Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ανασκαλνώντας:ΕΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ Ο ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ...(Διαβάστε το)

Διαβάστε κυρίες και κύριοι ένα άρθρο του 1962, που και τότε στον Κολινδρό είχαμε παρόμοια γεγονότα με τα τωρινά...
Επίσης ας παραδειγματιστούμε από το τρόπο που αντιμετώπισαν τότε οι συγχωριανοί μας τη κατάσταση, που στο τέλος είχε αίσιο τέλος...
(θα σας το αναρτήσω αύριο)

Ελπίζω να βοηθήσουμε τη κατάσταση με τη σημερινή ανάρτηση του "Ανασκαλνώντας".


ΕΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ Ο ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ. ΘΕΛΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟΝ ΑΝΤΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΣ

Ο λαός του Κολινδρού τελεί εν αναστατώσει πληροφορηθείς την απόφασιν του υπουργείου Παιδείας περί μετατροπής του γυμνασιακού Παραρτήματος Κολινδρού εις αυτοτελές γυμνάσιον αγροτικής κατευθύνσεως.
Από της πρωίας εκρούοντο οι κώδωνες των Εκκλησιών και εις την κεντρικήν πλατείαν, όπου ανηρτήθη τεραστίων διαστάσεων πένθιμος ταινία, συνεκροτήθη ογκώδες συλλαλητήριον, εις το οποίον συμμετέσχον άπαντες οι κάτοικοι διά να εκδηλώσουν την δικαίαν αγανάκτησίν των και να αξιώσουν την μετατροπήν του παραρτήματος εις κλασσικόν γυμνάσιον.
Πλείστα τηλεγραφήματα απεστάλησαν υπό της συγκροτηθείσης επιτροπής αγώνος και του συλλόγου μαθητών προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως, υπουργόν Παιδείας, υπουργόν Βορείου Ελλάδος και Νομαρχίαν Πιερίας, διά των οποίων εκφράζονται εντονώταται διαμαρτυρίαι. Ομάδες διαδηλωτών με πλακάτ επιχείρησαν να μεταβούν πεζή εις Κατερίνην, ίνα εκφράσουν τα παράπονα των εις τον Νομάρχην. Οι μαθηταί γυμνασίου και δημοτικών σχολείων απέσχον των μαθημάτων εις ένδειξιν διαμαρτυρίας επ' αόριστον, τα καταστήματα παρέμεινον κλειστά καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας, αι διά λεωφορείων συγκοινωνίαι διεκόπησαν, οι δε κάτοικοι ηρνήθησαν να μεταβούν εις τας εργασίας των.
Αψευδή απόδειξιν της δυσφορίας των κατοίκων αποτελεί το γεγονός της αυθορμήτου παραιτήσεως εκ των καθηκόντων σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου Κολινδρού, εκφράζοντος την αγανάκτησίν του.
Εκ μέρους των μαθητών γυμνασίου ηπειλήθη κάθοδος εις απεργίαν πείνης διαρκείας μέχρι της επιλύσεως του αιτήματος των. Η τοιαύτη ενέργεια του Υπουργείου χαρακτηρίζεται τελείως απαράδεκτος εκ μέρους των υπερήφανων κατοίκων Κολινδρού, οι οποίοι δικαίως ηξίουν να τύχουν ιδιαιτέρας προσοχής εκ μέρους της Κυβερνήσεως, δεδομένου ότι η πλειονότης αυτών είναι φανατικοί οπαδοί της ΕΡΕ. Απόδειξιν τούτου αποτελεί η υπερψήφισις κατά τας τελευταίας εκλογάς του Καραμανλή, λαβόντος το ουχί ευκαταφρόνητον ποσοοτόν των 85% των ψήφων, πράγμα που θεωρείται απίθανον, να συνετελέσθη εις άλλας εκλογικάς περιφερείας της χώρας.
Η Ιδρυσις κλασσικού γυμνασίου εις την πόλιν μας θεωρείται απαραίτητος, καθ'ότι ούτω εξυπηρετούνται καλύτερον και οι μαθηταί των χωρίων Καστανιάς, Ρυακίων, Αλωνίων, Καταχά, Σφενδάμης, Κίτρους και άλλων, πολλά των οποίων αδυνατούν να διαθέσουν τα απαιτούμενα οικονομικά μέσα διά την φοίτησιν των εις Γυμνάσιον άλλης πόλεως.
Σημειωτέον ότι το γυμνάσιον αριθμεί 245 μαθητάς, εκ των οποίων οι 130 κατάγονται εκ Κολινδρού, οι υπόλοιποι δε 115 εκ των ανωτέρω χωρίων.
Εξ άλλου και η ιστορία του Κολινδρού όχι μόνον δικαιολογεί αλλά και απαιτεί την Ιδρυσιν κλασσικού γυμνασίου, διότι ο Κολινδρός προ της εθνικής ανεξαρτησίας ήτο το κυριώτερον «Κεφαλοχώρι» της περιοχής. Υπό της επιτροπής αγώνος εξεδόθη το κάτωθι ψήφισμα:

Ψήφισμα1)
Διαμαρτυρόμεθα εντονώτατα διά την προσγενομένην εις τον τόπον μας κατάφορον αδικίαν, ήτις καταδικάζει ημάς, τα τέκνα μας, και τους απογόνους μας, εις την αμάθειαν και οπισθοδρομικότητα αγνοήσαντες οι αρμόδιοι την μακραίωνα ιστορίαν του Κολινδρού, ήτις γέμει εθνικών ηρωικών αγώνων και θυσίων, αλλά και την εκπαδευτικήν μας παράδοσιν, ήτις κατά τους χρόνους της δουλείας εφώτιζεν εθνικώς και πνευματικώς ολόκληρον την σκλαβωμένην,τότε περιοχήν Πιερίας και Ρουμλουκίου, υπό την πεφωτιομένην καθοδήγησιν των Επισκόπων Κολινδρού, της Δημογεροντίας και των αρμοδίων αρχών του Ελληνικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.
2) Αποψασίζομεν την κήρυξιν γενικού πένθους εν Κολινδρώ, το κλείσιμον των καταστημάτων, γραφείων κ.τ.λ. επ' αόριστον και την αποχήν των τέκνων μας εκ των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων επ' αόριστον.
3) Εν περιπτώσει μη επανορθώσεως της προσγενομένης κατάφορου αδικίας, απειλούμεν ομαδικήν κάθοδον ημών εις την έδραν του Νομού, ίνα διάμαρτυρηθώμεν διά ζώσης και προσωπικής παραστάσεως εις τας εκεί αρχάς.
4) Αιτούμεν την επανόρθωσιν της προσγενομένης εις βάρος μας αδικίας και την αναγνώρισιν του Γυμνασίου ως κλασσικού τύπου διά την αρτίαν μόρφωσιν των τέκνων μας, ίνα δύνανται να παρακολουθήσουν ανωτέρας σπουδάς.
δ) Παραιτηθέντος του Δημοτικού Συμβουλίου Κολινδρού, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας εκλέγομεν διά βοής την κάτωθι επιτροπήν αγώνος, ήτις και εξουσιοδοτείται διά την αποστολήν και επίδοσιν του παρόντος ψηφίσματος εις την Κυβέρνησιν, τους βουλευτάς, τους αρχηγούς κομμάτων και τον Τύπον.
11 Επιτροπή: Πάτροκλος Μουχταρόπουλος, Ανέστης Μανώλας, Αχιλλεύς Σιούμης, Σωτήριος Κομπατσιάρης, Ξενοφών Κοιλιάς, Ευριπίδης Βικόπουλος, Δημήτριος Γαλατσόπουλος, Κυριάκος Κυριακού, Αντώνιος Χαραντώνης, Αντώνιος Μουχταρόπουλος, Βασίλειος Παπαοικονόμου, Νικόλαος Λιναράς, Μερκούριος Παπαθεοδώρου, Αντώνιος Αδαμαντίδης, Λέανδρος Δούλιας, Βασίλειος Ματσούκας, Αντώνιος Κομπατσιάρης, Κων/νος Μπιλιαδέρης και Κίμων Κομψελίδης.

«Ελληνικός Βορράς - Μακεδονία» 29/2/62


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ