμετέχοντες εκδότες: α. Προσχολικής, β. Σχολικής, γ. Εφηβικής ηλικίας.

Έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων: 60 τίτλοι ελληνικών έργων μεταφρασμένων σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, παρουσιάζονται σε ειδική ενότητα του Εθνικού Περιπτέρου.
320 περίπου μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία καταγράφει το «Αρχείο μεταφρασμένων» του ΕΚΕΒΙ, ενώ από την άλλη είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν δύο στα τρία βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα είναι μεταφρασμένα από κάποια άλλη γλώσσα (με πτώση από 69,3% το 2008 σε 58,6% το 2010).

Προβολή των δύο Ελλήνων υποψηφίων για το Βραβείο Άντερσεν 2011-2012: μια ενότητα αφιερωμένη στο έργο του συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη και της εικονογράφου Έφης Λαδά παρουσιάζει το συνολικό τους έργο, με έκθεση των βιβλίων τους και προβολή σε οθόνη εικαστικών έργων της Έφης Λαδά, ενώ έντυπο προωθητικό υλικό θα διανέμεται στο περίπτερο.

Θεματική έκθεση με θέμα «Η γάτα στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία»: 56 ενδιαφέρουσες εκδόσεις όπου πρωταγωνιστούν οι γάτες, ένα θέμα που συναντούμε συχνά σε ελληνικούς μύθους και παραδόσεις και εμπνέει μέχρι και σήμερα τους δημιουργούς, εκτίθενται στο ελληνικό περίπτερο.

«Γωνιά των Εκδοτών»: 35 εκδότες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΚΕΒΙ και συμμετέχουν στο εθνικό περίπτερο, παρουσιάζοντας βιβλία της επιλογής τους, ενώ 10 εκδότες θα δώσουν το «παρών» στην Μπολόνια (Πατάκης, Καστανιώτης, Μοντέρνοι Καιροί, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Κοτρώνης, Μίνωας, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Καλειδοσκόπιο, Καρυδάκη)καθώς επίσης και 2 εκπρόσωποι του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (η Αντιπρόεδρος Βάσω Νίκα και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Εύα Καλισκάμη) και 3 εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).

Η ελληνική παρουσία στην ΔΕΒ Μπολόνιας ενισχύεται με την ειδική αγγλόφωνη έκδοση του περιοδικού Ithaca του ΕΚΕΒΙ, που παρουσιάζει 29 τίτλους που προτείνει η επιτροπή του περιοδικού (Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ζακ Μπουσάρ, Κατρίν Βελισσάρη, Βίβιαν Νάιλαν, Διονύσης Μαγκλιβέρας, Ντέιβιντ Κόνολι) για προώθηση στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διάλογο για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
Η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρηέχει προσκληθεί να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της χώρας μας σε δύο σημαντικές επαγγελματικές συναντήσεις που οργανώνονται στη διάρκεια της Έκθεσης:

⇒ Ευρωπαϊκό Σεμινάριο των Εκδοτών Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Η Ομοσπονδία Εκδοτών Ιταλίας προσκαλεί τους εκπροσώπους των φορέων και κρατών που συμμετέχουν στην Έκθεση, σε μια συζήτηση σχετικά με τα θέματα, τους προβληματισμούς και τις προοπτικές του παιδικού και εφηβικού βιβλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο στόχος είναι να κατατεθεί κοινή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης του ευαίσθητου αυτού τομέα.

⇒ Δημιουργία Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Σε συνέχεια της επιτυχημένης πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη» της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου του Μοντρέιγ (Γαλλία), οι διοργανωτές προσκαλούν τους συμμετέχοντες σε μια επαγγελματική συνάντηση ανοιχτού διαλόγου. Οι προτάσεις που θα προκύψουν θα εμπλουτίσουν τον φάκελο που έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεσμοθέτηση ενός «Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» στην οποία θα ενταχθεί και η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου της Αθήνας.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2010, στην Έκθεση του Μοντρέιγ την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά, μετά από τη διαμεσολάβηση του ΕΚΕΒΙ που εξασφάλισε την σταθερή συμμετοχή κάθε χρόνο ενός Έλληνα δημιουργού.