Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ο τζίρος του παγκόσμιου λαθρεμπορίου ζώων φτάνει τα 7 δις ευρώ


Έρευνα του βρετανικού έντυπου «Independent on Sunday» κατέδειξε πως ο τζίρος της παγκόσμιας βιομηχανίας λαθρεμπορίου ζώων, ανέρχεται στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι το 2008 ένα είδος παπαγάλου της Βραζιλίας, που αριθμεί μόλις 960 μέλη, κόστιζε 90.000δολάρια, ενώ το κέρας του ρινόκερου τιμάται περίπου 34.000 δολάρια ανά κιλό.

Το λαθρεμπόριο όμως συνεχίζει την αδιάκοπη άνθησή του. Οι λαθρέμποροι υπολογίζεται ότι σκοτώνουν 20.000 ελέφαντες κάθε χρόνο, για το ελεφαντόδοντο και θαλάσσιες χελώνες, για το καβούκι τους, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια, μόνο στο Βιετνάμ, έχουν αφανιστεί 12 είδη μεγάλων ζώων.
Τα πυρά των λαθροκυνηγών πέφτουν και στους δασοφύλακες,100 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους.

Στη Νότιο Αφρική, το παράνομο εμπόρευμα ανταλλάσσεται με ναρκωτικά, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των τοξικομανών.

Παράλληλα, φαίνεται πως τμήμα αυτού του ποσού χρηματοδοτείται από την αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις. Πελάτες τους είναι πάμπλουτοι συλλέκτες μέχρι και Ασιάτες που παρασκευάζουν φίλτρα για φαρμακευτικούς σκοπούς.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=277343&cid=5